Nl dalhuisen close 1011

17 april 201307:17

Door Joep Meijsen

Dalhuisen tekent bij Islanders

Mike Dalhuisen heeft een contract getekend bij de New York Islanders. Het is de bedoeling dat hij volgend seizoen aansluit bij de Bridgeport Sound Tigers in de American Hockey League.

Dat melden verschillende media in Noord-Amerika. De 24-jarige Dalhuisen verloor met Quinnipiac afgelopen weekeinde de finale om het landelijke college-kampioenschap, waarmee een einde kwam aan zijn periode als college-ijshockeyer. Dalhuisen had acht goals en acht assists in 42 wedstrijden dit seizoen en maakte indruk op scouts met zijn solide verdedigende spel.

Het is niet bekendgemaakt welk type contract Dalhuisen heeft getekend bij de Islanders, maar waarschijnlijk is de in Nijmegen geboren verdediger de eerste deels in Nederland opgeleide speler met een NHL-contract. Ed Kea was tot nu toe de enige in Nederland geboren NHL'er, terwijl Wayne van Dorp de enige Nederlandse international in de NHL was. Beide spelers zijn echter volledig in Noord-Amerika opgeleid.

Dalhuisen is niet gedraft in de NHL en kon dus als zogenoemde college free agent tekenen bij iedere organisatie die interesse had. Volgens een blog van het AHL-team is de kans groot dat hij een eenjarig 'two way'-contract heeft getekend. Dit telt verschillende salarissen voor als hij in de NHL of in de AHL speelt. De laatste Nederlander die op hoog niveau profijshockey speelde in Noord-Amerika was Tilburger Maarten Burgers, die in de jaren tachtig de toen hoog aangeschreven International Hockey League haalde.