Eaters juichen 0708

13 augustus 200800:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Geleen

Een kleine twee maanden voor het begin van het nieuwe ijshockeyseizoen zijn er al veel dingen duidelijk rond het Nederlandse ijshockey. Er zijn echter ook nog volop vraagtekens. IJshockey.com kijkt naar de ontwikkelingen tot nu toe deze zomer. In de vierde aflevering aandacht voor halve finalist Geleen.

Van de vier topploegen van het afgelopen seizoen is Geleen het minst ver op streek met de samenstelling van het team. Hoewel de organisatie van Eaters in de praktijk waarschijnlijk al wat verder is, zijn vooralsnog officieel pas dertien spelers voor de komende jaargang gecontracteerd. In de drukke wandelgangen van het Geleense ijshockey doen verschillende namen de ronde, maar in hoeverre deze spelers daadwerkelijk komen is nog afwachten. Zeker is wel dat eigen kweek Akim Ramoul naar Nijmegen is vertrokken, wat een verlies is voor Geleen.

Onder de dertien gepubliceerde namen bevinden zich vier nieuwkomers. De opvallendste is zonder twijfel de Amerikaan Jake Brenk, die drie jaar geleden een belangrijke rol speelde bij het kampioenschap van Nijmegen Emperors. De enthousiaste aanvaller speelde afgelopen seizoen in een lagere Zweedse liga en bezit alle eigenschappen om zich tot een publiekslieveling te ontwikkelen in Glanerbrook.

Ook de snelle aanvaller Nathan Daly tekende in Geleen. Daly was met tien goals en 26 assists vorig jaar de topscorer van Groningen, dat een moeizaam comebackjaar draaide in de eredivisie. Benjamin Finkenrath is de derde nieuwkomer. De Duitse doelman maakte afgelopen seizoen indruk in het doel van het ook al weinig succesvolle Nijmegen en krijgt in Geleen de kans als nummer één in de eredivisie te spelen. Deze week werd aanvaller Kevin Saville gecontracteerd. Een speler die veel punten produceerde in zijn loopbaan, maar altijd op bescheiden niveau.

Van de imports van vorig jaar blijven er drie. Verdediger Mike Walling, aanvaller Steve Farrer en verdediger Petr Kratky. Laatstgenoemde speelde een sleutelrol in de spannende halve finaleserie van Eaters vorig jaar tegen Tilburg Trappers. Defensief tekenden ook WK-ganger Erik Tummers en neo-international Glenn Bakx nieuwe contracten. Geleen wil het komende jaar meer spelers uit de eigen opleiding een kans geven.

Aanvallend is ook Lambert Keulen weer van de partij, terwijl voor Jeffrey Mens en Diego Winters een belangrijkere rol zal zijn weggelegd. Het wordt het tweede seizoen bij Eaters met coach Uli Egen aan het roer. Vooralsnog komt het schip van de Duitse kapitein echter nog volop bemanning tekort, waardoor het niveau van Geleen voor het komende jaar onmogelijk in te schatten is. De komende weken zal duidelijk worden welke versterkingen Eaters nog weet te ronselen en dus welke koers de boot gaat varen.