21 maart 200500:00

Derde plaats voor U18

Het Nederlands Team onder 18 jaar speelt ook volgend jaar weer in Division II. De manschappen van de bondscoaches Henri en Johan Stoer zijn tijdens het wereldkampioenschap in Estland derde geworden. Het toernooi werd afgesloten met een nipte nederlaag tegen het gastland en een ruime zege op Spanje.

De jeugdige Koreanen keren na een jaar alweer terug in Division I. De Aziaten wonnen alle wedstrijden en besloten het toernooi met een doelsaldo van 51 goals voor en zeven tegen. Oranje had eerdr in de week al met 2-11 klop gekregen van Zuid-Korea.

Bij Nederland kreeg vrijdag tegen Estland ook nu weer Sjoerd Idzinga de start. Hij maakte in totaal 29 saves op 32 schoten in de 3-2 nederlaag voor de U18. Via Illja Illijn kwamen de Esten na tien minuten op voorsprong, nadat Andreas Kraan tegen een straf opliep wegens 'holding the stick'.

Aleksei Sibertsev schoot met Kevin Bruijsten op de strafbank na zes minuten de Esten naar de 2-0, alvorens Steven Mason halverwege de pot de 2-1 binnenschoot. Ivy van den Heuvel bracht Nederland shorthanded in de derde periode zelfs op gelijke hoogte, maar met zijn tweede goal van de avond kroonde Aleksei Sibirtsev zich tot matchwinner.

Op zondag werd het toernooi afgesloten met een ruime 7-0 zege op Spanje. Ian Meierdres kreeg de start en maakte 25 saves voor een shutout. Nederland schoot in de zestig minuten liefst 54 keer op de Spaanse doelman Aaron Carretero, 47 keer een treffer in de weg stond.

Steven Mason scoorde op de powerplay in de eerste periode de openingstreffer, halverwege de wedstrijd verdubbelde Tony Demelinne de marge alvorens Jeroen van den Broek en Kevin Bruijsten nog een duit in het zakje deden. In de derde periode completeerden Marco Bommezijn, Diederick Hagemeijer en Ivy van den Heuvel het doelpuntenfestijn.

Met vier goals en drie assists eindigde Tony Demelinne op de vierde plaats in het topscorersklassement van het toernooi. Ook Steven Mason en Ivy van den Heuvel vonden een plekje in de top-tien, terwijl Kevin Bruijsten hier op de elfde plek nipt naastgreep.Jeffrey Schiedon was met 51 strafminuten de op Ă©Ă©n na meest bestrafte speler, terwijl ook Tony Demelinne, Diederick Hagemeier en Lars van Lieshout in deze ranking een prominente plek innamen. Met een saving-percentage van 85,45 bleef doelman Sjoerd Idzinga alleen de gaolie van Zuid-Afrika voor onder de doelmannen die veertig procent of meer van de ijstijd van hun team bezetten.