24 juni 200800:00

Door Joep Meijsen

Den Bosch definitief terug

Red Eagles Den Bosch gaat definitief deelnemen aan de competitie in de eerste divisie. Oud-spelers Mari Saris en Rini Brok gaan de coaching voor hun rekening. De eerste divisie telt volgend jaar mogelijk uit liefst elf teams.

Opvallend is dat behalve Tilburg Trappers en Heerenveen nog vijf andere teams uit de Eredivisie hun tweede team hebben ingeschreven. Het gaat daarbij om Amsterdam, Den Haag, Geleen, Groningen en Utrecht. Bij de deelname van Amsterdam staat nog een vraagteken op de website van de Nijb. Ook Eindhoven heeft een team ingeschreven. Dit staat los van het werk om een eredivisieteam op het ijs te krijgen in de Lichtstad.

Den Bosch zegt voldoende sponsoren te hebben gevonden om de begroting voor het komende seizoen te kunnen dekken. Het overgrote deel van de selectie zal bestaan uit lokale ijshockeyers. Daarnaast wordt het team aangevuld met enkele spelers van buiten.

Met mogelijk negen teams in de eredivisie en elf in de eerste divisie lijkt het Nederlandse ijshockey bovenaan de piramide gezond. Tegelijkertijd hebben echter slechts vijf teams zich ingeschreven voor de competitie U20, waarbij een combinatieteam van Groningen en Heerenveen nog onzeker is. De groei van de eerste divisie lijkt dus ten koste te gaan van de oudste jeugdliga.

Tilburg, Den Haag en mogelijk Groningen/Heerenveen zijn de enige steden met teams in alle liga's in Nederland.

Bij de U14 is sprake van veertien teams, waaronder de Blue Mountain Cougars uit Hoorn. Zoetermeer heeft zowel bij de U14 als de U12 twee teams ingeschreven.