Hys goal vs trappers 150213

23 juli 201318:55

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Den Haag

Het is volop vakantietijd en de mussen vallen van het dak. Tijd om aan ijshockey te denken en eens te kijken hoe de teams in de Eredivisie ervoor staan. Als eerste in de traditionele serie De Tussenstand kijkt IJshockey.com naar regerend landskampioen Den Haag.

Nieuwkomers: Jacob van Duin, Wesley Hendriks, Olivier Leenders, Daniel Nycholat, Jurryt Smid, Thijs Voorn, Julian Berteling, Greg Collins, Tony Ras.

Aantal bezette importposities: 3 van de 5

Coach: Dave Hyrsky (nieuw)

Goalies: Tomas Pek kende twee jaar geleden een uitstekend seizoen in Herentals en was tijdens de play-offs om het landskampioenschap afgelopen voorjaar een belangrijke factor. De inmiddels 22-jarige voormalige Slowakische jeugdinternational gaat zijn derde seizoen in de Eredivisie in en zal steeds volwassener worden. Fabian Schotel is naar Dordrecht vertrokken en Den Haag profiteert van het wegvallen van Amsterdam met de komst van de 25-jarige Jacob van Duin, die de afgelopen twee jaar veel ervaring opdeed en zeker vorig jaar liet zien daardoor Ă©chte progressie te maken.

Defense: Met Eddie Delgrosso, Ayron Mikkelsen en Mike Hofmann had Den Haag vorig jaar drie bovengemiddelde imports in de defensie. De enige buitenlander tot nu toe in verdediging is de 24-jarige Daniel Nycholat, die een vol seizoen in de ECHL achter zich heeft. Belangrijk is het blijven van Jordy van Oorschot, die de laatste jaren is uitgegroeid tot wellicht de beste Nederlandse verdediger. Ook belangrijk is dat Jurryt Smid terug is uit Heerenveen. Hij liet vorig jaar vooral bij Oranje zien enorm veel progressie te hebben gemaakt. De ervaren eredivisie-verdediger en international Wesley Hendriks komt over uit Eindhoven, terwijl Oliver Leenders (Amsterdam) en Thijs Voorn (CTO) een sterk vernieuwde defensie verder aanvullen.

Forwards: De top-3 van de topscorerslijst van vorig jaar, Raphael Joly, Brandon Campos en Nico Sachetti ontbreken op de lijst tot nu toe voor dit seizoen. Met Marco Postma, Levi Houkes, Jan-Jaap Natte en Ronald Wurm is de Nederlandse kern echter intact gebleven. Aanvulling komt er van Greg Collins, die vorig jaar in Eindhoven liet zien een meer dan prima import te zijn. Met Tony Ras keert een tweede Haags talent terug uit Heerenveen, terwijl Julian Berteling onderdeel uitmaakt van de Amsterdamse exodus naar andere clubs in de Eredivisie. Ook Alan van Bentem, Stace van Bentem en Jasper Kick zijn weer van de partij.

Coach: Dave Hyrsky woont en werkt al jaren in Nederland en krijgt bij Den Haag als opvolger van Alexander Selivanov de kans om zich opnieuw te bewijzen in de Eredivisie.

Conclusie: Den Haag lijkt op het eerste oog vooralsnog een stapje terug te doen. De club beschikt echter over een solide Nederlandse kern, waarmee nog tijdens het seizoen progressie kan worden gemaakt. De ploeg heeft de ambitie om weer mee te doen om de prijzen. Het wordt dan ook interessant om te zien hoe Den Haag zijn laatste twee importslots gaat vullen en waar topscorer Raphael Joly komend seizoen gaat spelen.