Div teams 0910

6 oktober 200900:00

Door Joep Meijsen

De Tuesday Round-up Week 2

De bekercompetitie is in volle gang. Geen wonder dat de Tuesday Round-up weer boordevol zit. Met aandacht voor de wedstrijden van vanavond, transfers, de verbazing van Alexander Selivanov en nog veel meer. Het wekelijkse rondje langs de ijsbanen.

Nijmegen Devils speelt vanavond tegen Tilburg Trappers, één van de vier midweekse wedstrijden deze week. Coach Chris Eimers van Nijmegen is hier niet blij mee, zegt hij in de Gelderlander. ‘Doordeweekse wedstrijden in het Nederlandse ijshockey zijn belachelijk. Incidenteel kan het wel, maar we spelen bijna het hele seizoen doordeweeks. Dat kan niet met semi-profs en deels amateurs. Onze spelers gaan naar school, hebben een baan. Het Nederlandse ijshockey wordt met doordeweekse duels niet geholpen.'

Vanavond dus één duel in de eredivisie, morgen drie. Josh Liebenow en Rody Jacobs zijn vraagtekens voor het duel van Trappers tegen Devils. Bij Nijmegen ontbreken waarschijnlijk Marty Mjelleli, Remo Speijers en Max van Lieshout. Nijmegen won de beide ontmoetingen in de voorbereiding. Dat deed Heerenveen ook tegen Groningen. Eindhoven en Geleen komen elkaar voor het eerst dit seizoen tegen.

Oud-Nijmegenaar Adam Gebara speelt komend seizoen voor Deggendorf Fire in de Duitse Oberliga, een club waar in het verleden Marcel Kars voor speelde. Lance Monych van Tilburg Trappers maakt deel uit van het trainingskamp van de Laredo Bucks uit de CHL, terwijl Kevin Galerno van Eindhoven op proef is bij Flint Generals uit de IHL, de liga waarin ook Tony Demelinne aan de slag hoopt te gaan.

Tilburg Trappers mag zelf dan wellicht vinden dat de selectie wat minder dominant is dan andere jaren, Grizzlies-aanvoerder Ricardo Dijkema was wel onder de indruk. Na afloop van de dubbele nederlaag afgelopen weekeinde tegen Nijmegen en Tilburg zei hij in het Dagblad van het Noorden rekening te hebben gehouden met de nederlagen. 'Het zijn ploegen die een niveau hebben waar wij nog niet aan komen. Zeker Tilburg is gewoon een topteam, een van de, zoniet de beste ploeg van Nederland. Waar bij hun elke echte kans raak is, hebben wij meer kansen nodig. We moeten keihard werken en dat kost veel energie.'

Trappers-coach Mark Pederson verbaasde zich over het optreden van zijn ploeg in de beladen derby tegen Eindhoven. ‘Ik had er veel meer van verwacht. Iedereen had het over deze wedstrijd, die ook op de ranglijst van belang was. Maar we hebben niet goed gespeeld. Alleen over de derde lijn en doelman Yutaka Fukufuji was ik tevreden. We zijn wel positief gebleven en moeten van deze nederlaag leren', zegt hij in Brabants Dagblad.

Alexander Selivanov verbaast zich in Eindhovens Dagblad over het feit dat in Eindhoven maar 300 toeschouwers op de tribune zaten voor het duel tegen Den Haag, inclusief businessclub en genodigden. Een week eerder tegen Heerenveen waren er maar zestig betalende toeschouwers. Voorzitter Kees Retera maakt zich echter nog geen zorgen. ‘In de begroting van vier ton dit jaar zijn slechts 200 betalende toeschouwers per thuiswedstrijd opgenomen.' Vorig jaar kwamen er gemiddeld 600 toeschouwers. ‘Alles was nieuw. We kregen veel aandacht en we gaven heel veel kaarten weg om interesse voor Kemphanen te wekken.'

De club heeft intussen wel een pr-medewerker aangetrokken. Volgens Retera komen binnenkort plannen op tafel ter promotie van Kemphanen. ‘Ik maak me echt niet druk. Sportief gaat het prima, na vijf wedstrijden staan we derde. Den Haag is nu nog een maatje te groot, maar van Groningen, Heerenveen en zelfs Tilburg hebben we gemakkelijk gewonnen. We komen Den Haag in de bekercompetitie niet tegen vóór de playoffs of zelfs de finale. En dan is alles mogelijk', zegt hij in het regionale dagblad.

Jamie Visser miste de opening van het seizoen vanwege de bruiloft van zijn beste vriend. Afgelopen weekeinde debuteerde hij in de opstelling van Heerenveen. Gelukkig ken ik eigenlijk alle spelers van het team en voelde ik me meteen thuis. En ik ben helemaal fit. Vorig seizoen heb ik bij mijn terugkeer naar Canada beloofd om fitter terug te komen dan ik vertrokken ben. Die belofte heb ik waargemaakt', vertelt hij in de Leeuwarder Courant. De zege tegen Amsterdam stelde hem gerust. ‘Omdat we de top-vier en dus de play-offs om de beker in het vizier houden. Bij een nederlaag hadden we dat doel al uit ons hoofd moeten zetten.'

Utrecht heeft een weekje uitstel gekregen voor de seizoenstart in de eerste divisie. Het team van coach Ruud Molenaar heeft nog geen shirts. ‘Het duurde even voor we zeker wisten dat we ons gingen inschrijven voor de eerste divisie. Vandaar dat de shirts nog niet klaar zijn', zegt Molenaar in AD/Utrechts Nieuwsblad. Dragons begint de competitie op 9 oktober met een uitwedstrijd bij het tweede team van Amsterdam. De eerste thuiswedstrijd is op zaterdag 17 oktober tegen het tweede team van Den Haag.

Den Haag staat niet alleen bovenaan de ranglijst en de topscorerslijst, maar ook in de strijd om de titel van Strafbankkoning. Matt Korthuis is al na één week onttroond, maar dan wel door zijn teamgenoot Brian Mullally. De verdediger van Hijs heeft 34 strafminuten in 4 wedstrijden, Korthuis twee minder in zes potten. Twee nieuwkomers van Geleen zijn in achtervolging. Adam Blanchette heeft 29 minuten in vier wedstrijden, terwijl Mike Forgie in pas twee ontmoetingen al aan 27 strafminuten zit.