Amsterdam Tigers Antwerpen Phantoms Geleen Eaters Heerenveen Flyers Hijs Hokij Den Haag HYC Herentals Leuven Chiefs Luik Bulldogs Mechelen Golden Sharks Nijmegen Devils Tilburg Trappers Tilburg Trappers (Oberliga) Zoetermeer Panters
Den Haag pakt titel in loeispannende finale

Den Haag pakt titel in loeispannende finale

Fabian Schotel pakte zijn tweede shutout van het Final Four-toernooi en Marco Bommezijn reageerde alert op een rebound in de derde periode voor het winnende doelpunt. Daarmee wint Den Haag na de nationale beker ook zijn tweede hoofdprijs van het jaar, de nationale titel.

Winner
Bauer (klein)
THS
Rono

Daarmee werd Heerenveen voor de tweede keer in enkele weken onttroond in wat de titanenstrijd van Nederlandse ijshockey is. Een strijd ook om de macht in het Nederlandse ijshockey, nadat een almachtig Flyers vorig seizoen zowel de beker, als de nationale titel als het kampioenschap in de Beneliga naar zich toe trok. Nu heeft Den Haag twee van die drie titels in handen, terwijl de play-offs voor de derde prijs komende week beginnen. En het zou waarschijnlijk niemand verbazen als deze twee teams over enkele weken ook in de best-of-five-finale komen te staan om de het kampioenschap in de Beneliga. Al moeten ze daarvoor natuurlijk wel eerst twee hindernissen overwinnen.

FinalFour2018_Den Haag-Heerenveen_Schotel inzet Demelinne

© Marco Spelten

Het was een voor de Beneliga ongewone wedstrijd, die lange tijd zonder doelpunten bleef. Beide teams kregen kansen, vooral met een man meer op het ijs, maar behalve Fabian Schotel keepte ook Sjoerd Idzenga een puike wedstrijd. Daardoor ontstond voor een goedgevuld Thialf een loeispannend duel waarbij het resultaat tot de laatste seconden in de lucht hing. De wedstrijd had snelheid, hier en daar irritatie en was fysiek, zonder uit de hand te lopen. Daarmee was het een mooie voorbode op wat de play-offs de komende weken nog gaan brengen.

FinalFour2018_Den Haag-Heerenveen_goal Bommezijn

© Marco Spelten

Het winnende doelpunt viel uiteindelijk na ruim vier minuten spelen in de derde periode tijdens een powerplay van Den Haag. Het schot vanaf de zijkant kwam via de paal terug het ijs, midden voor het doel. Daar stond Marco Bommezijn precies op de goede plek om de puck binnen te werken. Flyers drong in het restant van de wedstrijd nog wel aan, kreeg ook kansen, maar slaagde er niet om een gelijkmaker te forceren. In de slotseconden nog moest doelman Schotel de puck uit de hoek halen na een ultieme poging van Flyers.

FinalFour2018_Den Haag-Heerenveen_Schotel Redding5

© Marco Spelten

Ronald Wurm had twee van de beste kansen voor Heerenveen. In de tweede periode kwam hij na een mooie lange pass oog in oog te staan met Schotel, maar die wist een doelpunt te voorkomen. Later in de wedstrijd kreeg Wurm nog een schotkans, maar zag zijn schot eindigen in de handschoen van de Haagse doelman. Ook Den Haag kreeg kansen. Jasper Kick in de tweede periode en in de slotperiode via een schot van Joey Oosterveld dat door Idzenga met een mooie glove-save onschadelijk werd gemaakt.

FinalFour2018_Den Haag-Heerenveen_faceoff

© Marco Spelten

Daarmee bleef de finale om het Nederlandse kampioenschap dus lange tijd doelpuntloos, zonder een moment saai te zijn. Het was een duel tussen twee ploegen die elkaar goed kennen en die goed tegen elkaar opgewassen zijn. De bekerfinale werd na een straf tegen Heerenveen beslist en dat gold dus ook voor deze finale. 

FinalFour2018_Den Haag-Heerenveen_Schotel redding3

© Marco Spelten

Het is de eerste landstitel voor Den Haag sinds het seizoen 2012/13, maar dat was in een heel ander tijdperk. Het wordt interessant om te zien hoe de rest van het seizoen zich gaat ontwikkelen.

Foto's: Marco Spelten (www.actiefotografie.nl)

FinalFour2018_Den Haag-Heerenveen_Eimers met beker

© Marco Spelten

Nieuws Game Center Spelers Teams Forum