Whats App Image 2020 03 01 At 18 18 05 3

2 maart 202008:31

Door Joep Meijsen

Dé Maandag: 3000 toeschouwers, play-off-plaatje en een tegenstander

In Dé Maandag blikken we terug op het weekeinde dat voorbij is. Met natuurlijk volop aandacht voor de tiende landstitel van Heerenveen, voor de laatste competitie-wedstrijd van Tilburg in de Oberliga Nord, voor het zich ontwikkelende play-offplaatje in de Beneliga en nog veel meer.

Thialf was zondag...

stijf uitverkocht voor de finale om het kampioenschap van Nederland. Drieduizend toeschouwers zagen een wedstrijd boordevol met strafminuten, maar ook met een spannend scoreverloop en uiteindelijk met Heerenveen een op basis van een sterke derde periode terechte kampioen. Het is de tiende landstitel voor Flyers en de eerste sinds 2016/17. In totaal waren er dus 3000 toeschouwers, zes doelpunten en 140 strafminuten in een levendig finaleduel.

Lees hier het wedstrijdverslag van de finale >>>

Fotograaf Marco Spelten...

legde het duel vast in een uitgebreide fotoreportage. Bekijk de foto's hieronder.

Coach Mike Nason van Heerenveen...

heeft wel een uitleg voor de hoeveelheid strafminuten in het duel. 'Enkele jongens van ons waren overgekookt.

Had te maken met vorige week, toen we ook tegen Den Haag speelden. Zij begonnen ons toen tijdens de warming-up al uit te dagen. Sommigen van ons wilden hen duidelijk maken dat er met ons niet te spotten valt, zeker niet in eigen huis. Maar goed, daardoor kregen we vandaag wel veel straffen', zegt hij in Leeuwarder Courant.

Cruciaal moment...

in de wedstrijd was het gestopte penaltyshot van Den Haag in de tweede periode. Dat had de stand in de wedstrijd naar 3-1 in het voordeel van Hijs getild, waardoor de comeback van Flyers in de derde periode een stuk lastiger was geworden. Doelman Martijn Oosterwijk stopte de inzet van Justin Evers. Aanvaller Brent Janssen van Flyers in de krant: 'Dat hielp ons echt. Het keerpunt? Het was in elk geval een signaal dat we het beter moesten gaan doen. Den Haag haalde ons perfect uit ons spel.'

Jelle Kronenburg van Den Haag...

legt in AD/Haagsche Courant uit waarom het tijdens de warming-up mis ging. 'Heerenveen heeft de traditie om in de warming-up als laatste van het ijs te gaan. Toen hij bleef staan, bleef ik dat ook. Vervolgens werkten ze me met drie man tegen de grond.'

Elders in het land...

zaten bijna 2400 toeschouwers te kijken naar het duel tussen Tilburg Trappers en Leipzig, de laatste reguliere competitiewedstrijd voor de beide teams. Tilburg had daar genoeg aan een eindsprint om uiteindelijk een ruime 7-2 overwinning op het scorebord te zetten.

Klik hier voor het wedstrijdverslag en foto's >>>

Ryan Collier maakte zijn rentree...

in de opstelling van Trappers. Hij draaide in iedere periode één shift om zichzelf te testen. In Brabants Dagblad vertelt hij blij te zijn dat het nog bijna twee weken duurt voordat de play-offs beginnen. 'Dan kan ik de weg omhoog verder bewandelen. En dan gaan we bekijken hoe ik er dan voor sta. Ik hoop een rol van betekenis te kunnen spelen.' Tegenstander van Trappers in de eerste ronde van de play-offs is Selber Wölfe, de nummer acht van de Oberliga Süd.

In de Beneliga...

was er de overwinning voor Luik op Antwerpen, maar ook een verrassende zege voor Mechelen tegen een sterk verzwakt aantredend Herentals. Daardoor eindigt Den Haag op de tweede plaats van de ranglijst en is er een tweede play-off-serie zeker: Den Haag - Geleen. Herentals, Luik, Leuven en Nijmegen zijn de vier andere teams in de play-offs. De match-ups zijn daarbij afhankelijk van de uitslag van Nijmegen tegen Tilburg, een duel dat dinsdagavond wordt gespeeld.

Den Haag speelt...

vrijdagavond 6 maart om 20.30 uur de eerste thuiswedstrijd tegen Geleen in de play-offs. De terugwedstrijd staat voor 8 maart om 19.00 uur in Geleen op het programma. De eventueel beslissende derde wedstrijd wordt op dinsdag 10 maart om 20.30 uur in De Uithof gespeeld. Flyers en Mechelen beginnen waarschijnlijk komende vrijdagavond in Thialf aan hun play-offserie.

De finale in de Eerste Divisie...

gaat tussen Amsterdam en Eindhoven. Amsterdam won de terugwedstrijd in Groningen met 1-7, terwijl Eindhoven in Heerenveen met 1-2 de sterkere ploeg was. Daarmee winnen beide ploegen de best-of-three serie in twee wedstrijden.