Eaters celebrate 161011

16 oktober 201123:56

Door Joep Meijsen

Eaters houdt ongeslagen status

Een treffer van Lars van Sloun vormde het onderscheid zondagavond tussen Geleen Eaters en Friesland Flyers. De Limburgers handhaafden hun ongeslagen status met een 3-2 zege in eigen huis voor bijna negenhonderd toeschouwers.

Na drie speelweekeinden staan er drie clubs nog ongeslagen bovenaan. Drie clubs die elkaar nog niet zijn tegengekomen in de bekercompetitie. Geleen, Den Haag en Tilburg hebben een behoorlijk gat geslagen met de concurrentie. Hoewel de bekercompetitie nog even duurt en er nog veel kan veranderen, lijkt het erop dat Friesland Flyers en Eindhoven Kemphanen gaan strijden om de laatste plek in de halve finales van de beker.

Flyers had zondagavond in Geleen de aansluiting bij de topdrie kunnen bewerkstelligen. De ploeg van Justin Bekkering en de weer gewoon meespelende Hans Kroon had meer puckbezit en was fysiek sterker. De Friese formatie slaagde er echter niet in om dit om te zetten in doelpunten, waardoor het wat doeltreffender Geleen er met de punten vandoor ging.

Eaters had het echter ook niet zo spannend hoeven te maken. Geleen kwam via een powerplay-goal van Jeffrey Mens, die keurig inschoot na een pass door de crease van Matthew Glasser. In de minuten daarna had Eaters een aantal kansen om de wedstrijd verder naar zich toe te trekken, maar een combinatie van goed werk van Martijn Oosterwijk en later in de wedstrijd de paal zorgden ervoor dat de productie beperkt bleef.

Het overwicht van Eaters werd doorbroken door een straf tegen Akim Ramoul wegens elbowing. In die powerplay was het Jamie Visser, fysiek dominant aanwezig in de wedstrijd, die van dichtbij raakschoot voor de gelijkmaker. Het was de tweede en direct ook laatste powerplaygoal in de wedstrijd, waarin beide teams het met een man meer op het ijs verder behoorlijk lieten afweten.

De wedstrijd tussen de meest noordelijke en de meest zuidelijke clubs in de eredivisie was zondagavond dan ook eerder vermakelijk dan hoogstaand. Daarvoor werden er in de opbouw te veel fouten gemaakt. Dat zorgde echter wel weer voor spannende scenes en af en toe een klein opstootje.

Nadat eerst een goal van Eaters op de powerplay was afgekeurd omdat de scheidsrechter eerder op haar fluitje had geblazen, was het Flyers dat shorthanded op voorsprong kwam. Een fout bij het uitverdedigen zorgde ervoor dat Bert van den Braak zijn lijngenoot Sander Dijkstra in positie kon brengen om Friesland op voorsprong te brengen.

Het was Flyers dat via Jeroen van Olphen de eerste goede scoringskans van de tweede periode kreeg. De schaatsactie van Sander Dijkstra was goed, maar Heinonen toonde zijn klasse met een goede save. Aan de andere kant zorgde Burgess voor spektakel. Zijn solo-actie eindigde in een schot dat over ging, maar de terugspringende puck kwam weer voor het doel terecht en via de schaats van Aaron Wilson belandde de puck in het net voor de gelijkmaker.

De fase richting het einde van de tweede periode was misschien wel de sterkste van Geleen in de wedstrijd en resulteerde in de winnende goal. Lars van Sloun kreeg vlakbij het doel de puck voor zijn stick en wist deze binnen te schieten, voor wat uiteindelijk de winnende goal bleek te zijn.

Echt in gevaar kwam de overwinning voor Eaters in de derde periode niet meer. De ploeg van Justin Bekkering had meer puckbezit, maar kwam tot de slotfase niet verder dan vooral schoten van afstand. In de slotminuut had Jamie Visser de gelijkmaker nog op zijn stick, maar stuitte op Heinonen, waardoor de punten in Limburg bleven.

Eaters wacht volgende week zondag de volgende uitdaging in en tegen het eveneens ongeslagen Tilburg. Flyers komt vrijdag alweer in actie als Herentals op bezoek komt in Thialf.