Eaters vs hys 021212

2 december 201222:40

Door Joep Meijsen

Eaters bezorgt Tilburg koppositie

Geleen Eaters won ook de tweede wedstrijd van het weekeinde. Tegen Den Haag werd het 3-2. Omdat Tilburg Trappers in een extreem doelpuntrijk duel van Herentals won, nemen de Brabanders de koppositie in de eredivisie over van Den Haag.

Andy Tenbult zit voorlopig op een score van honderd procent als coach van Eaters. Zaterdag won zijn ploeg in Amsterdam en op zondag was Eaters in een spannende wedstrijd te sterk voor Den Haag. Lars van Sloun scoorde acht minuten voor tijd de winnende treffer met Jan-Jaap Natte op de strafbank.

Eerder in de wedstrijd was Den Haag twee keer teruggekomen uit achterstand, maar in de slotfase van de ontmoeting slaagde het team van Alexander Selivanov er niet in dat kunstje nog een keer te herhalen. Mitch Bruijsten zette Geleen na veertien minuten spelen met een powerplay-goal op voorsprong. Dit duurde slechts 26 seconden, want in de eerstvolgende tegenaanval was het Levi Houkes die de ploegen weer in evenwicht bracht.

Ook de tweede treffer van Eaters viel met een man meer op het ijs. Natte zat op de strafbank en Michael Looby wist raak te schieten voor de enige goal van de tweede periode. Vroeg in de slotperiode was het Houkes met zijn tweede van de avond die opnieuw voor balans op het scoreformulier zorgde. Tegen de treffer van Van Sloun had Den Haag echter niets meer in te brengen.

De bankmedewerkers in Herentals hadden zondagavond een wel erg drukke avond. Liefst twintig keer werd er gescoord in de wedstrijd. Tilburg nam daarvan dertien treffers voor zijn rekening, terwijl Herentals goed was voor zeven goals. Beide teams gebruikten twee goalies in de wedstrijd, waarbij zes van de zeven goals van Herentals werden gescoord op backup Michael Sterkens.

Dale Weise was de uitblinker aan de kant van Tilburg. De NHL’er, waarvan het steeds waarschijnlijker wordt dat hij het seizoen in Tilburg afmaakt, nam de eerste twee goals voor zijn rekening en vond in het restant van de ontmoeting nog twee keer het net. Ook Timothy Coffman liet zich gelden met twee goals, terwijl ook Peter van Biezen, Ivy van den Heuvel, Mickey Basting, Josh Prudden (2), Ritchie van Hulten en Bjorn Willemse tot scoren kwamen.

Bij Herentals blijft Matt Crowell de makkelijkst scorende speler. De Canadees verhoogde zijn totaal met drie goals. Greg Eskedjian (2), Tyler Melancon en Ben Torremans waren de andere doelpuntenmakers namens de Belgen, die het gat naar de vierde en laatste play-off-plek zagen toenemen tot negen punten.

Door de nederlaag van Den Haag in Geleen pakt Tilburg de koppositie over. De ploeg van Barry Smith heet nu 35 punten uit 14 wedstrijden, Ă©Ă©n punt meer dan Den Haag. Komende dinsdag staan de nummers Ă©Ă©n en twee tegenover elkaar in de tweede halve finalewedstrijd van de beker. Winst van Tilburg betekent plaatsing voor de bekerfinale in eigen stadion.

Geleen moet in eigen huis dezelfde avond zien te winnen van Eindhoven om die best-of-three-serie levend te houden. Eaters – Kemphanen begint om 19.30 uur, terwijl Tilburg tegen Den Haag een half uurtje later aanvangt.