37956481212 0627bbf379 k

2 januari 201923:18

Den Haag bereikt opnieuw bekerfinale

Den Haag plaatste zich woensdagavond in het hol van de leeuw als eerste voor de bekerfinale in februari met een 3-6 overwinning in Geleen. Donny van Musscher nam in het beslissende derde duel twee goals en twee assists voor zijn rekening.

Het was ondanks de uiteindelijk duidelijke uitslag lange tijd een spannende wedstrijd in een volgepakt en sfeervol Glanerbrook. Beide teams maakten in de eerste veertig minuten aanspraak op de winst in het duel. Het was echter uiteindelijk Hijs Hokij dat aan het langste eind trok. De ploeg van Chris Eimers profiteerde het beste van fouten van de tegenstander en besliste het duel in een sterke openingsfase van de derde periode.

De ontmoeting tussen Geleen en Den Haag begon met een minuut stilte voor het overlijden van Sjef Muijres, de laatste nog levende founding father van het ijshockey in Geleen. De zenuwen spatten van de openingsfase af, waarbij uiteindelijk Geleen het eerst gevaarlijk werd. Na ruim zeven minuten spelen was doelman Hrelja al uit positie, maar de puck kwam terug van het ijzerwerk.

Ruim drie minuten later was het wel raak. Nick Verschuren verzorgde een pass op maat voor het doel langs die door de klaarstaande Jord Smit hoog werd binnengeschoten. Daarmee kwam echter ook een einde aan het overwicht van Eaters in de openingsperiode. Straffen achter elkaar tegen Vadim Gyesbreghs en Smit boden Hijs de mogelijkheid om het initiatief over te nemen.

In de vijf tegen drie was het Donny van Musscher die doeltreffend uithaalde om de stand weer in evenwicht te brengen. In het restant van de periode kreeg Den Haag nog wat kansjes, maar beide teams gingen met een gelijkspel de eerste pauze in. Die stand bleef lange tijd op het scorebord staan, waarbij zowel Geleen als Den Haag mogelijkheden kregen om op voorsprong te komen.

Voor de tweede treffer moest het publiek uiteindelijk wachten tot kort voor de tweede pauze. Eaters had kort tevoren een goede mogelijkheid laten liggen toen Joey Oosterveld de losvallende puck binnenschoot om Den Haag het voordeel te geven. De ploeg van Chris Eimers greep daarna vroeg in de derde periode definitief de macht in het duel. Eerst was het Raymond van der Schuit die voor de 1-3 zorgde, drie minuten later was het de beurt aan Viktor Gibbs Sjödin om vanaf de blauwe lijn hoog raak te schieten. Tenslotte was het Reinier Staats die alleen voor de keeper prima hoog binnenschoot, 1-5.

Eaters gaf niet op en een penaltyshot van goudhaantje Lukasz Bartak gaf het massaal opgekomen thuispubliek nog even hoop op een comeback, maar een halve minuut later omspeelde Van Musscher de Geleense doelman om de marge te herstellen. De powerplaygoal van Yan Turcotte was daarna alleen goed voor de statistieken.

Den Haag moet nu een week wachten om te weten wie de tegenstander wordt in de bekerfinale. Volgende week woensdag staan Heerenveen en Nijmegen tegenover elkaar in de beslissende wedstrijd van de andere halve finaleserie. Voor Den Haag wordt het de tweede bekerfinale op rij. De ploeg is de regerende bekerkampioen.