Nijb newlogo 0809

29 september 201209:28

Door Joep Meijsen

Damesteam blijft op koers

Het Nederlandse damesteam heeft tegen Polen een zwaarbevochten zege uit het vuur gesleept. In overtime was het Julie Zwarthoed die Oranje de winst bezorgde.

Dat betekent dat Oranje na twee speeldagen aan kop gaat in groep H van de Olympische kwalificatie. De ploeg van bondscoach Willem van der Kraak heeft één punt voorsprong op Slovenië, dat zondag de laatste tegenstander is voor de Oranjedames.

Nederland was wellicht de betere ploeg in de wedstrijd, maar moest steeds weer een achterstand wegwerken om tot de overtime te komen. Kort na het begin van de derde periode hadden de Poolse dames zelfs een voorsprong van twee goals. Toen Nederland dat had rechtgetrokken, pakte Polen ruim twee minuten voor tijd opnieuw de voorsprong.

In het slotoffensief met doelvrouw Claudia van Leeuwen van het ijs was het Jose Schipper die luttele seconden voor het eindsignaal de gelijkmaker wist te scoren. Nederland gebruikte daarna een powerplay in de overtime om via Julie Zwarthoed de winnende goal te scoren.

Zwarthoed was in de wedstrijd goed voor een goal en drie assists. Ook Savine Wielenga, twee goals en een assist, alsmede Mieneke de Jong, een goal een twee assists, hadden productieve wedstrijden. Jessica de Graaf en captain Myrthe Martens kwamen ook tot twee assists in de wedstrijd. Claudia van Leeuwen maakte 29 saves op 33 schoten.

De beslissende wedstrijd tegen Slovenië staat voor zondagmiddag op het programma. Nederland zou genoeg hebben aan een overwinning in overtime om de volgende ronde van het kwalificatietoernooi te bereiken.