Devils vs kemphanen 2016 01

6 februari 201600:29

Door Joep Meijsen

Devils rekent op Nijmeegse mentaliteit

Nijmegen Devils deelde vrijdagavond een stevige dreun uit aan Eindhoven Kemphanen in de strijd om een play-off-ticket in Poule B van de BeNeLiga. Nick de Jong had twee goals voor Nijmegen in de spannende 5-4 zege.

ze uitslag klimt Nijmegen over Kemphanen heen naar de vierde plaats op de ranglijst. Devils heeft ook maar twee punten achterstand op Luik en Tilburg, al hebben die respectievelijk drie en twee wedstrijden in de hand. Het lijkt in ieder geval duidelijk dat het ook in Groep B van de BeNeLiga een spannende strijd gaat worden om de plaatsen in de play-offs, buiten nummer één Geleen om. Kemphanen heeft nu één punt achterstand op Devils.

Onder het toeziend oog van de Hanson Brothers (het is tenslotte bijna carnaval) ontspon zich vrijdagavond voor ruim vierhonderd toeschouwers een spannend duel. Nijmegen was de bovenliggende partij, maar verzuimde de kansen om te zetten in doelpunten. Dit was onder meer te danken aan enkele uitstekende saves van Mike Beeren. Kemphanen op zijn beurt was gevaarlijk tijdens powerplays en een aantal andere fases van de wedstrijd. Aan Nijmeegse kant keepte ook Tomislav Hrelja een puike partij.

Nijmegen-verdediger Wesley Hendriks dacht na afloop dat de punten terecht bij Devils terecht waren gekomen. ‘We hebben de tegenstander regelmatig behoorlijk vastgezet, zoals we dit hele seizoen vaak al erg goed spelen. Probleem is ons scorend vermogen. We zetten te weinig kansen om in doelpunten, al is Jake (Hendriks, red) de laatste weken goed op schot en scoorde Nick vandaag twee keer.’

Nijmegen is de laatste weken bezig met een inhaalrace in Poule B na een trage start dit seizoen. ‘We hebben de afgelopen twee jaar de finale van de Eerste Divisie gespeeld, dus misschien werd er meer van ons verwacht’, analyseert Hendriks na de wedstrijd. ‘Maar wij spelen dit seizoen met bijna dezelfde selectie als vorg jaar, met eigenlijk alleen Nick als versterking. Alleen Nick en ik hebben eigenlijk recente Eredivisie-ervaring. Een ploeg als Eindhoven heeft twee makkelijk scorende buitenlanders om op terug te vallen, dat bracht ze ook naar de vierde plaats op de ranglijst.’

Hendriks heeft echter volop vertrouwen in het restant van het seizoen. ‘Ook afgelopen seizoenen speelden we tijdens het reguliere seizoen niet altijd even goed, maar stonden we er wel op het moment dat het moest. Dat is toch de Nijmeegse mentaliteit, die deze ploeg ook in zich heeft. Spelers zijn ook tijdens het seizoen beter geworden. We zijn in ieder geval nog volop in de race.’

Devils keek al vroeg tegen een achterstand aan toen Mike Verschuren een combinatie tussen Baskatovs en Martinec fraai afrondde. Twee goals in achttien seconden zorgden er echter voor dat Devils met een voorsprong kon gaan rusten. Eerst werd Nick de Jong op de powerplay vrijgespeeld voor een hard schot dat direct via de achterkant van het doel weer terug het ijs op kwam. Daarna profiteerde Tom Kokke van goed voorbereidend werk van Harrie Verdonschot en Jay Plamont.

Die stand bleef lang op het scorebord staan. De eerste tien minuten van de tweede periode waren duidelijk vovils, dat ondanks enkele fraaie kansen verzuimde om verder afstand te nemen. De gouden regel in de sport is dan dat de goal aan de andere kant valt. Tijdens een powerplay wordt Perry Muller von Czernicki in positie gebracht om hard en doeltreffend uit te halen.

Niet veel later nam Nick de Jong het heft in handen. De voormalige international rukte op langs de rechterkant, verzorgde een strakke pass voor het doel langs die door zijn teamgenoten werd gemist, hij pikte de puck zelf aan de andere kant van het ijs weer op en was met zijn volgende inzet wel succesvol.

Devils ging dus ook de derde periode in met een voorsprong en leek na een vroeg doelpunt van Rene Vugts de controle over de wedstrijd in handen te hebben. Het werd echter toch nog spannend. Eerst scoorde Mike Overweg de aansluitingstreffer, gevolgd door een treffer van Jake Hendriks. Met nog 2,5 minuut te spelen bracht Mike Verschuren (twee goals, twee assists in de wedstrijd) zijn ploeg nog één keer dichterbij.

Met de doelman aan de kant probeerde Kemphanen de gelijkmaker te forceren. Dat offensief eindigde met nog ruim twintig seconden te spelen toen Perry Muller von Czernicki tegen een roughing-straf aanliep en de seconden konden wegtikken richting het eindsignaal.

Nijmegen heeft nog uitwedstrijden in Den Bosch en Heerenveen op het programma staan alsmede een thuiswedstrijd tegen Luik. Eindhoven moet nog naar Tilburg en Luik en ontvangt nog Den Bosch.

Devils vs kemphanen 2016 02