2 november 200800:00

Eaters op weg naar top vier

Eaters Geleen is de winnaar van dit weekeinde geworden. Na winst op concurrent Amsterdam wonnen de Limburgers ook in Groningen. Heerenveen en Amsterdam wonnen op zondag eenvoudig hun wedstrijd.

Groningen Grizzlies - Eaters Geleen

Geleen had nog een appeltje te schillen met de tegenstander uit het Noorden. Groningen won namelijk verrassend de uitwedstrijd in Geleen. Voorafgaande aan deze ontmoeting was Eaters wel de grote favoriet. De Limburgers zijn inmiddels bezig aan een opmars naar de top vier terwijl Groningen sindsdien niet meer heeft gewonnen. Zaterdagavond verloor Grizzlies ook nog het duel om de rode lantaarn met 6-1 in Eindhoven.

Toch gaf Groningen behoorlijk tegenstand in de eigen hal maar een 1-3 achterstand na twintig minuten was niet meer goed te maken. Eaters kwam via de jeugdige Diego Winters en Evan Shaw op 0-2 voordat Derek Bachynski Groningen op het scorebord zette. Twee minuten voor de pauze deelde Geleen via een powerplaygoal van Erik Tummers een flinke klap uit: 1-3.

In de derde periode werd het alsnog spannend voor de 250 toeschouwers. Lance Morrison bracht met zijn achtste goal van het seizoen de marge terug tot Ă©Ă©n. Halverwege de periode leek KC Timmons de wedstijd te beslissen voor Geleen maar in de laatste tien minuten liep Geleen tegen een lading straffen aan.

Een powerplay van zes minuten lang was echter niet besteed aan Groningen. Van die zes minuten speelden Groningen zelfs twee minuten met twee man meer op het ijs. Ironisch genoeg scoorden de Groningen nog Ă©Ă©n keer om de eindstand op 3-4 te brengen. De treffer van Nick Pomponio viel 36 seconden voor tijd met een lege strafbank.

Geleen staat nu stevig op de vijfde plaats en begint de bovenste vier ploegen te naderen. Groningen heeft in ieder geval de komende twee weken nog de rode lantaarn in handen. Op 15 november spelen de Grizzlies hun volgende wedstrijd in de eigen hal tegen Tilburg Trappers.

Amstel Tijgers - Utrecht Dragons

De terugkeer van Maarten de Groot heeft tot nu toe nog geen ommekeer teweeg gebracht in Utrecht. Dragons verloor voor de vijfde keer op rij en zal blij zijn met de pauze in bekercompetitie. Dit keer was Amsterdam de betere en gingen de Utrechters met 8-3 onderuit in de hoofdstad.

Alleen de eerste periode kende spanning in de Jaap Edenhal. Na twintig minuten wist Utrecht in de buurt van de thuisploeg te blijven. Craig Sanders en Kristjan Jefkins gaven Amsterdam een 2-1 voorsprong. Viktor Kovac wist te scoren voor Utrecht.

De tweede periode nam alle spanning weg uit de ontmoeting. Amsterdam liep uit naar een 7-1 voorsprong en Utrecht liep tegen 22 strafminuten aan. Drie Amsterdamse goals vielen tijdens een powerplay en tot overmaat van ramp wist Mark Tanner ook nog eens shorthanded te scoren.

De laatste twintig minuten waren puur om des keizers baard en leverden nog drie treffers op. John Versteeg scoorde de laatste goal van de wedstrijd en daarmee zijn tiende treffer van dit seizoen. Een gemiddelde van Ă©Ă©n per wedstrijd voor de Utrechtse topscorer.

Amsterdam zal opgelucht zijn na het verlies in Geleen op zaterdagavond. Tijgers staat nu op de derde plek met evenveel punten als HYS den Haag, de nummer twee. Tilburg volgt op drie punten maar met twee wedstrijden minder.

Heerenveen Flyers - Eindhoven Kemphanen

Sjoerd Idzenga behaalde zijn eerste shutout tegen Eindhoven Kemphanen. De Friezen wonnen met maar liefst 7-0 van Eindhoven. Toch was voor Eindhoven een dag eerder al het doel van dit weekeinde bereikt toen het won van Groningen Grizzlies.

In Thialf kwamen de mannen van Leo van den Thillart er niet aan te pas. De wedstrijd was eigenlijk al na de eerste periode voorbij. Heerenveen leidde na twinig mintuen al met 4-0 door treffers van Erik Landman, Cole Byers, TJ Kelley en Jolke Balt.

De vermoeide Kemphanen zagen Heerenveen in het restant van de wedstrijd nog verder uitlopen naar 7-0. Zelfs stergoalie Matt Anthony deelde in de malaise en speelde een ongelukkige wedstrijd. TJ Kelley, Michael Nason en Arthur Fritch wisten ieder Anthony te verschalken.

Heerenveen sluit nu in de stand aan bij Utrecht. Beide ploegen hebben negen punten. Het gaat met Eindhoven is nu vijf punten in het voordeel van Flyers.