21 oktober 200700:00

Door Joep Meijsen

Devils pakken eerste punt

Alle teams in de eredivisie hebben nu minimal Ă©Ă©n punt. Twee goals in de laatste tien minuten van Josh Tataryn zorgden ervoor dat Nijmegen Devils een 3-1 achterstand tegen Den Haag wegwerkte. Hijs had uiteindelijk penaltyshots nodig om de nieuwkomer in de eredivisie te kloppen.

De ontmoeting in het Nijmeegse Triavium werd gespeeld tussen twee drastisch, maar op een andere manier, vernieuwde teams. Den Haag geldt sinds het aantrekken van een trits nieuwe imports als Ă©Ă©n van de favorieten voor het meedoen om een prijs in de competitie. Nijmegen Devils beschikt over een piepjonge selectie, waarvan de meerderheid niet of nauwelijks ervaring heeft in de eredivisie.

Dat was op het ijs ook bij vlagen te zien. Den Haag had vooral in delen van de tweede periode en aan het begin van de derde doorgang de tegenstander bij vlagen klem rond het doel van Casper Swart. De Nijmeegse doelman stond echter na de fout die de eerste treffer voor Den Haag inleidde als een huis en niemand kon de Devils verwijten dat ze niet keihard werkten voor iedere puck. Den Haag op zijn beurt heeft duidelijk nog tijd nodig om te groeien als team, maar toonde wel aan te beschikken over spelers met veel individuele klasse.

Daarmee werd het misschien geen goede, maar wel een boeiend duel in het Triavium. Den Haag kwam op voorsprong via Matt Korthuis, die van dichtbij kon intikken met Swart uit positie. Nijmegen kwam echter op gelijke hoogte via Wesley Hendriks, vorig jaar nog in Den Haag, die met een harde knal in de bovenhoek doelman Sami Heinonen kansloos liet in een grotendeels gelijkopgaande eerste periode.

De ploeg uit de Hofstad kwam in de tweede periode aanzienlijk sterker uit de cabine. De ploeg liep tegen te veel straffen op, maar liet ook zien fysiek aanzienlijk sterker te zijn dan Nijmegen. Devils moest daarom af en toe aan de noodrem trekken. Tijdens Ă©Ă©n van deze powerplays trok Henrik Soderqvist de trekker over om de Haagse ploeg op voorsprong te brengen.

Een scherpe counter waarbij Jan Jaap Natte zijn ploeggenoot James Easter wegstuurde leverde halverwege de wedstrijd de derde Haagse treffer op. Vanaf de tribune leek het een duidelijke offside-goal, maar de linesman liet het spel doorlopen en Easter rondde op een prima manier af. Den Haag slaagde er in de rest van de periode echter niet in het overwicht om te zetten in een grotere, en daarmee beslissende, voorsprong.

Dat zorgde ervoor dat Nijmegen hoop kon blijven houden op een behoorlijk resultaat. Een powerplay tien minuten voor tijd bood Devils de kans en het was Josh Tataryn die een rebound uiteindelijk in het open net wist te schuiven na een scrimmage voor het doel. Negen seconden voor tijd sloeg dezelfde Canadees genadeloos toe door een rebound met een one-timer in de bovenhoek te jagen en zo het eerste punt van het seizoen voor Nijmegen veilig te stellen.

De overtime bood Devils een paar prima kansen om de volle buit binnen te slepen, maar nu was het de beurt aan Heinonen om te laten zien wat hij in huis had. Ook Den Haag verzuimde een grote kans binnen te schieten, waardoor penaltyshots de beslissing moesten brengen. Jan Bohac en Marcel Bruinsma wisten Swart te kloppen, terwijl Heinonen niet Ă©Ă©n keer hoefde te capituleren, waardoor Hijs het bonuspunt in de wacht sleepte.