Neuwied Inter Region Cup

13 januari 202007:49

Door Joep Meijsen

De Maandag: Dat was de Inter Region Cup

In Dé Maandag zetten we de ontwikkelingen van het afgelopen weekeinde nog even op een rijtje, kijken we naar de aandacht voor ijshockey in de media en blikken we vast vooruit naar wat er komende week op het programma staat. In deze editie onder meer aandacht voor de slotfase en toekomst van de Inter Region Cup, Trappers in de Oberliga, het coaching-debuut van Ronnie Plamont en de stand in percentages.

Inter Region Cup

EHC Neuwied kroonde zich afgelopen weekeinde tot winnaar van de Inter Region Cup, de competitie met een deel van de teams uit de Beneliga en Regionalliga West. De twaalf deelnemende teams speelden ieder zes wedstrijden en Neuwied won ze allemaal. Afgelopen weekeinde werd eerst met winst op Geleen de cup gepakt en en dag later werd ook nog gewonnen in Leuven om nog een kroon te zetten op de winst. Eaters eindigde als tweede, gevolgd door Heerenveen en Hamm. Dinslaken, Herentals en Herford eindigden onderaan in de competitie.

Foto: Facebook Neuwied

Volgende editie

De komende weken moet duidelijk worden of de grensoverschrijdende competitie een vervolg krijgt en op welke manier. De editie van dit jaar betrof een proefproject, waar ook niet alle teams uit Nederland en België aan deelnamen. In Nederland speelden bijvoorbeeld Den Haag, Tilburg en Zoetermeer niet mee om de cup, in België ontbraken Mechelen en Antwerpen. De besluitvorming over de toekomst van de Inter Region Cup of een andere vorm van samenwerking met de Duitse clubs hangt sterk samen met de beslissingen over de opzet van de competitie volgend jaar. Meer informatie volgt mogelijk binnen afzienbare tijd.

Oberliga

Tilburg Trappers haalde in de Oberliga afgelopen weken vijf van de mogelijke zes punten en staat op de ranglijst nog altijd één punt los met twee wedstrijden minder gespeeld dan rivaal Herne. Op vrijdag werd de topper tegen Hamburg in eigen huis met 5-4 in overtime gewonnen. Twee dagen later was er een 1-5 winst bij de nummer vier op de ranglijst, Leipzig. Meer over deze wedstrijden in onze round-ups van vrijdag en zaterdag.

Bo Subr

Brabants Dagblad meldt vanmorgen dat de wedstrijd spannender was dan de ruime winstcijfers doen vermoeden omdat beide teams 28 keer op doel schoten. Trappers-coach Bo Subr heeft hier wel een uitleg voor. 'Wij hadden wat meer straffen; tijdens de powerplays kwam Leipzig tot meer schoten.'

Beneliga

Vijf wedstrijden in de Beneliga afgelopen weekeinde, met over het algemeen grote uitslagen. Uitzondering vormde de zege van Herentals in Geleen, waarbij extra tijd de beslissing moest brengen. Preston Shupe scoorde zaterdag uiteindelijk de winnende goal in overtime. Op vrijdag waren er ruime zeges voor Den Haag (10-0 tegen Antwerpen) en Nijmegen (6-1 tegen Mechelen). Op zaterdag was er een 11-1 overwinning voor Zoetermeer tegen Tilburg en op zondag won Luik met 6-1 van Zoetermeer. Meer informatie over deze wedstrijd in onze round-ups van vrijdag, zaterdag en zondag.

Ronnie Plamont

Bij Nijmegen stond Ronnie Plamont afgelopen weekeinde voor het eerst in de bank als hoofdcoach, nadat Frank Gentges vanwege een slepende blessure voorlopig moest afhaken. In dagblad De Gelderlander legt de coach uit dat hij dat alleen heeft aangenomen omdat zijn zoon Jay, speler in de selectie ermee instemde. 'Mensen hebben al snel een mening, denken dat er sprake is van vriendjespolitiek. Vooral als Jay straks toevallig veel speeltijd krijgt. Daarom vond ik het belangrijk dat Jay het ook goed vond dat ik coach werd.'

De stand

Het aantal gespeelde wedstrijden van teams in de Beneliga groeit wel naar elkaar toe, maar nog altijd is het zo dat het verschil tussen de ploeg met de minste wedstrijden (Luik) en meeste wedstrijden (Tilburg) drie is. Reden om toch de ranglijst op basis van puntpercentage te blijven berekenen. Hierbij zijn de teams gerangschikt op het percentage punten ten opzichte van het maximale dat ze hadden kunnen halen tot nu toe. Teams met minder wedstrijden moeten natuurlijk wel blijven winnen om dit percentage te handhaven of te verbeteren. Het cijfer tussen haakjes geeft het aantal wedstrijden in de hand aan ten opzichte van koploper Heerenveen (11)

1. Unis Flyers Heerenveen 94% (0)
2. Era Renomar Hyc Herentals 83% (1)
3. Luik Bulldogs 74% (2)
4. Cairox Hijs Hokij Den Haag 64% (-)
5. Microz Eaters Geleen 53% (-)
6. Zoetermeer Panters 47% (1)
7. Leuven Chiefs 45% (1)
8. Select 4-U Nijmegen Devils 43% (1)
9. Mechelen Golden Sharks 40% (1)
10. Antwerp Phantoms 18% (-)
11. Tilburg Trappers 0% (-1)