Hys sacchetti faceoff stare 1213

24 februari 201322:10

Den Haag wint topper in Tilburg

In een rechtstreeks duel met achtervolger Tilburg Trappers, heeft Hijs Den Haag een grote stap gezet richting thuisvoordeel in de play-offs. Den Haag was in Tilburg de beste na het nemen van penalty shots.

Normaal gesproken is thuisvoordeel een belangrijk voordeel in het ijshockey. Gezien de historie van beide teams dit seizoen, lijkt dit voordeel niet van toepassing te zijn. Trappers en Hijs stonden vandaag voor de negende keer (beker en competitie) tegenover elkaar. Den Haag won dankzij de winst van vanavond deze onderlinge serie met 6-3. Opvallend genoeg kwamen vijf van de zes zeges tot stand in Stappegoor. Tilburg won dus geen enkele keer thuis van Den Haag en boekte alle drie de overwinningen in de Uithof.

Beide ploegen moesten het vanavond doen zonder een belangrijke kracht. De spelers in kwestie vielen gisteren tijdens de All-Star Game nog in de prijzen. Ian Meierdres (winnaar Gobel-De Bruyn trofee) en Jordy van Oorschot (winnaar Wil van Dommelen trofee) ontbraken wegens lichte blessures.

Michael Sterkens verving Meierdres in het Tilburgse doel en hield zich behoorlijk goed staande tegen de koploper. Sterkens kon echter niet voorkomen dat Den Haag na vijf minuten op voorsprong kwam via Eddie Delgrosso. Tien minuten verdubbelde Nico Sachetti de Haagse voorsprong. Maar Tilburg wist nog voor de pauze de belangrijke aansluitingstreffer te produceren. Eerst mistte Mickey Bastings nog een enorme kans maar in de negentiende minuut scoorde Maarten Brekelmans wel de 1-2.

Halverwege de periode bracht Den Haag de marge weer op twee goals, nadat Brandon Campos trefzeker was na een snelle Haagse tegenaanval. Tilburg reageerde snel en binnen drie minuten kwam de ploeg van Barry Smith zelfs op gelijke hoogte. Peter van Biezen en Tim Coffman zorgden voor de doelpunten.

In de derde periode kwamen de teams niet meer tot scoren en ook in de overtime hielden beide goalies hun doel schoon. Tilburg kreeg in overtime nog iets meer dan een minuut powerplay, maar Den Haag wist te overleven. Uiteindelijk viel de beslissing dus na het nemen van penalty shots. De drie Tilburgse spelers wisten geen van allen Thomas Pek te passeren. Nico Sachetti scoorde wel voor Den Haag, waardoor hij de twee punten pakte voor zijn ploeg.

Den Haag staat nu vijf punten voor op Tilburg met nog twee wedstrijden te gaan. Den Haag kan aanstaande vrijdag in de thuiswedstrijd tegen Eindhoven definitief beslag leggen op de eerste plek. Tilburg ontvangt diezelfde avond thuis de Amsterdam G’s.