Devils vs eaters 020310

2 maart 201000:00

Door Joep Meijsen

Eaters grijpt het thuisvoordeel

Geleen Eaters is de halve finales van de play-offs begonnen met een 3-1 zege in Nijmegen. Daarmee kapen de Limburgers direct het thuisvoordeel weg bij de nummer één van de reguliere competitie.

Het was bepaald geen daverend spektakel in het Triavium. De wedstrijd verliep grotendeels rommelig. Pas na wat controversi√ęle beslissingen van het arbitrale kwartet en twee goals van Eaters kwam er een beetje vuur in de wedstrijd en leek het meer op een belangrijke wedstrijd in de play-offs. Devils kwam na de 2-1 echter niet verder meer dan twee schoten op de paal, waardoor het thuisvoordeel direct verdampte.

Het is altijd de vraag of een week pauze eigenlijk wel een goede zaak is of dat het beter is om door te spelen. Eaters kwam in ieder geval wat beter uit de startblokken dan Nijmegen en de schaarse kansjes in de openingsperiode waren dan ook voor Geleen. Nijmegen grossierde vooral in foutieve passes, waardoor de opbouw van aanvallen in de richting van Sami Heinonen nooit lekker op gang kwam.

Het duurde tot halverwege de wedstrijd voordat de wedstrijd eindelijk werd opengebroken. Phil Aucoin werd naar de strafbank gestuurd wegens tripping. Terwijl de straf wegtikte wist David Burgess de puck los te krijgen aan de boards en terug te leggen op Ziga Svete. De Sloveen aarzelde geen seconde en schoot door een kluwen van spelers raak.

Iets meer dan een minuut later was het weer raak. De zwarte schijf smoorde voor het doel in een kluwen van spelers. In het duw en trekwerk dat volgde wist een Geleense speler zijn stick net genoeg tegen de puck te krijgen om hem onder de liggende Nijmeegse doelman Boucher heen te schuiven. Scheidsrechter De Wilde stond prima in positie om te zien dat de puck de lijn nipt passeerde. Volgens het wedstrijdsheet was het een goal van Brent Gauvreau, maar de Geleense kleedkamer noemde na afloop Joey Wilson als doelpuntenmaker.

Daarmee pakte Geleen een voorsprong die op basis van het spelbeeld tot dan toe redelijk verdiend was. Het leek ook wel een beetje alsof daardoor de wekker afliep bij Devils, dat de wedstrijd wat feller voortzette. Dit leidde al snel tot onnodig puckverlies in de defensie bij Geleen, waardoor Phil Aucoin vrije doorgang kreeg richting Sami Heinonen en met een prima schot de aansluitingstreffer realiseerde.

Daarna begon de jacht op de gelijkmaker. Devils greep, zonder zelf al te goed te spelen, het initiatief in de wedstrijd. De defensie van Geleen stond echter weinig open kansen toe en twee keer stond het ijzerwerk een goal van Devils in de weg. Eaters beperkte zich tot gevaarlijke uitvallen en kreeg vooral via David Burgess een prima mogelijkheid.

De meest uitgelezen kans voor Devils kwam in de slotfase, toen twee minuten voor tijd Ziga Svete naar de strafbank werd gestuurd voor een interference. Aangezien Niko Suoraniemi daar al zat, had Devils veertig seconden vijf tegen drie met twee belangrijke verdedigers van Geleen van het ijs. Sami Heinonen stond echter op zijn post bij de schoten van afstand en een pass dwars door de crease van Nick Deschenes werd door niemand aangeraakt.

Met de goalie van het ijs probeerde Chris Eimers in de slotminuut met Svete nog steeds op de strafbank nog wat te forceren. Anders dan in de finale van de Olympische Spelen leverde dit geen gelijkmaker op. Mike Forgie deponeerde de puck aan de andere kant in het net voor de beslissende treffer. De serie wordt vrijdag voortgezet in Geleen, dat in eigen huis een forse extra stap kan zetten in de richting van de finale.