Beneliga logo 2015 poule A

27 februari 201601:17

Den Haag schakelt Zoetermeer uit

Den Haag heeft zich vrijdagavond ten koste van Zoetermeer geplaatst voor de play-offs. In een bomvolle Uithof werd het 5-3 in het voordeel van de ploeg uit de residentie. Alan van Bentem had twee goals en een assist.

or Zoetermeer was het belangrijk om met minimaal twee doelpunten verschil te winnen om zo het onderlinge resultaat met Den Haag gelijk te trekken. In een wat nerveuze wedstrijd sloeg Panters twee keer toe in iets meer dan een minuut. Na ruim tien minuten spelen opende Cas Staps de score. Vervolgens werd de voorsprong van Panters door Scott van den Elskamp verdubbeld.

Den Haag-coach Chris Eimers: 'Ik miste in de eerste periode bij ons intensiteit. We wonnen de duels aan de boarding niet, verloren te veel face-offs. We hadden weliswaar 21 schoten op doel, maar echt gevaarlijk zijn we niet geweest.' De voorsprong voor Panters was na twintig minuten dan ook verdiend. De ploeg speelde wat directer en had zelfs kansen op meer doelpunten, waardoor de klus voor Den Haag een stuk lastiger was geworden.

Hijs kwam veel scherper de kleedkamer uit in de tweede periode. Al vroeg kreeg Marcel Kars een dot van een kans, maar het was Ben Rurup die niet veel later de aansluitingstreffer voor zijn rekening nam. De Haagse forward kwam in een twee-op-een-situatie, schaatste zichzelf vrij en schoot de puck hard in de bovenhoek.

'Mensen die de afgelopen jaren alleen de Eredivisie volgden, kennen Ben Rurup misschien niet eens. Maar die jongen kan echt fantastisch ijshockeyen. Behalve de jongens met veel ervaring in de Eredivisie van wie je het verwacht, was hij ook een speler die de ploeg vandaag op sleeptouw nam. Heel belangrijk, net als Jasper Kick. Die had ook een heel goede wedstrijd.', vertelde Eimers na de ontmoeting. Diezelfde Rurup nam halverwege de wedstrijd ook de voorbereiding voor zijn rekening voor de gelijkmaker, zijn broer Johan Rurup rondde goed af bij de tweede paal.

Zoetermeer kwam nog Ă©Ă©n keer op voorsprong. De ervaren Pascal van de Velde schoot een losvallende puck pardoes achter Clint Soer. De vreugde was echter van korte duur. De voor dit belangrijke duel opgelapte Alan van Bentem zorgde vier minuten later voor een nieuwe gelijkmaker en Marcel Kars zorgde er in de slotminuut voor dat Hijs met een voorsprong kon gaan rusten.

Diezelfde Van Bentem was ook vroeg in de slotperiode nog een keer succesvol, waardoor de uitdaging voor Panters alleen maar groter werd. Zoetermeer bleef zoeken naar mogelijkheden, maar kreeg zijn greep op de wedstrijd niet meer terug. De wedstrijd zaterdag in eigen huis tegen Dordrecht wordt de laatste van dit seizoen.

Daarmee eindigt het seizoen in mineur voor een ploeg die met de komst van spelers als Jurryt Smid, Rick van Haren, Teris Wright, Ritchie van Hulten (afwezig vrijdag vanwege een blessure), Jeffrey Melissant, Cas Staps en later ook nog doelman Tyler Holske er op papier zo sterk uitzag. De ploeg had echter de pech in de sterke Poule A ingedeeld te zitten, maar liet tegen directe concurrenten ook te veel punten liggen.

Voor Den Haag is het nog even afwachten wie de tegenstander wordt in de kwartfinales van de play-offs. Zelf moet de ploeg zondag nog naar Luik en verder moet Hijs afwachten hoe Amsterdam de reguliere competitie afsluit. Tegenstander wordt Geleen of Tilburg. Eimers: 'Nu is het even feest om wat we bereikt hebben. Dat is een prestatie van de hele club, zie de bijna drieduizend toeschouwers op de tribune. Daarna gaan we zondag in Luik voluit voor de winst. Daarna zien we wel tegen wie we in de play-offs spelen.'