Wk2016 Ned Zwarthoed treur

8 april 201616:30

Doemscenario dreigt voor Oranjevrouwen

Het Nationale Vrouwenteam is op het WK Division 1B in Asiago tegen een nieuwe nederlaag aangelopen. Kazachstan was met 6-3 te sterk voor Oranje dat nu moet leven tussen hoop en vrees in de strijd om lijfsbehoud.

derland begon uitstekend aan de wedstrijd. De ploeg had aanzienlijk meer schoten dan Kazachstan en zag er gedreven uit. Kazachstan kwam na zes minuten toch shorthanded op voorsprong door Ă©Ă©n blackout aan Nederlandse zijde. Ondanks het feit dat Kazachstan met een speelster minder op het ijs stond, mocht Ryspek geheel vrijstaand aanleggen: 0-1. Nederland kwam goed terug en in de tiende minuut viel de dikverdiende gelijkmaker. De pas 15-jarige Larissa Haverkorn reageerde attent op een schot van Savine Wielenga dat terugkwam van de boarding en tekende zo voor haar eerste doelpunt op haar eerste WK.

In de tweede periode herhaalde het scenario zich weer. Wederom zette Ryspek haar ploeg op een voorsprong en moest Nederland op jacht naar een gelijkmaker. Die viel pas in de slotminuut nadat Nederland lange tijd druk zette. De gelijkmaker was dan ook onvermijdelijk. Jessie Tegelaar behield op een breakway het overzicht en via Nicky Tjin-A-Ton wist Kayleigh Hamers bij de tweede paal de puck binnen te werken.

Door het sterke einde van de tweede periode waren de verwachtingen positief voor de laatste twintig minuten. Alle plannen vielen echter in het water door een dramatisch begin. Al binnen een minuut stond Kazachstan via Fux op 2-3. Daarna was Nederland de weg kwijt. Kazachstan liep uit naar 2-5. Na de vierde goal nam Bianka Bos het over van Claudia van Leeuwen. Via een powerplaygoal van Savine Wielenga kwam Nederland twee minuten voor tijd nog terug tot 3-5 maar die inhaalrace was te laat. Via een empty netter bepaalde Fux de eindstand op 3-6.

derland blijft daardoor op de laatste plek met twee punten. Kazachstan komt door de zege op 6 punten en is dus niet meer te achterhalen. Alleen Italie en China zijn nog in het bereik van Oranje. Maar als beide ploegen vandaag winnen dan is Oranje al gedegradeerd. Zondag speelt Nederland de laatste wedstrijd tegen Letland. Hopelijk weten de vrouwen zich dan via een bijzondere ontsnapping te handhaven op dit niveau.