Kemphanen juichen 0809

19 augustus 200900:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Eindhoven

Over 30 dagen begint het Nederlandse ijshockeyseizoen officieel met de strijd om de Ron Bertelingschaal. Tijd voor de jaarlijks terugkerende rubriek De Tussenstand. In de vijfde aflevering een analyse van de ontwikkelingen rond het ambitieuze Eindhoven.

Eindhoven maakte afgelopen jaar een succesvolle rentree in de eredivisie. De sport werd in de Lichtstad weer op de kaart gezet en op het ijs werden bij vlagen leuke prestaties neergezet door een jong en enthousiast team. Het bestuur van Kemphanen werkt daarbij met de duidelijke filosofie dat de club een sterke kern van Nederlandse spelers wil, dat de selectie ruim op tijd op orde moet zijn en dat men binnen afzienbare tijd wil meedoen om de ereplaatsen.

Twee van die ambities zijn in ieder geval verwezenlijkt. Met het aantrekken van twee Canadezen werd het team begin juli al gecompleteerd, terwijl met Diederick Hagemeijer, Ivy van den Heuvel, Bob Teunissen en Akim Ramoul vier internationals werden vastgelegd. De club verraste bovendien met het aantrekken van Sergei Luchinkin, die vorig jaar nog trefzeker was in de tweede sterkste profcompetitie ter wereld, de Russische KHL. Daarmee toont Eindhoven de ambitie om dit seizoen een flinke stap voorwaarts te maken en wellicht ook de derde doelstelling te realiseren.

In het doel is Matt Anthony voor het tweede jaar op rij de nummer Ă©Ă©n. De Canadees uit Wheatley, Ontario maakte vorig jaar veel indruk en was Ă©Ă©n van de eerste spelers die een contractverlenging kreeg. Hij speelde vorig jaar bijna alle wedstrijden voor Eindhoven en zal dat ook komend seizoen moeten doen. Yordan van Hoegee blijft de back-up en zal indien Anthony fit blijft waarschijnlijk niet veel op het ijs komen.

Defensief leunt Kemphanen sterk op in het buitenland geboren spelers. De Canadezen Rob Dmytruk en Jeff Winchester brengen wat ervaring in de lagere profcompetities in de Verenigde Staten mee, Nederlands-Canadees Nick Verbruggen is al jaren een vaste waarde in de eredivisie en de 32-jarige Yuri Kuzmenkov brengt de nodige routine in. De Wit-Rus speelde onder meer in eigen land op het hoogste niveau, in de tweede liga van Rusland en het hoogste niveau in Slowakije.

Reinier Staats maakte afgelopen seizoen een flinke sprong vooruit en werd beloond met selectie voor het Nederlands team. Tijdens het WK liep hij een vervelende blessure op, waardoor zijn ijstijd gelimiteerd was. Als hij zijn progressie komend seizoen kan voortzetten is het een waardevolle speler voor Eindhoven. Dennis Donders slaagde er bij Trappers niet in definitief door te breken, maar liet vorig seizoen bij Kemphanen zien een nuttige speler te zijn in de eredivisie.

Aanvallend is Luchinkin de opmerkelijkste nieuwkomer. Met 24 punten was hij afgelopen jaar de clubtopscorer van Khimik Voskresensk in de sterke KHL. Weliswaar de nummer laatst van die competitie, maar toch. Speelde bovendien daarvoor al regelmatig op het hoogste niveau in Rusland. Een van de opmerkelijkste nieuwkomers in de eredivisie dit seizoen. De Wit-Rus Sergei Chernyavsky pakte ooit een dikke punt per wedstrijd in de Oostenrijkse competitie en brengt een ton aan ervaring mee in een groot aantal verschillende competities.

Coach Leo van den Thillart krijgt met de komst van Bob Teunissen de beschikking over een van de beste Nederlandse aanvallers van dit moment. De forward uit Wijchen won bovendien landstitels met zowel Nijmegen als Tilburg. Ook Ivy van den Heuvel is een interessante aanwinst. De pas 20-jarige international kreeg de afgelopen seizoenen volop ijstijd in Amsterdam en met negen goals en 26 assists was hij vorig jaar succesvol. Akim Ramoul werd vorig jaar in Nijmegen geplaagd door blessureleed, maar kende wel een goed seizoen. Bij Eindhoven krijgt de 23-jarige forward de kans door te groeien. Diederick Hagemeijer geldt al enkele jaren als Ă©Ă©n van de grootste talenten in Nederland, was dit voorjaar de inzet van een conflict tussen Kemphanen en Trappers en kan dit jaar proberen zijn status als talent om te zetten in die van solide eredivisiespeler.

Tenslotte zijn ook Eric Hoogvliets, de vorig jaar sterk spelende Robbert Maas, Dennis Unk en de zich goed ontwikkelende Jeffrey Melissant er weer bij, evenals Eindhovenaren Daan Martin en Dave van Mol. Leo van den Thillart zwaait voor het tweede jaar op rij technisch de scepter in Eindhoven. Hij krijgt gezien de samenstelling van de selectie dit seizoen wel te maken met een hoger verwachtingspatroon. Waar vorig jaar iedere overwinning was meegenomen, moet met deze selectie meespelen bovenin mogelijk zijn. Kemphanen wordt in ieder geval een ploeg om rekening mee te houden.