Eaters vs Gs 091012

10 oktober 201200:15

Eaters laat langs Amsterdam

Geleen Eaters heeft de eerste overwinning in reguliere speeltijd geboekt met een 5-3 zege op Amsterdam op dinsdagavond. De ploeg van Danny Cuomo nam pas in de laatste twaalf minuten afstand van de tegenstander.

Bij Geleen ontbrak Mike Forgie nog altijd, maar maakte wel Mitch Bruijsten zijn debuut in de eredivisie. De voormalige college-speler had met drie assists direct een productieve avond voor de regerende landskampioen. Bij Amsterdam ontbrak de geblesseerde Fons van Hoorn, terwijl de twee imports Tim Knudsen en Bill Horton nog niet speelgerechtigd waren.

Dat betekende dat Jacob van Duin het doel van Amsterdam moest verdedigen, terwijl de 15-jarige Dylan van Kooten op de bank zijn eerste ervaring in de eredivisie kon opdoen. Via een powerplay-goal namen de Amsterdam G's na ruim een kwartier spelen brutaal de voorsprong. Joey Oosterveld scoorde, terwijl ook John Versteeg zijn eerste punt van het seizoen liet noteren.

Via Lars van Sloun kwam Geleen vroeg in de tweede periode weer op gelijke hoogte, maar een shorthanded goal van Calvin Pohlman zorgde ervoor dat de bijna zeshonderd Geleense supporters zich opnieuw zorgen moesten gaan maken. Ook de volgende gelijkmaker, Jeffrey Mens ook shorthanded, brak de Amsterdammers nog niet. In dezelfde powerplay scoorde Pohlman zijn tweede van de wedstrijd.

Toen Geleen echter kort voor de tweede pauze na een straf tegen Julian Berteling via opnieuw Lars van Sloun wederom langszij kwam, had Amsterdam geen antwoord meer. Luca Heutmekers nam twaalf minuten voor tijd de eerste gamewinning-goal uit zijn loopbaan voor zijn rekening en Jeffrey Mens wist ook zijn tweede van de avond nog te scoren.

Een opstootje met onder meer Marcel Kars en Ziga Svete daarbij zorgde zes minuten voor tijd nog voor wat actie op het ijs, maar Amsterdam had niet meer de kracht om een Ă©cht slotoffensief in te zetten. Daarmee klimt Geleen met vijf punten uit drie wedstrijden naar de kop van de Eredivisie. Zaterdag krijgt de regerende landskampioen Den Haag op bezoek voor een herhaling van de wedstrijd om de Ron Bertelingschaal.

Amsterdam krijgt weinig tijd om bij te komen. Woensdagavond komt de ploeg alweer in actie tegen Eindhoven en vrijdag mag het team afreizen naar Friesland. Zondag wacht dan in eigen huis alweer de rematch tegen Geleen.