29 oktober 200800:00

Den Haag wint beladen derby

Den Haag Wolves herstelde zich knap van de nederlaag tegen Den Bosch. De Hagenezen wonnen met 4-2 van rivaal en buurman Zoetermeer Panters. Koploper Den Bosch bleef ongeslagen door met 3-6 te winnen in Amsterdam.

Den Haag Wolves - Zoetermeer Panters

In alle opzichten was dit een opmerkelijke wedstijd. Een karrenvracht aan Haagse spelers was vorig seizoen nog actief voor Zoetermeer. Dat gaf de wedstrijd van te voren een emotionele lading mee maar gelukkig liep de wedstrijd geen moment uit de hand. Zoetermeer maakte het Den Haag lastig in De Uithof. De 250 aanwezige toeschouwers zagen echter Zoetermeer de wedstrijd verspelen door verdedigende fouten.

Ondanks een sterk begin van Zoetermeer, zette Tonny Staal de thuisploeg in de veertiende minuut op voorsprong. Zoetermeer kon de goede start niet bekronen met een doelpunt ondanks een powerplay met twee man meer.

Den Haag kwam beter in de wedstrijd in de tweede periode en besliste ook meteen de confrontatie. Na vijf minuten maakte Ben Rurup er 2-0 van tijdens een Haagse powerplay. Even daarna was het Dmitry Pavlyuk die met een fraaie actie Zoetermeer op het scorebord bracht: 2-1. Den Haag liep in het restant van de periode uit naar een 4-1 voorsprong. Zwak verdedigen door de defensie van Zoetermeer gaf Jasper Kick en Thomas ter Haar de kans om te scoren.

In de slotperiode kwam de zege voor Den Haag niet meer in gevaar. Zoetermeer kwam nog wel tot 4-2 dankzij een powerplaygoal van Matthijs Wiersma. Verliezend coach Ad Tuyt vond dat zijn team het niet slecht had gedaan: ‘‘Vier weken geleden stonden we nog nergens. Vandaag geven we Den Haag, toch één van de favorieten in de Eerste Divisie, goed partij. Zonder de defensieve fouten en met iets meer geluk in de afwerking op goal had de uitslag zo maar andersom kunnen zijn.'

Amstel Tijgers - Red Eagles Den Bosch

Den Bosch dendert door in de Eerste Divisie. Ook Amsterdam kon geen punten halen tegen de Bosschenaren die met 3-6 wonnen in de hoofdstad. De thuisploeg gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Al na 44 seconden kwam Tijgers via Dax van de Velden op voorsprong. Den Bosch herstelde knap van de vroege achterstand en draaide de wedstrijd volledig om. Via goals Dennis Jonker, Michael Geisterfer en twee treffers van Brian de Winter stond Den Bosch na twintig minuten al op een 1-4 voorsprong.

Het lukte Den Bosch niet om de wedstrijd definitief te beslissen in de tweede periode. In tegendeel, de Amsterdammers kwamen door een powerplaygoal van Robin van Beveren zelfs op 2-4.

Amsterdam was niet in staat om de aansluitingstreffer te forceren. Via Rene Vugts kwam Den Bosch in de 44e minuut op 2-5. Calvin Pohlman en Robert van Laarhoven bepaalden de eindstand op 3-6.

Tilburg Trappers - Dordrecht Lions

Dordrecht Lions behaalde een knappe overwinning in en tegen Tilburg. Na het nemen van penalty shots mocht Lions met twee punten terug naar Dordrecht. Beide teams kenden elkaar nog goed na de halve finale van vorig seizoen waarin Dordrecht uiteindelijk de sterkste was.

Richard de Wilde kampte voor de ontmoeting wel met een krappe selectie. Naast de afwezigheid van een aantal spelers van de U-20, waren ook Ferdinand de Man en Juan-Carlos Keuzenkamp niet van de partij. Dordrecht kreeg de afgelopen week ook slecht nieuws van Sirio Barone. De kleine behendige aanvaller gaf aan zijn werk niet meer te kunnen combineren met het ijshockey en beëindigde daarom zijn ijshockeycarrière.

Tilburg kwam na twaalf minuten op voorsprong door een powerplaygoal van Tim Donders. Dordrecht wist de achterstand nog voor de pauze om te buigen in een 1-2 voorsprong. De sterke aanvalslijn bestaande uit Galjaard, Beulink en Dekker zorgden voor de ommekeer. Don Galjaard en Jeroen Beulink waren trefzeker.

De tweede periode was voor de Tilburgers. Door twee treffers van Angelo van Hulten greep Tilburg de leiding: 3-2. Die voorsprong leek lang stand te houden maar zes minuten voor het einde van de reguliere speeltijd ging het mis. Met twee Tilburgers op de strafbank schoot Joop Visser zijn ploeg op gelijke hoogte: 3-3.

In de overtime kreeg Tilburg nog een powerplay dankzij een straf tegen Robin Hageman. Lions hield echter stand onder aanvoering van goalie Fabian Schotel. Uiteindelijk was Dordrecht de betere in het nemen van de penalty shots. Schotel stopte beide shots van Tilburg terwijl Joop Visser en John Kolen wel succesvol waren voor de bezoekers.

Eindhoven IJsbrekers - GIJS Bears Groningen

Eindhoven won voor de tweede maal op rij. Dit keer was Eindhoven veel te sterk voor Groningen en won met maar liefst 9-1. Roy van de Wouw en Johnny van Puttern waren de topscoorders aan Eindhovense zijde met ieder twee treffers. De Groningse eer werd gered door een treffer van Thomas van der Haar aan het begin van de tweede periode. De periodestanden waren 3-0, 2-1 en 4-0.

Eindhoven staat door de winst op de vijfde plek met zes punten uit drie wedstijden. Groningen staat achtste met nog geen enkel punt. De ploeg verloor in Eindhoven ook nog eens Kevin Keijzer en Willem van der Sluis. Beiden kregen een match penalty en missen dus de komende twee wedstrijden.

Heerenveen Flyers - Eaters Geleen

De laatste wedstijd van dit weekeinde stond ook niet bol van de spanning. Geleen won met 1-10 van de rode lantaarndrager Heerenveen. Geleen beleefde daarmee een fijne busrit van bijna 300 kilometer naar het Zuiden. Topscoorders voor Smoke Eaters waren Pascal Vijgen en Scott Bakx met ieder twee treffers.

Het allereerste doelpunt van de wedstrijd kwam overigens op naam van routinier en coach Risto Mollen. Daarmee is het aantal oud-internationals in de Geleense selectie al op twee stuks beland want ook Marcel Houben schaatst nog vrolijk mee met het jonge Geleense team. Overigens zijn Houben en Mollen samen goed voor 154 interlands, 31 goals, 38 assists en 105 strafminuten in het shirt van Oranje.

We zullen zien of binnenkort ook Al Raymond, Maarten en Honore Loos weer te bewonderen zijn in Glanerbrook.