Trappers Oberliga Kampioensfoto 2017

13 oktober 201811:00

Door Joep Meijsen

DEL 2 gooit deur voor Trappers op slot

De kans dat Tilburg Trappers kan promoveren naar het tweede niveau in Duitsland is verkeken. De DEL2 heeft de deur voor Tilburg op slot gedaan. Het bestuur van Trappers noemt het ‘een bittere pil’ en heroverweegt de ambities voor de toekomst.

Afgelopen donderdag kwamen de clubs uit de DEL2 bij elkaar voor overleg. Daarbij stond onder meer de positie van Tilburg Trappers op de agenda. De Nederlandse deelnemer aan de Oberliga Nord werd de afgelopen drie jaar kampioen en klopte nadrukkelijk op de deur bij de DEL2.

De situatie leek ook lange tijd gunstig voor Trappers. Afgelopen zomer mocht een delegatie van Tilburg zich tijdens een bijeenkomst in Frankfurt nog presenteren aan de teams uit de DEL2. ‘Dit slotstuk van een uitgebreide lobby heeft helaas niet het gewenste resultaat gehad. De redenen waarom promotie is uitgesloten, zijn tot nu toe nog onbekend. Een bittere pil voor Tilburg Trappers’, zo reageert de club.

Een bittere pil voor Tilburg Trappers

Promotie/degradatie speelt een rol

Ook de clubs in de Oberliga zijn voorstander van promotie voor Tilburg Trappers. De dominantie van de Nederlandse ploeg zorgt voor groeiende irritatie. In de Oberliga zijn meer clubs met ambitie voor het hogere niveau en de afgelopen jaren was het in de strijd om promotie belangrijk om Tilburg in de play-offs te ontlopen tot de finale. Verliezend finalisten Bayreuth, Tölzer Löwen en Deggendorfer SC spelen op dit moment allen DEL2.

De afwijzing van Trappers heeft mogelijk te maken met de overeenkomst die afgelopen zomer werd gesloten, waarbij vanaf het seizoen 2020/21 weer promotie-degradatie tussen DEL2 en de DEL tot stand is gekomen. De nummer laatst in de DEL degradeert en de kampioen van de DEL2 promoveert, mits de club voldoet aan de licentie-eisen. De promotie-degradatie-regeling was een belangrijke wens voor de clubs uit de DEL2.

DEL tegen buitenlandse clubs

De DEL heeft in het verleden altijd duidelijk ‘nee’ gezegd tegen niet-Duitse deelnemers. Onder meer Red Bull Salzburg deed in het verleden pogingen om toe te treden. Deelname van Tilburg Trappers aan de DEL2 zou mogelijk precedentwerking hebben en bij uitsluiting voor promotie in de play-offs voor dezelfde problemen zorgen als nu in de Oberliga Nord. Ook clubs in de DEL2 zouden de voorkeur hebben de competitie niet te internationaliseren.

De spelers van Tilburg Trappers zijn vrijdag na afloop van de na penaltyshots verloren wedstrijd tegen Hannover Scorpions door het bestuur van Tilburg ingelicht over de ontwikkeling. De club gaat zich nu herberaden op de toekomst. ‘Hoewel het vierde seizoen Oberliga in volle gang is, zal het bestuur haar toekomstambities de komende tijd heroverwegen.’

Voor Trappers was promotie naar de DEL2 sportief van groot belang. De club heeft de Oberliga Nord gedomineerd sinds de toetreding ruim drie seizoenen geleden. Ook vormde de mogelijke promotie een motor achter plannen om onder meer de toeschouwerscapaciteit van het IJssportcentrum Tilburg uit te bouwen. Het hogere niveau zou ook voor talentvolle Nederlandse ijshockeyers een manier zijn om door te groeien. Het huidige schema in de Oberliga Nord hindert bovendien de beschikbaarheid van internationals voor Oranje, iets wat ook weer dreigt voor het WK in Estland volgend jaar.

'Een grote tegenvaller'

— Voorzitter Ron van Gestel van Trappers

Reactie Ron van Gestel

Voorzitter Ron van Gestel van Trappers noemt de beslissing 'een grote tegenvaller'. Tegen Brabants Dagblad zegt hij: 'Twee jaar geleden werden we nog gebeld met de vraag of we mogelijk wilden toetreden tot de DEL2 omdat er een club wegviel. Wij wilden, maar er werd een andere oplossing gekozen. Vervolgens duurde het lang voordat we weer in gesprek kwamen. Maar toen wij onlangs een presentatie mochten houden, hadden we daar na afloop een heel positief gevoel over. Ook op basis van de reacties. Maar nu schijnen de DEL-clubs toch gezegd te hebben dat ze voorlopig geen buitenlandse clubs willen laten toetreden. De onderbouwing hebben we nog niet maar die krijgen we nog.'

Brabants Dagblad spreekt van 'een onheilstijding' .

Reactie Rob van Rijswijk

'Dit is natuurlijk een heel teleurstellende beslissing voor Tilburg. Wij hebben Trappers altijd gesteund in hun lobby om te mogen promoveren en zullen Tilburg ook verder blijven ondersteunen. Het is ook jammer voor Nederlands talent dat op het niveau van DEL2 wil spelen, wat goed is voor de verdere ontwikkeling van spelers.'

Delen