Nijb newlogo 0809

30 september 201223:19

Dames mogen naar Shanghai

Het Nederlands damesteam heeft de beslissende wedstrijd in de voorronde voor de olympische kwalificatie met 4-0 gewonnen. De ploeg van bondscoach Willem van der Kraak mag zich nu gaan opmaken voor de volgende ronde in Shanghai.

Nederland moest in de wedstrijd tegen de Sloveense dames in ieder geval winnen, al hoefde dat niet noodzakelijkerwijs in de reguliere speeltijd. Het team liet het hier echter niet op aankomen en serveerde de tegenstander met 4-0 af. Mieneke de Jong nam twee goals en een assist voor haar rekening.

Het was een regelmatige overwinning voor het damesteam, dat via Savine Wilenga al na vijf minuten spelen het initiatief nam. Halverwege de wedstrijd verdubbelde Julie Zwarthoed de score en De Jong kwam in de slotperiode twee keer tot scoren. De zege voor Oranje kwam tijdens de wedstrijd amper in gevaar. De schotverhouding van 36 tegen 14 vertelt wat dat betreft voor een groot deel eht verhaal.

Claudia van Leeuwen keepte het grootste deel van de wedstrijd en hield met dertien saves haar net schoon. De laatste bijna acht minuten werden door Nadia Zijlstra gekeept, waardoor Van Leeuwen geen shutout op haar naam bracht. Jessica de Graaf van Nederland werd gekozen tot beste verdediger van het toernooi. De prijzen voor de beste goalie en de beste aanvaller gingen naar respectievelijk Slovenië en Polen.

Door de overwinning in de groep heeft Nederland zich nu geplaatst voor de pre-kwalificatie, die van 8 tot en met 11 november wordt gehouden in Shanghai in China. Alleen als Denemarken het pre-kwalificatietoernooi niet wint over twee weken, dan mag Nederland naar Letland voor de kwalificatie.Behalve het gastland wachten daar ook de Fransen en de Britten als tegenstander. Mocht Nederland ook deze poule winnen, dan wacht nog een eindronde in de kwalificatie. De winnaar daarvan mag naar Sotchi.