Div teams 0809

4 november 200800:00

Door Joep Meijsen

De Tuesday-Round-up week 5

Het is pauze in de Nederlandse competitie. In de Tuesday Round-up deze week nieuws over wijzigingen in de voorselectie van Oranje, de nieuwe aanwinst van Geleen, Peter van Biezen, Mike McCarthy, de goedgevulde ziekenboegen van verschillende clubs en nog veel meer.

Geleen zoekt maar één vervanger voor de twee spelers die club de afgelopen week wegstuurde. Eaters nam afscheid van Kevin Saville en Jared Wiseman. Op de persconferentie na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Amsterdam zei Uli Egen: ‘We zoeken een échte klasbak.' Volgens teammanager Maurice Nelissen moet het een speler zijn met scorend vermogen, waarbij de eerste contacten gelegd zijn. De club hoopt rond de hervatting van de competitie meer nieuws te kunnen melden.

Tilburg Trappers moet de ziekenboeg gaan verbouwen, zoveel spelers zijn er intussen opgenomen. Afgelopen vrijdag checkte aanvaller Peter van Biezen in. Hij blokkeerde tegen Heerenveen een schot en brak daarbij zijn middenvoetsbeentje. Hij zit voorlopig in het gips en mist drie of vier weken. Van Biezen mist door zijn blessure ook de trip van het Nederlands team naar Estland. Tony Bergin is wel op de weg terug. Van een hernia was gelukkig geen sprake en hij heeft inmiddels twee van de vier tot zes weken voor herstel achter de rug. Casey van Schagen had afgelopen vrijdag alweer kunnen spelen, maar zal nu zijn eerste wedstrijdminuten van het jaar bij het Nederlands team schaatsen.

De selectie van het Nederlands team telt nog enkele wijzigingen. Defensief ontbreekt Nick de Jong. De verdediger van Heerenveen wordt vervangen door Glenn Bakx van Geleen. Aanvallend ontbreken behalve Peter van Biezen ook Matt Korthuis en Akim Ramoul. James Easter (Den Haag) en Robbert Maas (Eindhoven) zijn de vervangers. De definitieve selectie wordt kort voor vertrek naar Estland bekendgemaakt. IJshockey.com kijkt later deze week uitgebreid vooruit naar het toernooi.

Het Nederlands team traint vanavond in de Jaap Edenhal in Amsterdam, alvorens woensdagochtend vroeg het vliegtuig naar Tallinn wordt genomen. Daar wordt de bus genomen naar Narva, waar 's avonds een training wordt afgewerkt. Donderdag opent Oranje het toernooi dan tegen Estland.

Doelman Martijn Maghielse maakt per direct weer deel uit van de selectie van Heerenveen Flyers. Dat betekent dat er voorlopig geen nieuwe buitenlandse goalie wordt aangetrokken. Het goede spel van Sjoerd Idzenga geeft Flyers vertrouwen en Maghielse is een ervaren back-up. Flyers beschikte eigenlijk nog maar over één doelman, waarbij in de bank meestal een jeugdgoalie zat of bij wijze van uitzondering oud-doelman Marcel Nijland.

Maghielse is niet de enige speler die terugkeert in de selectie. Dat geldt ook voor Jacco Landman. Afgelopen weekeinde werd overeenstemming bereikt over de comeback van de ex-international, die begin dit seizoen zijn schaatsen aan de wilgen had gehangen. De 34-jarige speler komt daarmee voor de tweede keer in drie jaar terug op zijn besluit te stoppen. Als alles goed gaat, maakt hij direct de internationale pauze zijn rentree.

De transfermolen bij Eindhoven Kemphanen blijft ook draaien. De Oostenrijker Martin Zeilinger kreeg afgelopen donderdag te horen dat er voor hem geen permanent verblijf in Nederland inzit. Hij kwam dit weekeinde nog wel in actie en scoorde ook nog in de wedstrijd tegen Groningen. ‘Jammer, want ik vond het hier geweldig. Maar zo gaat dat. No hard feelings', zei de forward tegen Eindhovens Dagblad.

Nijmegen Devils heeft voorlopig nog maar weinig plezier van Mike McCarthy. De Amerikaanse aanvaller speelde dit seizoen pas vijf wedstrijden, waarin hij één doelpunt op zijn naam bracht. Een knieblessure hield hem langere tijd aan de kant. Toen hij weer fit was, blesseerde hij prompt zijn andere knie.

De ziekenboeg bij Hijs Den Haag loopt langzaam leeg. Matt Reid en John Hecimovic zijn mogelijk weer van de partij als het seizoen wordt hervat. Ook Marcel Bruinsma loopt ver voor op schema. Twee weken geleden werd hij geopereerd en deze week stond hij alweer op het ijs. Het weekeinde rust komt Den Haag daarom goed uit.

De pauze komt minder goed van pas voor de RBK Hockey Player of the Month-verkiezing. Alle stemmen voor de eerste prijs van het nieuwe seizoen zijn geteld en de winnaar is bepaald. De bekendmaking moet echter wachten op de hervatting van de competitie. IJshockey.com en RBK Hockey kiezen voor het derde seizoen op rij de beste speler van de maand. Die winnaar ontvangt een cheque ter waarde van vijfhonderd euro die kan worden besteed aan materialen van RBK Hockey.

De kroon van topscorer rust na het afgelopen weekeinde wederom op een ander hoofd. TJ Sakaluk van Nijmegen Devils heeft de eer moeten overgeven aan Lance Monych van Tilburg Trappers. Deze heeft in negen wedstrijden al twaalf goals en veertien assists verzameld, voor bijna drie punten per wedstrijd. Taggart Desmet en TJ Sakaluk delen de tweede plaats van 25 punten uit respectievelijk negen en tien wedstrijden. Als alleen naar de bekercompetitie wordt gekeken, blijft Sakaluk de leider. Desmet en Monych verzamelden ook punten in de strijd om de Ron Bertelingschaal.

Er is ook een nieuwe penaltykoning. Bart van Roosmalen passeert Steve Farrer van Geleen en staat nu op 67 strafminuten in tien wedstrijden. In de derde periode van de wedstrijd tegen Den Haag van zaterdag pikte de Utrechtenaar 25 strafminuten op.