Hijs kampioensbeker 2013

20 maart 201302:26

Door Joep Meijsen

Den Haag zet kroon op seizoen

Den Haag kroonde zichzelf dinsdagavond tot landskampioen. Jan-Jaap Natte en Nico Sacchetti hadden ieder twee goals in de beslissende 5-4 zege tegen Tilburg Trappers. Daarmee verovert Den Haag de derde landstitel in zes jaar tijd.

‘Ik ben echt enorm trots op mijn jongens. Dit is geweldig. Zeker voor dit publiek, maar vooral voor iedereen die zich inzet voor het ijshockey in Den Haag. We hebben alle zes de wedstrijden in de play-offs gewonnen en meer kan ik niet vragen van de spelers', reageerde een dolgelukkige coach Alexander Selivanov na het eindsignaal.

Zijn team rekende inderdaad in recordtempo af met eerst Geleen en daarna Tilburg. Zestien dagen na de laatste speeldag in de reguliere competitie zit het Nederlandse ijshockeyseizoen er alweer op en is duidelijk dat Den Haag de opvolger is van Geleen als landskampioen. De ploeg met de meeste kwaliteit lijkt daarmee ook beslag te hebben gelegd op de hoofdprijs.

Ondanks de overtuigende uitslag in de serie, kreeg Den Haag het kampioenschap zeker niet cadeau van een hardwerkend Tilburg Trappers. De eerste wedstrijd werd gewonnen vanuit achterstand, voor de tweede zege waren penaltyshots nodig, terwijl het dinsdagavond in Den Haag enkele minuten voor tijd nog bijzonder spannend werd. Daarmee kon Trappers toch met een opgeheven hoofd de thuisreis aanvaarden.

Over de volle zestig minuten was de overwinning van Den Haag echter wel verdiend. De ploeg van Alexander Selivanov beschikt over enkele raspaardjes en die maakten het verschil in de wedstrijd. Vooral de snelheid waarmee de ploeg kon omschakelen van defensie naar aanvallen was soms indrukwekkend.

Toch was het Tilburg dat als eerste toesloeg. Marco Postma en Ayron Mikkelsen werden kort na elkaar naar de strafbank gestuurd. Tilburg zette de powerplay goed op en wist in Timothy Coffman uiteindelijk de vrije man te vinden voor de openingsgoal. Vlak voor het einde van de periode bracht Den Haag de stand echter weer in evenwicht. Raphael Joly leverde de puck van achter het doel op maat aan en Nico Sacchetti schoot onverbiddelijk raak.

In de eerste twee wedstrijden van de serie was de tweede periode voor Tilburg Trappers. Ook deze keer namen de Brabanders het initiatief in de wedstrijd. Ze kregen echter het deksel op de neus toen Levi Houkes met een lange pass Marco Postma wegstuurde. De Friese forward ging op snelheid richting het doel en plaatste de puck in de verre hoek achter Ian Meierdres.

Postma was ook betrokken bij de volgende treffer, deze keer bracht hij Jan-Jaap Natte in stelling voor de 3-1. Daarmee was de wedstrijd echter nog lang niet beslist, al leek in ieder geval voor eventjes de energie uit de Tilburgse spelers weg te vloeien na de derde tegentreffer.

Met een kunstige stickactie wurmde Natte zich vroeg in de derde periode langs twee Tilburgse verdedigers en deponeerde de puck pardoes in het doel voor de 4-1, waarna de eerste voorzichtige feestjes begonnen op de tribune. Tilburg sloeg echter direct terug via een schot van Bjorn Willemse om de marge binnen de perken te houden. Trappers bleef de aanval zoeken, Den Haag de counter, maar tot doelpunten leidde dat niet, tot Natte naar de strafbank werd gestuurd wegens tripping. Tilburg greep de strohalm met beide handen aan, waarbij Josh Prudden de trekker overhaalde.

Daarmee was de marge ineens weer slechts één goal en Tilburg verscheen nog een paar keer gevaarlijk voor de sterk keepende Tomas Pek, waardoor de gelijkmaker in de lucht leek te hangen. Een straf tegen Don Nichols wegens boarding gooide echter roet in het eten. Op de powerplay maakte Sacchetti zich handig vrij en schoot laag raak na voorbereidend werk van Rafael Joly.

Tilburg haalde in de slotfase de doelman nog van het ijs. Vijf seconden voor tijd gingen de Brabantse armen alsnog de lucht in. Na een lange videoreview werd de treffer van dichtbij van Tim Coffman alsnog goedgekeurd. Hij eindigde de wedstrijd met twee goals en twee assists. Er werd nog een extra seconde op de klok gezet na de goal, maar de zes seconden waren onvoldoende voor Tilburg om overtime af te dwingen.

Het feest op het ijs en op de tribunes kon losbarsten. De volgens de officiële statistieken tiende landstitel voor het Haagse ijshockey was binnen. Na het feest op het ijs en bier en pizza in de kleedkamer om de feestvreugde nog verder te verhogen nam dubbele doelpuntenmaker Jan-Jaap Natte even tijd voor een reactie.

‘Een 3-0 winst in een finale is opmerkelijk. Maar makkelijk was het zeker niet. Alle wedstrijden waren close, vanavond wordt het toch ook 5-4. Ik denk dat onze volwassenheid net de doorslag heeft gegeven. We beschikken over drie ‘volwassen’ lijnen en zijn wellicht net iets verder dan Tilburg. Onze snelheid is natuurlijk ook een wapen. Daarom lieten we Tilburg expres wat komen. Het doel was dan om de Tilburgse aanval te overleven en daarna toe te slaan op de tegenaanval.

Zijn tweede goal was waarschijnlijk de meest opmerkelijke in de wedstrijd. ‘Hoe ik die goal wist te maken? Nou, eigenlijk door de puck hoog te houden. Ik zag een verdediger op me afkomen met zijn stick op het ijs, dus ik wist dat ik de puck omhoog moest krijgen. Dat lukte en toen kwam er nog een verdediger langs. Toen het voor de tweede keer lukte, dacht ik: nu moet ik die puck er ook maar inschieten.’

Voormalig Trappers-captain Rody Jacobs speelde een solide seizoen, maar denkt dat zijn team op het beslissende moment te weinig scorend vermogen had. ‘We hebben een uitstekende selectie, we hebben veel kansen gecreëerd maar we misten iemand die de pucks dan in het net legt. Den Haag heeft een paar hele gevaarlijke jongens zoals Raphael Joly die in deze serie dat wel wisten te bereiken. Bij de stand van 4-2 ontstond er een situatie waarin Pek uit zijn doel was. Dan zie je dat we de puck gewoon niet in het net krijgen en strandt zo’n schot onderweg.’

Voor de verdediger was het zijn laatste wedstrijd na een lange en zeer succesvolle loopbaan. Tijdens de wedstrijd dacht hij daar echter geen seconde aan. ‘Ik moet me dan concentreren op mijn rol. Na afloop dringt het wat meer door. Zeker als je voor de laatste keer richting jouw supporters gaat. De supporters maakten een mooi gebaar door mijn naam te scanderen. Ik ben alleen geen jongen die graag op de voorgrond treedt. Het werk wordt gedaan door het hele team dus het is beter om het team te scanderen. Ik doe gewoon mijn rol, maar ik vond het een zeer fraaie geste van onze supporters.’