Eaters daly skate 0809

23 november 200800:00

Eaters breekt zegereeks Devils

Eaters Geleen pakte een knappe overwinning tegen Nijmegen Devils. De ploeg overleefde in de derde periode een powerplay van liefst vijf minuten en scoorde via Nathan Daly seconden later de winnende goal. Eaters houdt daarmee de kleine kans op de halve finales van de beker levend.

Het was in een met zeshonderd toeschouwers redelijk bezet ijsstadion in Nijmegen zeker geen goede wedstrijd. Scheidsrechter De Wilde strooide traditioneel met straffen, wat het tempo in de wedstrijd niet ten goede kwam en duidelijk van invloed was op de entertainmentwaarde van de ontmoeting. Slechts bij uitzondering werd er vijf tegen vijf gespeeld, het langst in de openingsminuten van de derde periode. Die waren ook meteen qua ijshockey het beste.

Eaters Geleen leek in niets op een ploeg die een tumultueuze week achter de rug heeft. De nederlaag vorige week in eigen huis tegen Heerenveen, werd gevolgd door het wegsturen van KC Timmons en geruchten over nieuwe versterkingen. Op het ijs was hiervan zondagmiddag weinig te merken. Eaters stond verdedigend goed en wist op de beslissende momenten toe te slaan.

Het straffen begon al na achttien seconden. Petr Kratky zette Jason Baclig klem tegen de boarding en mocht twee minuten gaan zitten wegens holding. Nijmegen profiteerde met een uitstekend uitgespeeld doelpunt, waarbij verdediger Jeff Smith de hoek voor het uitzoeken had. De echo van de supporterstoeter in het Triavium was amper weggestorven toen het alweer gelijk was. Lars van Sloun prikte de puck achter Boris Ackers na goed voorbereidend werk van Mike Walling.

Twee straffen later kwam Eaters op voorsprong. Matthew McCarthy zat wegens een crosscheck en een schot van Evan Shaw viel binnen. Weer drie straffen later stond Eaters met twee man meer op het ijs en profiteerde optimaal. Eerst was het opnieuw Shaw die raakschoot, daarna was het de beurt aan Erik Tummers. Eaters op een ruime 4-1 voorsprong.

Ook in de tweede periode veel powerplays. Eerst eentje van vier minuten van Geleen die verder geen resultaat had, daarna twee pogingen voor Nijmegen. De tweede leverde een treffer op. Marco Postma was de succesvolle schutter. Toen Greg McCarthy er, zowaar in vijf tegen vijf, kort voor het einde van de periode zelfs 3-4 van maakte, was duidelijk dat de wedstrijd nog niet voorbij was.

Het was Jason Baclig die na vijf minuten spelen in de derde periode na langdurige druk op het doel van de Benjamin Finkenrath de gelijkmaker wist te scoren. Diezelfde aanvaller werd vijf minuten later door Petr Kratky de boarding in gereden. Het leverde de grote Tsjech een game-misconduct op en Nijmegen vijf minuten powerplay. Eaters toonde echter een inspirerende penaltykill, waarbij geen enkele scoringskans werd weggegeven.

Acht seconden na het verlopen van de straf werd Nathan Daly in stelling gebracht door Lambert Keulen, wat de winnende goal opleverde. Nijmegen zette nog wel wat druk, haalde de doelman nog van het ijs, maar kon geen gelijkmaker meer forceren.

Coach Uli Egen was na afloop tevreden over de wedstrijd. ‘We hebben een goede eerste periode gespeeld, waarin we gebruik hebben gemaakt van de kansen. Daarna werd het minder. We kwamen te weinig tot passing, waardoor het een rommelige wedstrijd werd. We hebben echter laten zien dat we ook tegen de betere ploegen in de liga kunnen winnen. Vrijdag tegen Tilburg ging dat al deels goed en vandaag tegen de koploper zelfs de winst. Dat is belangrijk voor het vertrouwen van de ploeg voor de rest van het seizoen.'