27 februari 200900:00

Door Joep Meijsen

Den Haag - Geleen in 8 vragen

De topvier van de ranglijst heeft zich ook geplaatst voor de halve finales van de play-offs. Beide series gaan vanavond van start. Natuurlijk verzorgt IJshockey.com een uitgebreide voorbeschouwing, te beginnen met de serie tussen Den Haag en Geleen.

1. Hoe hebben de teams het tot nu toe gedaan tegen elkaar?
Vijf keer hebben Den Haag en Geleen elkaar ontmoet dit seizoen, waarbij steeds de thuisploeg als winnaar uit de strijd kwam. Qua puntenverdeling heeft Den Haag een klein voordeel, beide wedstrijden in Geleen werden pas na overtime beslist, terwijl dat slechts voor één ontmoeting in Den Haag gold. Het onderlinge doelsaldo is 18-13 in het voordeel van de Hagenezen.

2. Welke goalies starten er en hoe doen ze het dit seizoen?
Tenzij Den Haag-coach Brian de Bruyn een verrassing uit zijn hoed tovert is Tim Knudsen zijn starter. De doelman uit Kitchener, Ontario startte beide wedstrijden tegen Amsterdam nadat hij enige tijd met een blessure uitgeschakeld was. In totaal incasseerde Knudsen dit seizoen 87 goals voor een gemiddelde van 3,07 per wedstrijd. Aan de andere kant is er geen vraagteken, Benjamin Finkenrath speelde bijna alles voor Geleen dit seizoen. Hij moest 133 keer vissen dit seizoen voor een gemiddelde van 3,50 per wedstrijd.

3. Wie zijn de belangrijkste aanvallers van de beide teams?
De Slowaak Jozef Cierny is er eentje voor de liefhebber. De voormalige speler van onder meer Edmonton en Neurenberg doet heel veel kleine dingen goed en leest de wedstrijden uitstekend. In zestien wedstrijden voor Den Haag nam hij bovendien al 28 punten voor zijn rekening, waarmee hij gerekend over het aantal punten per wedstrijd (1,75) de nummer één is bij Den Haag. De club heeft zes spelers met een gemiddelde van meer dan een punt per wedstrijd, waaronder Jan Bohac (1,50), John Hecimovic (1,40) en Matt Korthuis (1,33). Opvallend is wel dat Den Haag geen enkele speler in de toptien van de topscorerslijst heeft. Dat komt echter vooral omdat verschillende scherpschutters een deel van het seizoen hebben moeten missen.

Bij Geleen slechts vier spelers die gemiddeld een punt per wedstrijd of meer draaien, met Jake Brenk (1,60) als de nummer één. Hij en Casey Bartzen (1,53) zitten allebij op 65 punten voor het seizoen en zijn daarmee in absolute zin de topscorers in deze serie. De later dit seizoen gearriveerde Lance Herauf (1,52) is de derde productieve speler in de opstelling. Het gat naar Nathan Daly en de rest van de ploeg is aanzienlijk, wat betekent dat succes van het toptrio van vitaal belang is wil Eaters deze serie winnen.

4. Offense wins games, defense wins series. Toch? Hoe zitten de ploegen defensief in elkaar?

Opvallend is dat Den Haag in Duncan Dalmao en John Gordon twee spelers heeft die qua productiviteit amper onderdoen voor de aanvallers. Dalmao heeft drie goals en liefst 55 assists voor het seizoen, terwijl John Gordon in zijn 26 wedstrijden al 15 goals en 16 assists bij elkaar sprokkelde, vooral op de powerplay. De offensief gerichte verdedigers zijn echter ook regelmatig goed voor gevaar voor het eigen doen omdat ze veel risico nemen. Met Dalmao, Wade Davis, John Gordon, Robert Horak, Josh Mizerek en Brian Mullally beschikt Den Haag echter over zes geïmporteerde verdedigers, die allemaal veel ijstijd aankunnen. Kwalitatief en kwantitatief ziet het er dus goed uit voor Den Haag.

Bij Geleen dragen de verdedigers aanzienlijk minder bij aan de teamproductie. Erik Tummers, negen goals 28 assists, is de enige speler die het gemiddelde van één punt per wedstrijd nadert. De defensie bestaat voor het grootste deel van de wedstrijden uit het kwartet David Lizotte, Evan Shaw, Erik Tummers en Mike Walling, die allemaal veel ijstijd pakken per ontmoeting. Ook qua diepte is de defensie van Geleen dus duidelijk minder, al kan Andrew Derton in noodgevallen terug naar achteren worden geschoven en heeft ook Glenn Bakx de nodige play-off-ervaring.

5. Kunnen de special teams nog het verschil maken?
Den Haag scoort dit seizoen ongeveer één goal per vier powerplays, bij Geleen ligt dit gemiddelde om één op vijf. Echter waar Den Haag tegen Geleen bijna op het seizoensgemiddelde zit, is dat voor Geleen anders. In de vijf onderlinge wedstrijden tot nu toe is het maar iets meer dan een goal per tien pogingen.

Dat verschil is ook te zien in de penaltykill. Daar scoort Den Haag in de onderlinge wedstrijden aanzienlijk beter dan in het totale seizoen, terwijl Geleen juist marginaal minder scoort. Alweer een statistiek die in het voordeel van Den Haag spreekt dus.

6. Hoe zit het wedstrijdschema precies in elkaar?
Anders dan normaal in ieder geval. Den Haag heeft volgende week amper eigen ijs, vandaar dat ervoor is gekozen om eerst twee wedstrijden in Den Haag te spelen, gevolgd door twee wedstrijden in Geleen en eventueel de vijfde en beslissende wedstrijd weer in De Uithof. Vanavond en zondagmiddag volgen de eerste wedstrijden. Dinsdagavond gaan we verder in Geleen, waar ook zondagavond wordt gespeeld. Tenslotte zou de beslissing kunnen vallen op dinsdag 10 maart vanaf half negen in Den Haag.

7. Wie fluiten de wedstrijden in deze serie?
De ijshockeybond heeft scheidsrechters aangewezen voor de eerste drie wedstrijden. We gaan terug naar de viertallen die we nog kennen uit de bekerplay-offs. De Amerikaanse instructeur Paul DePuydt fluit vanavond het eerste duel samen met Martin de Wilde. Jean-Paul de Brabander neemt het tweede duel komende zondag op zich in combinatie met Roger van der Waarden, terwijl Sven Bergman het eerste duel in Geleen voor zijn rekening neemt samen met Ruud van Baast.

8. IJshockey.com heeft het bijna altijd mis, maar we vragen het toch. Wie gaat deze serie volgens jullie winnen?
Bijna alle indicatoren wijzen op Den Haag. De ploeg heeft een sterkere aanval, een completere defensie en betere special teams. Om de één of andere redenen loopt Den Haag echter ondanks het surplus aan aanwezige kwaliteit nog altijd wat moeizaam. De ploeg wist zich niet te plaatsen voor de bekerfinale en moest ook de eerste plaats op de ranglijst overlaten aan Tilburg.

Geleen kende een moeizame start van het seizoen, maar wist onder meer door een belangrijke uitoverwinning in Heerenveen wel het thuisvoordeel in de play-offs veilig te stellen. De ploeg van Uli Egen rekende ook overtuigender af met Groningen dan Den Haag deed met Amsterdam. Eaters heeft een team vol spelers met veel ervaring in de Nederlandse play-offs, waaronder Jake Brenk, Erik Tummers en Casey Bartzen die finales speelden of al landstitels op hun naam hebben staan. Bij Hijs speelden John Gordon en Matt Korthuis finales.

Den Haag is duidelijk de favoriet in de serie. Het thuisvoordeel is daarbij ook nog een factor van belang. Als Eaters echter één van de twee uitwedstrijden weet te winnen, kan het voor eigen publiek worden afgemaakt en IJshockey.com zet zijn geld op die optie. Eaters voor het eerst sinds begin jaren negentig naar de finale om het landskampioenschap...

De statistieken die gebruikt zijn in het bovenstaande artikel zijn verzameld en geanalyseerd door Ronald Herregraven, auteur van de Facts & Figures-serie op IJshockey.com. De opinies komen voor rekening van de redacteur.