Hys Mullally stare

1 oktober 201100:00

Den Haag ruim langs Amsterdam

Amsterdam is weer terug op het hoogste niveau. De terugkeer ging wel gepaard met een grote nederlaag. Landskampioen HIJS Den Haag was met 14-1 te sterk voor de ploeg van Alex Schaafsma en Ron Berteling.

Het jonge Amsterdamse team maakte vanavond meteen kennis met het niveau van de eredivisie. Amsterdam kon op basis van enthousiasme en werklust de schade een periode lang beperken. Daarna was er geen houden aan voor Capitals. De Amsterdamse ploeg trad aan met twee Duitsers en verder met louter Nederlanders.

In het doel voor Amsterdam speelde Jacob van Duin, ondanks de veertien tegengoals, een verdienstelijke wedstrijd. De Amsterdamse ijshockeyfans zullen met veel interesse de ontwikkeling van de 23-jarige goalie volgen.

Bij Den Haag deed de nieuwste aanwinst John Gordon nog niet mee. De Canadees was wel aanwezig in de Jaap Edenhal. Gordon zag zijn ploeg na drie minuten op voorsprong komen. Met Evander Hansen op de strafbank, opende Matt Korthuis de score.

Den Haag was vanaf het begin de bovenliggende partij. Amsterdam kwam niet verder dan een paar speldenprikjes. Toch kwam de thuisploeg in de twaalfde minuut op gelijke hoogte. Een afstandsschot van Quincy Merk vloog zomaar achter Fabian Schotel: 1-1. Lang kon Amsterdam niet genieten van de treffer. Binnen een minuut gaf Tony Demelinne Den Haag een vernieuwde voorsprong. In de 18e minuut miste Stacey van Bentem nog een penalty shot voor de bezoekers.

Na de eerste pauze besliste Den Haag al snel de wedstrijd. Marco Postma bekroonde zijn terugkeer in de Nederlandse competitie met een treffer. Daarna liep Den Haag uit naar 1-7 via twee goals van Brian Mullally en T.J. Caig.

In de derde periode bleek Den Haag ook conditioneel een stuk verder dan Amsterdam. Eenvoudig liep Den Haag uit naar de 1-14 zege. Marcel Bruinsma scoorde driemaal en ook Mullally completeerde zijn hattrick. Marco Postma, Jan-Jaap Natte en speler-coach Alexander Selivanov waren ook trefzeker.

De treffer van Selivanov vormde daarbij een hoogtepunt. De ervaren Rus rondde een fraaie aanval af, waarbij de Haagse youngsters Tony Ras en Joey Verreijen een belangrijke rol speelden. Beide jonkies maakten sowieso een prima indruk en kregen volop ijstijd in een lijn samen met Selivanov.

Thomas Roosendaal haalde het einde van de wedstrijd niet. De verdediger van HIJS viel aan het begin van de derde periode met een blessure uit. Na een check van een Amsterdamse verdediger, schoot de arm van Roosendaal tussen de boarding en het kapotte plexiglas. Roosendaal leek last te hebben van zijn sleutelbeen en is direct naar de Eerste Hulp vervoerd.