AL TIL DUI 20190915 014

16 september 201907:16

Door Joep Meijsen

DĂ© Maandag: Oefenwedstrijden en koplopers

In DĂ© Maandag blikken we, verrassend genoeg iedere maandag, terug op het speelweekeinde. In deze editie aandacht voor de oefenwedstrijden van zondag en een blik over de grens naar Nederlanders in het buitenland die al om het Ă©chie spelen en de allereerste oefenwedstrijd van het nieuwe NHL-seizoen.

Tilburg Trappers

Tilburg Trappers wist ook de tweede ontmoeting tegen liga-rivaal Duisburg winnend af te sluiten. De manschappen van Bo Subr waren FĂĽchse met 6-3 de baas. Danny Stempher scoorde drie keer en hij kreeg ondersteuning van Max Hermens, Jonne de Bonth en Kilian van Gorp. Kevin Bruijsten en Reno de Hondt hadden ieder drie assists.

Arie Leeuwesteijn maakte onderstaande fotoreportage:

Microz Eaters Geleen

Microz Eaters Geleen speelde de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Voor 533 toeschouwers werd met 3-5 verloren van Diez Rockets, een ploeg waar eerder in het weekeinde nog van werd gewonnen. Ex-Nijmegen-forward RJ Reed liet zien het doelpuntenmaken nog niet te zijn verleerd en scoorde twe keer voor Diez. Namens Eaters was Nick Verschuren twee keer succesvol en trof ook de naar de Geleense club teruggekeerde Akim Ramoul doel.

Cairox Hijs Hokij Den Haag

Den Haag won de laatste oefenwedstrijd voor de finale van de Super Cup om de Ron Bertelingschaal volgend weekeinde met 6-1 van Unis Flyers Heerenveen. Chris de Jonge opende de score vroeg in de tweede periode, waarna Marco Bommezijn, Jelle Kronenburg, Dirdy Vols, Thomas Roosendaal en Doug Rose allemaal tot scoren kwamen. Aldo van Aalderen scoorde het tegendoelpunt. De wedstrijd telde ruim tweehonderd strafminuten. Flyers oefent volgende week nog twee keer in Duitsland, met Hannover Scorpions en Dinslaken Kobras als de tegenstanders.

Antwerpen Phantoms

Antwerpen Phantoms heeft het toernooi in Eindhoven gewonnen met een 6-2 zege op het Beneliga-team van Tilburg. Namens Trappers scoorde de vanuit Den Haag overgekomen jeugdinternational Wesley de Bruijn en kwam Remco Hamers tot scoren. Aleksi Leskinen, Anton Johansson (2), Riku Koskinen, Bram Klijsen, Simon Dozin en Boris Adriaenssens verzorgden de productie voor de ploeg uit de Belgische havenstad. Eerder op de dag versloeg Amsterdam Tigers in de strijd om de derde plaats Eindhoven Kemphanen met 6-4. Calvin Pohlman had twee goals en drie assists voor Amsterdam, terwijl Tom Hemmes twee keer scoorde voor Kemphanen.

Mike Dalhuisen

Mike Dalhuisen won met zijn nieuwe club Dukla Michalovce afgelopen vrijdag al de openingswedstrijd van het seizoen, en daarmee de eerste wedstrijd van zijn team op het hoogste niveau. Zondag won de ploeg thuis met 3-2 van HK Nitra, waardoor de ploeg na het eerste speelweekeinde koploper is in de Tipsport Exraliga. Dalhuisen speelt bij Michalovce in het eerste verdedigingspaar met de 23-jarige Fin Konsta Mesikämmen. De derde wedstrijd laat alweer niet lang op zich wachten. Miskolc is dinsdagavond om half zeven de volgende opponent voor de trotse lijstaanvoerder in Slowakije.

Hames, Wielenga en Zwarthoed

Julie Zwarthoed, Savine Wielenga en Kayleigh Hamers kennen ook een meer dan prima start van het nieuwe seizoen. De drie Nederlandse internationals zijn met hun club mede-koploper in de Zweedse SDHL. Na de winst in de openingswedstrijd op vrijdag, won SDE zondag de derby tegen Djurgardens met 1-3. Zwarthoed scoorde twee goals en voegde een assist toe. Wielenga tekende voor een assist.

Giovanni Vogelaar

Giovanni Vogelaar had een mindere start van het seizoen. De international verloor de openingswedstrijd van het seizoen in de Alpen Hockey League met 2-7 van het Italiaanse Cortina. Vogelaar bleef in de +/- neutraal, maar had ook geen schoten op doel. Donderdag begint voor Vogelaar en zijn team de strijd om het kampioenschap van Oostenrijk met een duel tegen VEU Feldkirch, op zaterdag staat de wedstrijd in de Alpenliga tegen Lustenau op het programma.

Nardo Nagtzaam

Nardo Nagtzaam krijgt mogelijk een nieuwe importcollega bij EC Peiting. Door de uitval van de Brad Miller moet de club op zoek naar een nieuwe verdediger. De komende periode is de 30-jarige Tsjech Martin Mazanec op proef, die jarenlang in eigen land op het tweede niveau speelde en vorig jaar voor Milton Keynes speelde op het tweede niveau in het Verenigd Koninkrijk. De Tsjech debuteerde in de oefenwedstrijd in Lindau, waarbij de ploeg van Nagtzaam de eerste zege in de voorbereiding boekte door met 3-0 te winnen. De ontmoeting duurde door mist op het ijs overigens niet de volle zestig minuten.

Eerste oefenwedstrijd

Terwijl het ijshockey in Europa overal alweer op gang is gekomen, werd gisteravond pas de eerste oefenwedstrijd gespeeld in de voorbereiding van de NHL-teams op het nieuwe seizoen. De trainingskampen zijn pas net open, maar Vegas Golden Knights was in een goedgevulde T-Mobile Arena al met 6-2 te sterk voor Arizona Coyotes. Beide teams speelden natuurlijk met maar een deel van de spelers die straks op de openingsdag van het seizoen op het ijs staan. Maar al een paar mooie goals en een paar harde hits bij het begin van de nieuwe NHL-jaargang. Max Pacioretty scoorde al direct een hattrick.

Sprongwatch

Daniel Sprong moet nog even wachten op de eerste wedstrijd van zijn Anaheim Ducks, waarbij het nog de vraag is of hij al in de opstelling staat. Tijdens de voorbereiding is de selectie van NHL-teams nog erg breed. In ieder geval staat die eerste wedstrijd voor de nacht van dinsdag op woensdag op het programma als de San Jose Sharks op bezoek komen.

Bruins

Verdediger Charlie McAvoy heeft een contract voor drie jaar ter waarde van 14,7 miljoen dollar ondertekend bij de Boston Bruins. McAvoy was ook een zogenoemde restricted free agent. De 21-jarige speler van de verliezende Stanley Cup-finalist had vori gjaar 36 punten in 77 wedstrijden in de reguliere competitie en de play-offs. Daarbij scoorde hij negen doelpunten.