4 januari 200900:00

Door Joep Meijsen

Eaters haalt volle mep binnen

Eaters Geleen heeft dit weekeinde de volle buit gepakt. Zaterdag werd al gewonnen van Utrecht en op zondag was het team van Uli Egen in een prima wedstrijd Heerenveen Flyers de baas. Amsterdam wist ondanks een verse doelman bij de tegenstander ruim van Utrecht te winnen, terwijl Den Haag de koppositie consolideerde met een zege in Eindhoven.

Geleen Eaters - Heerenveen Flyers

Voor Eaters een weekeinde met het maximale aantal punten, terwijl Flyers blijft steken op één punt. Daardoor klimt Geleen over Heerenveen heen naar de vierde plaats van de ranglijst. Eaters maakt daarmee mogelijk ook een voorlopig einde aan de interne onrust door de tegenvallende resultaten.

Steve Farrer bracht Geleen in de twaafde minuut op voorsprong, maar na een straf tegen Mike Walling wist Jamie Visser op de powerplay een paar minuten later de gelijkmaker binnen te schieten. De vijfde goal in elf wedstrijden voor de onlangs in de competitie teruggekeerde international. Eaters ging toch met een voorsprong rusten dankzij een goal van Nathan Daly.

De winnende goal kwam van de stick van Jake Brenk. Met nog maar zestien seconden te spelen in de tweede periode scoorde hij op de powerplay de 3-1. Flyers kwam in de slotminuut van de wedstrijd, met de doelman al van het ijs, nog wel tot een aansluitingstreffer, maar de overgebleven zeventien seconden waren niet voldoende om nog minimaal een puntje uit het vuur te slepen.

Eindhoven Kemphanen - Hys the Hague

Den Haag behaalde in Eindhoven een regelmatige overwinning op Kemphanen. John Hecimovic had twee goals, alvorens hij met een hamstringblessure het ijs moest verlaten. Nieuwkomer Jozef Cierny en eigen kweek Andri Salomonson en Tony Demelinne pikten allen een goal en een assist mee in de 3-6 overwinning.

De overwinning voor Den Haag kwam eigenlijk nooit in gevaar. Dankzij goals van James Easter en John Hecimovic stond het na twintig minuten al 0-2. Een periode later bedroeg het voordeel voor Hijs zelfs 1-5, waarna Eindhoven in de slotperiode nog iets terugkwam in de wedstrijd. Peter Wickstrom, Dominik Rozman en Kevin Galerno maakten de goals namens Kemphanen.

Brian Mullally van Den Haag haalde het einde van de wedstrijd niet, hij werd vanwege een spearing naar de kleedkamer gestuurd. Voor Eindhoven was het de derde nederlaag op rij. De ploeg van Leo van den Thillart staat voorlopig achtste op de ranglijst, wel met een veilige voorsprong van zes punten op de nummer laatst, Utrecht. Den Haag eindigt het weekeinde als koploper in de eredivisie.

Amstel Tijgers - Utrecht Dragons

Een nieuwe doelman voor Utrecht. De club heeft de transferkaart van Mario D'Antuono ingeleverd en de Australische international Matthew Ezzy aangetrokken. Ezzy komt in eigen land uit voor Newcastle North Stars, waar verschillende in Nederland bekende spelers hebben gespeeld. Hij kwam eerder uit in een Canadese jeugdliga en de Servische competitie.

In zijn eerste wedstrijd op Nederlandse bodem moest hij echter acht Amsterdamse treffers incasseren. Marcel Kars, oud-speler van Newcastle, nam er drie voor zijn rekening. De andere Amsterdamse doelpuntenmakers waren Jochen Gross, Ivy van den Heuvel, Mark Tanner, Eric Thomassian en Craig Sanders. Voor Utrecht wisten Viktor Kovac en Jozef Kubricky het net nog te vinden.

Door de overwinning springt Amsterdam over Groningen heen naar de zesde plaats van de ranglijst. Grizzlies heeft echter maar twee punten minder en nog een wedstrijd in de hand. Utrecht staat voorlopig met drie punten uit negen wedstrijden op de laatste plek. Aangezien maar acht van de negen teams de play-offs halen, is dat een weinig begeerde uitgangspositie.