Nijb logo

18 februari 201423:53

Door Joep Meijsen

Drama rond finale ED duurt voort

De Competitiecommissie van de Nederlandse IJshockey Bond heeft dinsdagavond bepaald dat de finale in de Eerste Divisie toch gespeeld gaat worden tussen Groningen en Nijmegen. Het is nu de vraag wat Den Haag en NIJA gaan doen.

Het was een hectische dag voor alle betrokkenen. De Nederlandse IJshockey Bond gaf in een mail aan de vier halve finalisten toe dat er inderdaad fouten zijn gemaakt. Daarbij werd een poging gedaan de zaak te schikken door in beide series een derde wedstrijd te laten spelen. Daarmee zou dan definitief vast moeten komen te staan wie er om het kampioenschap konden gaan spelen.

Den Haag en NIJA, de beide uiteindelijk verliezende halve finalisten, gingen akkoord met het voorstel. Groningen en Nijmegen om begrijpelijke redenen niet. Zij stellen zich op het standpunt dat de regels vooraf duidelijk zijn verteld aan alle clubs en dat eventuele protesten op dat moment plaats hadden moeten vinden, niet na de uitschakeling in de halve finales.

Omdat de clubs het niet eens konden worden over een compromis was het aan de Competitiecommissie om een Salomonsoordeel uit te spreken. Die volgde uiteindelijk de redenering van de twee oorspronkelijke finalisten en zegt geen andere keuze te hebben dan de finaleserie vast te stellen. Daarin speelt Nijmegen op vrijdag thuis en wordt de serie op zaterdag in Groningen afgerond.

Het is nu de vraag wat de twee andere partijen gaan doen. NIJA is feitelijk een onderdeel van de ijshockeybond, maar Den Haag leek op dinsdagavond van plan te zijn de uitspraak van de Competitiecommissie juridisch te toetsen via een kort geding. Daarmee lijkt het laatste woord in dit drama nog niet gesproken