24 februari 200800:00

Dragons en Lions in finale

De finalisten van de play-offs in de Eerste Divisie zijn bekend. Topfavoriet Utrecht versloeg Heerenveen thuis met 6-2 en Dordrecht verraste Tilburg Trappers door ook de tweede wedstrijd te winnen.

Dordrecht Lions is de verrassing van dit seizoen. Coach Richard de Wilde zag zijn team van rode lantaarndrager van het vorige seizoen veranderen in de finalist in 2008. Dordrecht had de basis voor de finaleplek vorige week al gelegd door in Tilburg de eerste wedstrijd te winnen. In de tweede wedstrijd in de eigen Drechtstedenhal had Dordrecht wel de grootste moeite met het selectieteam van Tilburg.

De Brabanders begonnen uitstekend aan de wedstrijd en zorgden ervoor dat Dordrecht in de eerste tien minuten er niet aan te pas kwam. Het offensief leverde Tilburg echter geen doelpunten op omdat het vizier niet scherp stond bij Robbert Maas en Robbert Marcelis en vanwege de prima spelende Peter Seton in het doel van Dordrecht.

Zoals zo vaak in de sportwereld, neemt de onderliggende partij de voorsprong. Met twee Tilburgers op de strafbank wist Jeroen Beulink bij de tweede paal simpel de puck in het doel te tikken: 1-0.
Diezelfde Beulink kreeg in de eerste secondes van de tweede periode een reuzenkans om de voorsprong te verdubbelen maar stuitte op Marcel den Hartog. Na vijf minuten in de tweede periode verdedigde Dordrecht slordig uit en Robbert Maas kon simpel de puck veroveren en de gelijkmaker aantekenen.

Net als in de eerste ontmoeting besliste Dordrecht de wedstrijd in de derde periode. Tijdens een Tilburgse powerplay in de tweede minuut mocht Jeroen Beulink alleen afgaan op goalie Marcel den Hartog. Beulink rondde bekwaam af en zette zijn team daarmee op een 2-1 voorsprong. Reden genoeg voor Tilburg om nog eens aan te zetten op jacht naar de gelijkmaker. In de 48e minuut leek Robbert Maas de 2-2 te scoren maar de treffer werd afgekeurd door scheidsrechter Yuri de Wit omdat vlak daarvoor het doel was verschoven.

Nog geen minuut later mocht Tilburg alsnog feest vieren. Onur Mete wist van dichtbij de puck langs Peter Seton te schieten. Erg lang kon Tilburg niet genieten van de gelijke stand want in dezelfde minuut soleerde Edgar Dekker opvallend eenvoudig door de Tilburgse defensie en verschalkte ook Marcel den Hartog. Daarmee was de wedstrijd beslist want in het laatste gedeelte van de wedstrijd verloor Tilburg de discipline en belandde voornamelijk op de strafbank. Tijdens Ă©Ă©n van de veelvuldige powerplays wist Ferdinand de Man vanaf de blauwe lijn de 4-2 binnen te schieten. Na afloop werd de overwinning uitbundig gevierd door de Lions en leek Robin van Rijswijk zijn haardos kwijt te raken. Helaas werkte de tondeuse niet mee met dit feest en bleef het bij een verlies van enkele plukken haar voor van Rijswijk.

De finaleplek betekent een prima opsteker voor het ijshockey in Dordrecht op weg naar de nieuwe ijshal. Dat is wel dringend nodig want de huidige hal heeft zijn charmes maar is niet geschikt voor ijshockey op eredivisieniveau.

Zoals verwacht mag Dordrecht in de finale aantreden tegen de Utrecht Dragons. De Utrechters rekenden in twee wedstrijden af met Heerenveen Flyers. Maar liefst 1000 toeschouwers zagen Utrecht redelijk eenvoudig met 6-2 winnen van Heerenveen.

Twee goals van Valentijn Faber en een treffer van John Versteeg gaven Utrecht een 3-1 voorsprong na de eerste periode. Zahir Hup wist voor Heerenveen de enige treffer te noteren.

In de tweede periode liep Utrecht uit naar een beslissende 5-1 voorsprong. Wederom John Versteeg en de Slowaak Juraj Fodrek wisten goalie Martijn Maghielse te passeren.

Daarmee werd de derde periode niet meer dan een formaliteit waarin beide teams nog Ă©Ă©nmaal het net te vinden. Jolke Balt en Boris Varga bepaalden de eindstand op 6-2 voor Utrecht.

Hopelijk levert de finale tussen Dordrecht en Utrecht genoeg spanning op. De strijd tussen David en Goliath leverde in de reguliere competitie drie overwinningen op voor Utrecht. Dordrecht verloor tweemaal thuis met 4-7 en 3-9. Thuis won Utrecht kinderlijk eenvoudig met 13-1.