Hys score vs eaters 130112

14 januari 201200:30

Door Joep Meijsen

Den Haag wint topper tegen Geleen

Den Haag neemt de koppositie in de North Sea Cup over van Geleen. In eigen huis waren de Hagenaren met 6-3 te sterk voor Geleen, dat daarmee zijn eerste nederlaag leed. Alexander Selivanov had drie goals en een assist voor Den Haag.

Met vijftienhonderd toeschouwers was de Uithof lekker gevuld voor de topper tussen de nummers Ă©Ă©n en twee in de competitie. Ze zagen een aantrekkelijk en snel ijshockeyduel, die grotendeels gelijk opging. Met vier goals in 3,5 minuut in de tweede periode trok Den Haag het duel echter compleet naar zich toe.

Daar ging een controverse aan vooraf. Den Haag voelde zich benadeeld toen een actie tegen Jan Jaap Natte niet werd bestraft, maar luttele seconden later Robin Sochan wel de strafbank mocht opzoeken. Den Haag wist de penaltykill goed te volbrengen, schakelde een paar versnellingen omhoog en scoorde dus in 196 seconden liefst vier keer om een 1-2 achterstand om te buigen in een beslissende 5-2 voorsprong.

Den Haag kwam na dertien minuten spelen op voorsprong. John Gordon vond Alexander Selivanov naast het net. Die wachtte keurig tot Sami Heinonen plat op het ijs lag en wipte de puck handig het net in. De bijzonder aantrekkelijke eerste periode eindigde echter in 1-1. Een straf tegen Joey Verreijen, die in de lijn van Postma en Natte de plek overneemt van de nog altijd geblesseerde Marcel Bruinsma, werd Den Haag fataal. Ian McDonald schoot en de deflectie van David Burgess voor het doel was er eentje uit het boekje.

Ondersteund door twee powerplays was de openingsfase van de tweede periode voor Geleen. De ploeg van Chris Eimers zette druk op het doel van Imrich Petrik en werd beloond met een tweede powerplaygoal. Deze keer was het Ian McDonald zelf die raakschoot.

Kort daarop volgde de straf tegen Sochan en die vier goals. Eerst schoot TJ Caig met een laag en strak schot de gelijkmaker binnen. Vervolgens was het Alan van Bentem die Den Haag op voorsprong. Daarna was het Selivanov die met een oogverblindende onetimer de stand op 4-2 bracht, waarna Jurryt Smid ook nog een duit in het zakje deed.

Daarmee was de wedstrijd feitelijk beslist. Geleen wist in de slotperiode via een schot van Ryan Burkholder met twee man meer op het ijs de marge nog te verkleinen, maar een perfecte pass van Matt Korthuis zorgde ervoor dat Selivanov bij de tweede paal zijn derde treffer van de avond kon scoren.

Daarmee zorgde hij er meteen voor dat bij een eventueel gelijk puntenaantal tussen Den Haag en Geleen het de ploeg uit de Hofstad is die op onderling resultaat bovenaan eindigt. De marge in de eerste NSC-ontmoeting was twee goals in het voordeel van Geleen.

In voorbereiding op de bekerfinale werd de wedstrijd gefloten door een duo scheidsrechters in de vorm van Martin de Wilde en Sven Bergman.