SD Gulls twitter foto

10 februari 202008:27

Door Joep Meijsen

Dé Maandag: Hele grote stappen zetten

In Dé Maandag natuurlijk aandacht voor de nationale teams, die afgelopen weekeinde in actie kwamen. Voor de mannen eindigde de Olympische droom, bij de vrouwen ging de voorbereiding op het WK in Frankrijk door. Verder pikte Daniel Sprong vannacht weer een doelpunt mee, werd de speeldag in de Eerste Divisie op stormachtige wijze verstoord, rukten Luik en Leuven op in de Beneliga en is er weer een sprankje hoop rond deelname van NHL-spelers aan de Olympische Spelen. Dit is Dé Maandag.

Het Nederlands team..

speelde zondag zijn laatste wedstrijd in de huidige Olympische kwalificatiereeks. In Nur-Sultan werd in de ochtenduren met 3-0 verloren van Oekra√Įne. Daarmee eindigt Nederland zonder punten de kwalificatie.

Het was uiteindelijk Polen dat...

vanuit de groep van Oranje doorgaat naar de laatste voorronde na een overwinning in het slotduel tegen Kazachstan. John Murray, de goalie van Polen, was de ster van de avond in Nur-Sultan met 51 saves. Polen verspeelde een 2-0 voorsprong, maar won uiteindelijk dankzij een sterke derde periode.

In de twee andere...

voorrondes waren het Hongarije en Sloveni√ę die zich plaatsten voor de laatste voorronde. Hongarije won in Nottingham met 4-1 van Groot-Brittanni√ę, terwijl Sloveni√ę met 6-2 van Japan won.

Intussen werd er in de...

Beneliga gewoon gespeeld met twee wedstrijden op het programma die daadwerkelijk doorgingen. Leuven won in eigen huis met 7-5 van Mechelen en Luik was met 7-1 te sterk voor het Beneliga-team van Tilburg Trappers. Luik is daarmee Den Haag tot op één punt genaderd en staat nog maar twee punten achter nummer twee Herentals. Luik en Herentals hebben een wedstrijd minder gespeeld dan Den Haag. Leuven klimt over Nijmegen en Zoetermeer heen naar de zesde plaats op de ranglijst en heeft minder verliespunten dan nummer vijf Geleen.

De storm van..

zondag zorgde voor flinke problemen in de Eerste Divisie, waar de tussenronde aan de gang is. De wedstrijden tussen Leeuwarden en Nijmegen, Tilburg en Den Haag, Groningen en Geleen, Breda en Utrecht en Den Bosch en Heerenveen werden zondag afgelast vanwege de weeromstandigheden. Dat betekent dat van de ploegen in de tussenronde alleen Dordrecht Lions al zeker is van de winst. In de andere series moet het nog tot een beslissing komen. Overigens waren vrijwel alle wedstrijden in Nederland zondag vanwege de code oranje afgelast.

Dit weekeinde was er wel..

de Global Girls Game, met wedstrijden in een groot aantal landen. Nederland doet hier ook al jaren aan mee en deze keer stond de wedstrijd op het programma in Groningen, waar de lokale Racoons het opnamen tegen Geleen, eindstand 4-2.

Global Girls Day

De nationale vrouwenploeg...

speelde vrijdag en zaterdag tegen Oostenrijk en boekte winst en verlies. Eindhovens Dagblad laat Michelle No√ę aan het woord die normaal in het Eerste Divisieteam van Kemphanen speelt. 'In verhouding is het niveau van de eerste divisie veel beter. Daar speel ik dan ook minder. Hier heb ik een basisplekje en sta ik er ook op tijdens de penalty kill en powerplay, dat is wel heel fijn.'

Kayleigh Hamers...

was over uit Zweden voor de wedstrijden. Zij vertelt in Brabants Dagblad hoe bijzonder het is dat ze komend WK juist tegen dat land spelen. 'Dat had ik nooit gedacht. Maar ik had ook niet verwacht dat Zweden zou degraderen. Dat we nu tegen ze spelen, is nooit vertoond. Dat wordt wel echt een heel goed team. Als we het Zweden lastig kunnen maken, ben ik al heel blij. Natuurlijk willen we winnen, maar het zou geen schande zijn om van zo'n land te verliezen.'

Ook De Volkskrant...

kwam een kijkje nemen en sprak met Bieke van Nes, die normaal in Canada voor Corcordia University speelt. Zij komt speciaal voor de trainingskampen van Oranje terug naar Nederland. 'Bij de dames in het ijshockey is het nationale team heilig.' Zij is trots op de ontwikkeling van de ploeg. '‚ÄėIk vind het heel tof om te zien hoe deze groep groeit. Om te zien hoe we vanuit twee poules lager zijn opgeklommen.‚Äô Ze is ook blij met de steun van het #TEAMKPN Sportfonds. 'Dit betekent dat we hele grote stappen kunnen maken.'

Daniel Sprong is terug...

in de American Hockey League bij de San Diego Gulls. In de 2-4 zege vannacht op de Bakersfield Condors had de in Amsterdam geboren aanvaller drie schoten op doel met één doelpunt als gevolg. Hij bracht zijn ploeg halverwege de tweede periode op 3-0. Het was zijn tiende treffer van de lopende campagne in de American Hockey League. Een dag eerder pikte Sprong al een assist op in de overwinning van de Gulls op Tucson.

Foto: SDGullsAHL Twitter

Het ziet eruit...

als een buitengewoon fijne avond ijshockey.

Winst en een gelijkspel...

voor Guus van Nes en de college-ijshockeyers van Quinnipiac. Op vrijdag was er een 3-2 zege op Yale en en dag later werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen Brown. Het gelijke spel bestaat daar nog.

Jonathan Toews had...

vannacht zijn 800e punt in de NHL.

De St. Louis Blues..

eren hun voormalige sterspeler Chris Pronger volgend jaar met een ceremonie waarbij zijn nummer met pensioen wordt gestuurd. Vanaf volgend jaar mag niemand meer nummer 44 dragen. Het is het achtste nummer dat 'retired' wordt door de regerende Stanley Cup-kampioen. Pronger speelde tussen 1995 en 2004 voor de club.

En de deur rond...

deelname van NHL-spelers aan de volgende Olympische Winterspelen staat weer op een piepkleine kier, zo blkeek bij een bijeenkomst tussen het internationale Olympische comité en de internationale ijshockeyfederatie IIHF. De NHL zag vorig jaar om een aantal redenen af van het stilleggen van de competitie voor deelname aan de Spelen. Er zou nu beweging zitten in zaken als verzekeringskosten, reiskosten en marketingrechten.