Div teams 0809

7 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

De Tuesday Round-up deel 1

Met negen clubs in de eredivisie is het Nederlandse ijshockey springlevend. Tijd voor een nieuwe rubriek op dinsdag, de Tuesday Round-up, met een rondje langs de velden met berichten over spelers, clubs en statistieken. Deze week nieuws over imports voor Groningen, Geleen en Eindhoven, Bart van Roosmalen, Dennis ten Bokkel en nog veel meer.

Groningen Grizzlies heeft er nog een import bij. De 25-jarige Canadese center Ram Sidhu dook afgelopen weekeinde op in de opstelling van de Groningers. Sidhu speelde in het verleden op lager jeugdniveau in Canada voor Quesnel Millionaires, waar hij ooit samenspeelde met Jamie Molendyk, die ooit nog even voor Utrecht uitkwam in de eerste divisie. De afgelopen jaren was hij actief op lager universiteitsniveau in de VS aan de State University of New York. Hij is waarschijnlijk de eerste ijshockeyer in de eredivisie die vloeiend is in Punjabi.

De Canadees Andrew Derton maakte afgelopen weekeinde zijn debuut voor Geleen Eaters. De verdediger trainde eerder bij Turnhout, bereikte mondelinge overeenstemming met Heerenveen, maar begint nu aan de competitie in Geleen. Volgens de club heeft Derton hen zelf benaderd voor een try-out en is hij door de technische staf goedgekeurd. Derton speelde de afgelopen vier jaar voor St. Norbert College in de NCAA.

Ook Eindhoven Kemphanen begroette een nieuwe speler in de opstelling. Verdediger Nick Verbruggen kwam de afgelopen jaren uit voor Nijmegen, maar kon daar geen overeenstemming meer mee bereiken. Hij blijft echter wel in Nederland. Afgelopen weekeinde speelde hij beide wedstrijden voor de nieuwkomer in de eredivisie. Verbruggen geldt als een solide verdediger.

Heerenveen Flyers heeft de Canadese verdediger Cole Byers gecontracteerd. De 25-jarige Canadees is afkomstig uit Nipawin, waar vorig jaar ex-Flyers-coach Dave Hyrsky werkte. Afgelopen seizoen speelde hij voor de Hull Stingrays in de Elite Ice Hockey League in het Verenigd Koninkrijk. Byers voegt zich vandaag bij de selectie, zodat hij zaterdag aanstaande in de thuiswedstrijd tegen de Eaters uit Geleen kan meespelen.

TJ Sakaluk van Nijmegen Devils is na het eerste speelweekeinde de topscorer in de eredivisie. In zijn eerste twee wedstrijden bracht hij vier doelpunten en twee assists op zijn naam. Daarmee is hij voorlopig de virtuele houder van de Jack de Heer-trofee. Steve Farrer van Geleen is voorlopig de penaltykoning. Hij staat na twee wedstrijden op 32 strafminuten. Jeroen van Olphen van Groningen volgt op vijf minuten.

Bart van Roosmalen keerde afgelopen weekeinde met Utrecht Dragons terug in de eredivsie. Daarvoor speelde hij drie jaar in Nijmegen. ‘In Nijmegen is de sfeer anders, als je daar aankomt, ken je niemand. Hier speel ik met vrienden, met mijn hart. In Nijmegen zal ik niet zo gauw met mijn hoofd voor die puck gaan liggen. Hier wel', zegt hij in Algemeen Dagblad. Hij komt dan ook al als jong mannetje. ‘Toen ik een jaar of elf was gingen we hier kijken, naar IJCU. Volle hallen, Tonny Collard. En dan dachten we: wat zou het mooi zijn als wij later daar ook zouden staan.'

Zoetermeer Panters heeft een nieuwe coach. Het gaat daarbij om Ad Tuyt, een oud-speler van Den Haag en voormalig bondscoach van Jong Oranje. Hij is ook bekend als vader van ijshockeyrs Michel en Remco Tuyt. Hij volgt Jeroen Admiraal op, die zich nu weer gaat richten alleen spelen. De selectie van Zoetermeer is flink aangepast door het vertrek van een aantal jongens naar het tweede team van Den Haag. Het is aangevuld met spelers die zich tijdens proeftrainingen hebben bewezen.

Dennis ten Bokkel speelde afgelopen weekeinde zijn zeshonderdste wedstrijd voor Tilburg Trappers. Dat gebeurde tijdens de eclatante overwinning in de Ron Bertelingschaal. Ten Bokkel heeft de captaincy opgegeven na een matig jaar. ‘Daarom ben ik geen aanvoerder meer. Ik heb me er niet prettig bij gevoeld. Nu wil ik mij weer volledig kunnen concentreren op het ijshockey', zegt hij in Brabants Dagblad. Ten Bokkel speelt al sinds de jongste jeugd bij Trappers.