Flyers oosterwijk think 1213

8 augustus 201312:31

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Heerenveen

Nederland is nog massaal op vakantie, maar de regen in Nederland doet al fijn denken aan de herfst, als het ijshockey weer in volle gang is. Tijd voor een nieuwe aflevering van de traditionele rubriek De Tussenstand, met in deze aflevering aandacht voor Friesland Flyers.

Nieuwkomers: Nick de Jong, Nick Kuiper, Brock Matheson, Dax van de Velden, Shawn Collymore, Joey Oosterveld, Calvin Pohlman.

Aantal bezette importposities: 4/5

Coach: Chris Eimers

Goalies: Martijn Oosterwijk ontwikkelde zich afgelopen seizoen stormachtig verder en eindigde het jaar met een meer dan uitstekend optreden tijdens het WK in Donetzk. Het wordt boeiend om te zien of de pas 23-jarige doelman ook dit jaar nog een keer een stap vooruit kan zetten. Sjoerd Idzenga zal de rol van back-up gaan vervullen, maar zal toch hopen op de nodige speeltijd.

Defense: Flyers gebruikt drie importposities voor de defensie. Andrew Krelove ontwikkelde zich vorig seizoen tot een publieksfavoriet in Thialf en keert terug voor een tweede jaar. De Nederlandse-Canadees Nick Kuiper brengt een meer dan uitstekend CV mee naar Friesland, terwijl ook Brock Matheson de nodige ervaring opdeed in goede competities. International Nick de Jong stapt over van landskampioen Den Haag, terwijl de jonge Dax van de Velden vorig jaar onder meer bij Oranje een prima indruk maakte. Daarmee lijkt de verdediging van Flyers al zeer solide, al schijnt Van de Velden nog op proef te gaan in het buitenland. Tel daar echter nog de gebleven Jeroen van Olphen en jongeling Mark Hoekstra bij op en Flyers staat er hoe dan ook goed voor.

Forwards: De Canadees Shawn Collymore maakte in het kampioenschapsjaar bij Eaters veel indruk, maar stelde de Limburgers daarna teleur door op het laatste moment af te zien van een terugkeer. Bij Flyers wordt de fysiek sterke aanvaller herenigd met de coach van toen, Chris Eimers. Hij is vooralsnog Ă©Ă©n van de drie nieuwkomers in de aanval bij de ploeg uit Thialf. Net als andere clubs heeft ook Flyers goed gekeken welke spelers er beschikbaar waren door het terugtreden van Amsterdam uit de Eredivisie en met Joey Oosterveld en Calvin Pohlman werden twee van de betere Nederlandse aanvallers van de ploeg uit de hoofdstad vastgelegd. Internationals Tony Demelinne en Kevin Bruijsten verlengden beiden en waren samen goed voor 39 goals in 58 wedstrijden, waarbij Bruijsten nog de nodige wedstrijden miste vanwege een blessure.

Sander Dijkstra kwam vorig jaar om verkeerde redenen in het nieuws, maar blijft een prima aanvaller voor de Eredivisie. Dat geldt ook voor de inmiddels 26-jarige Brent Janssen, terwijl Kevin Nijland zijn productie van vorig jaar zal willen opvoeren. Met pas acht aanvallers onder contract, zal er nog wel wat bijkomen bij Flyers, dat in ieder geval nog Ă©Ă©n importplek open heeft. De pogingen om Michael Nason speelgerechtigd te krijgen als niet-import lijken gestrand te zijn.

Coach: Chris Eimers heeft zich de afgelopen jaren wel bewezen bij Nijmegen, Geleen, Heerenveen en Oranje. Bij Flyers krijgt hij dit seizoen een sterke selectie onder zijn hoede die moet gaan meedoen om de prijzen.

Conclusie: In het doel en de defensie staat Flyers ruim voor het seizoen al als een huis. Aanvallend is er ook al de nodige kwaliteit in huis, waardoor de verwachtingen in Friesland komend seizoen best hooggespannen mogen zijn. Het is nog even afwachten welke spelers er bijkomen, maar een goede Nederlandse kern en sterke imports zijn in Nederland al jaren hét recept voor succes.