Wc2015 Ned Lit Demelinne kans

5 september 201516:56

Door Joep Meijsen

Dubbele ontmoeting Oranje met Moskitos

Het Nederlands team speelt vanavond om 20.15 uur in Eindhoven de eerste wedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe internationale seizoen. Tegenstander is Essen Moskitos, dat uitkomt in de Oberliga in Duitsland.

Oranje treedt aan met een aangepaste selectie omdat de mogelijkheid bestaat dat de Tilburgse internationals niet beschikbaar zijn tijdens het WK straks in het Spaanse Jaca. Het biedt ook veel spelers de kans om zich weer in de kijker te spelen bij bondscoach Chris Eimers, die dit weekeinde in de bank wordt geassisteerd door Josh Prudden.

Bekendste persoon vanuit Nederlands perspectief bij Essen is zonder meer coach Frank Gentges. Ooit als coach bekerwinnaar met Nijmegen en als speler in een verder verleden ook al actief in Nederland. Hij heeft in Essen een ploeg die door de grotere teams uit de regio wordt gebruikt als plek om jonge, talentvolle spelers te laten rijpen. Dit betekent veel spelers uit de jaargangen vanaf 1994 in de ploeg.

Uitzondering is de ervaren 30-jarige aanvaller Jan Barta, die ooit in ieder geval 23 wedstrijden in de DEL speelde. De ploeg speelt met twee imports, de Tsjechische aanvaller Michal Velecky, die in eigen land vooral op het tweede en derde niveau speelde en de 21-jarige Slowaak Andrej Bires die een paar jaar geleden nog voor Slowakije U20 uitkwam, maar al jaren in Duitsland speelt. Voor Essen is het de derde wedstrijd, de eerste twee werden gewonnen tegen de DNL-teams van Keulen en DĂĽsseldorf.

De selectie van Nederland voor deze wedstrijd en deels ook voor de terugwedstrijd van zondag, telt onder voorbehoud, met Martijn Oosterwijk en Deniz Mollen in ieder geval twee goalies. Ook verdedigers Mark Hoekstra, Mike Overweg, Olivier Leenders, Jurryt Smid, Luk Zwartbol, Erik Tummers en Reiniers Staats zijn paraat. Aanvallend heeft Chris Eimers de beschikking over Alan van Bentem, Marc Donders, Luca Heutmekers, Julian Berteling Calvin Pohlman, Joey Oosterveld, Raymond van der Schuit, Cas Staps, Joey Verreijen, Marcel Kars en Michael Mackie-Kwist. Zoals altijd kunnen er wijzigingen in de selectie plaatsvinden.

De ontmoeting begint om 20.15 uur in Eindhoven en de toegang kost vijf euro. De wedstrijd zondag in het stadion van Essen begint om 20.00 uur.