RB schaal6732

21 september 201923:15

Door Joep Meijsen

Den Haag wint na thriller Ron Berteling Schaal

Den Haag legde zaterdagavond op eigen ijs beslag op de Ron Berteling Schaal 2019. De ploeg van coach Chris Eimers keek in de slotminuut nog tegen een achterstand aan, maar Jasper Kick maakte alsnog gelijk en in overtime was het Doug Rose die de wedstrijd met zijn tweede goal van de avond besliste.

Het was een typische wedstrijd voor vroeg in het seizoen. Cairox Hijs Hokij Den Haag en Select 4-U Nijmegen Devils maakten veel fouten, spelers hadden soms moeite om elkaar te vinden en er ging nog veel mis. Toch ontspon zich in de redelijk gevulde Uithof een boeiende strijd tussen twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn en waarin het evenwicht regelmatig wisselde.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Den Haag, Dani van Schilt stond alleen voor Deniz Mollen. De goalie die net was uitgeroepen tot de beste doelman van het vorige seizoen was de jongeling echter de baas. Nijmegen kreeg daarna wat kansen met een man meer op het ijs, zonder daar al te veel mee te doen.

De hele eerste periode kende weinig hoogtepunten terwijl twee onwennige teams elkaar aan het aftasten waren. Dat veranderde in de tweede periode. Een nieuwkomer aan Haagse kant, Doug Rose, gaf zijn visitekaartje af door een overname door Den Haag met flair af te ronden en zijn nieuwe ploeg op voorsprong te brengen.

Foto's: Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

RB schaal6687

Offensief

Een dubbele straf tegen Den Haag bood Nijmegen de mogelijkheid terug te komen in de ontmoeting. Met twee man meer op het ijs vond de vanuit Den Haag naar Nijmegen overgestapte Jurryt Smid de ruimte voor het schot en een gaatje achter de prima spelende nieuwe Haagse doelman Brett Magnus. Via een schot op de paal van Nick de Jong was Devils in het restant van de powerplay bovendien nog dichtbij een voorsprong.

Die kwam niet veel later toch. Devils voerde een snelle counter uit, waarbij Jeffrey Melissant en Raymond van der Schuit voor het voorbereidende werk zorgden en Cas Staps hun werk afmaakte, 2-1 voor Nijmegen. Het vormde het startpunt voor de leukste fase van de wedstrijd, waarin het spel heen en weer golfde en beide teams kansen kregen.

RB schaal6628

Comeback

Den Haag had in de slotperiode lange tijd wel een overwicht, maar zette dat niet om in grote kansen. Deze keer volgde er echter een dubbele straf tegen Nijmegen, waardoor Den Haag de kans kreeg. Weliswaar werd de powerplay enige tijd onderbroken door een Haagse straf, maar toen de formatie eenmaal stond was het Joey Oosterveld die een inzet vanaf de blauwe lijn van Reinier Staats van richting veranderde om zijn ploeg op 2-2 te brengen.

Devils greep daarna het initiatief in de wedstrijd terug en werd daarvoor beloond. Oliver Pataky, een van de andere spelers van Den Haag van vorig jaar die nu een Nijmegen-shirt draagt, maakte met nog maar iets meer dan drie minuten te spelen de 3-2, een goal die de winnende had kunnen zijn. In het wanhoopsoffensief was het Jasper Kick die van dichtbij voor de 3-3 zorgde en overtime noodzakelijk maakte. Devils protesteerde nog tegen de goal, maar dat was tevergeefs.

RB schaal6635

Smalle marge

De marge tussen winnen en verliezen kan heel klein zijn in de sport. Nijmegen Devils zal in de bus naar huis nog weleens terugdenken aan de puck in de overtime die op de paal belandde. Het leverde Den Haag de mogelijkheid op om de ontmoeting alsnog te beslissen en daarmee de winnaar te worden van de Ron Berteling Schaal voor dit seizoen. De eerste hoofdprijs van het jaar is verdeeld.

RB schaal6428