22 oktober 200800:00

Door Remco

Drie koplopers in Eerste Divisie

Nog drie ploegen zijn na twee weken nog ongeslagen in de Eerste Divisie. Tilburg, Den Bosch en Zoetermeer behaalden dit weekend hun tweede zege. Nieuwkomers Groningen en Amsterdam verloren hun eerste wedstrijd.

Zoetermeer - Heerenveen

Zoetermeer Panters boekte een monsterzege op het tweede team van Heerenveen Flyers. Voor de ogen van 200 toeschouwers in het Silverdome bleef de teller steken op 16-3 in het voordeel van Panters. Bij Panters twee opvallende spelers. De club versterkte zich afgelopen maand met een veelbelovende Russische speler Dmitry Pavlyuk en met Jelmer van Rooij. Laatstgenoemde doorliep al de jeugdopleiding in Zoetermeer maar studeerde afgelopen jaar in Canada. Pavlyuk kwam tegen Heerenveen tot vier goals en vier assists.

Bij Heerenveen begon de 18-jarige keepster Nadia Zijlstra op doel. Zijlstra is na Claudia van Leeuwen de tweede vrouwelijke goalie in de Eerste Divisie. Wellicht dat ijshockey hiermee in Nederland na korfbal de meest geëmancipeerde sport van het land is. Na twee periodes mocht Zijlstra de spelersbank opzoeken bij een 9-2 achterstand. Zijlstra werd afgelost door Jan Kruit die in de derde periode nog zeven maal de puck uit het net mocht vissen.

Zoetermeer klimt door de zege naar de eerste plaats vanwege een beter doelsaldo. De jonge Friezen staan op de laatste plek met nul punten, vier treffers voor en vijfentwintig treffers tegen.

Den Haag - Den Bosch

De twee nieuwkomers in de Eerste Divisie mochten het in de Uithof tegen elkaar opnemen. Beide ploegen mogen gezien de samenstelling van de selecties tot de titelkandidaten gerekend worden. Tot aan de tweede periode ging de wedstrijd gelijk op maar de bezoekers uit Brabant namen in de derde periode flink afstand van Den Haag.

Den Bosch kwam in de eerste periode al op een 0-2 voorsprong door twee goals van Rene Vugts. Den Haag kwam echter sterk uit de kleedkamer na de eerste pauze. Den Haag pakte halverwege de tweede periode al een 3-2 voorsprong via twee goals van Manitas Demelinne en een treffer van Ben Rurup. Toch was het Den Bosch dat met een voorsprong de periode afsloot. Michal Rybar en Huub Verdonschot wisten te scoren in de laatste twee minuten.

In de derde periode liep Den Bosch ver uit naar een 3-9 overwinning. Rene Vugts en Huub Verdonschot completeerden beiden hun hattrick. De andere goals kwamen op naam van Michal Rybar en Bart Vink.

Groningen - Tilburg

Tilburg Trappers won ook de tweede wedstrijd van het seizoen. Na de uitwedstrijd in Geleen wonnen de Tilburgers ook in Groningen: 1-4. Trappers scoorde na zeven minuten de openingstreffer via Nick van Gorp. In de tweede periode liep Tilburg uit naar een veilige 0-3 voorsprong. Deniz Mete en Nick de Ruijter waren trefzeker voor de bezoekers.

In de laatste periode wisten beide teams nog eenmaal te scoren. Mickey Bastings scoorde zijn tweede goal van het seizoen terwijl Rodney Kuiper de eerste Groningse treffer van het seizoen wist te scoren.

Geleen - Eindhoven

Eindhoven was dit keer de sterkste in de strijd van het Zuiden. Eaters pakte weliswaar een snelle 1-0 voorsprong via Hendrik Giesbers maar IJsbrekers greep de macht door driemaal te scoren in het restant van de eerste periode.

Marcel Houben bracht de spanning terug in het begin van de tweede periode. Maar net als in de eerste periode wist Eindhoven weer terug te slaan door driemaal op rij te scoren. Bart Donders was tweemaal trefzeker voor IJsbrekers.

Scott Bakx en Niels van Sloun wisten daarna nog te scoren en gaven daarmee de eindstand een draaglijker aanzien: 4-6.

Dordrecht - Amsterdam

Amsterdam ging bij de eerste wedstrijd van het seizoen flink onderuit. Dordrecht Lions was met 9-0 een maatje te groot voor de Amsterdammers. De jonge ploeg van Amsterdam was vooral fysiek nog niet opgewassen tegen Lions. De Amsterdamse ploeg is eigenlijk nog een team dat in de U20 mag uitkomen. In de eerste periode nam Dordrecht een 2-0 voorsprong via Edgar Dekker en Robin Bosman. In de zeventiende minuut werd het onaardig op het ijs. Een vechtpartij leverde game misconducts op voor Don Galjaard en Carlo Mijnders van Dordrecht en voor Olivier Leenders en Evander Hansen van Amsterdam.

Dordrecht liep in de tweede periode uit naar 4-0 door treffers van Jasper Busink en Robin van Rijswijk. Daarmee was het Amsterdamse verzet gebroken en liep Lions in het laatste bedrijf uit naar 9-0. Jasper Busink wist nog tweemaal te scoren om zodoende een hattrick te bemachtigen.