Eaters daly skate 0809

28 januari 200900:00

Eaters opent jacht op koplopers

Eaters Geleen heeft dankzij een 6-3 overwinning op Tilburg Trappers weer volop zicht op de tweede plaats. Door de zege op Tilburg is het gat tussen beide ploegen nog maar drie punten in het voordeel van Trappers.

Doordeweekse wedstrijden zijn bij vele clubs dramatisch voor het toeschouwersaantal. In Geleen was het stadion ondanks het vreemde tijdstip wel goed gevuld met maar liefst 1100 toeschouwers. Dat gaf ook meteen aan hoe belangrijk de wedstrijd was en met name voor de thuisploeg. Een winst op Trappers zou Geleen aansluiting geven bij de bovenste twee ploegen. Opmerkelijk want niet lang geleden zwaaide het publiek in Limburg nog met de witte zakdoekjes. In de afgelopen weken heeft coach Uli Egen toch weer zijn team aan het winnen gekregen.

Tilburg moest het gisteren doen zonder verdedigers Bjorn Willemse en Tony Bergin. De afwezigheid van beide spelers betekent een flinke aderlating voor de kwetsbare achterhoede van Trappers.

In de eerste periode waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Jake Brenk opende de score na elf minuten spelen met een backhandschot. Vijf minuten later zorgde Lance Monych voor de Tilburgse gelijkmaker. Toch greep Geleen aan het einde van de periode de voorsprong met behulp van Tilburg. Don Nichols en Peter van Biezen mochten beide in de 18e minuut de strafbank opzoeken. Geleen profiteerde optimaal van dit overwicht en wist tweemaal te scoren. Steve Farrer scoorde met een afstandsschot de 2-1 en een minuut later met alleen Nichols nog op de strafbank verdubbelde Casey Bartzen de voorsprong: 3-1.

Tilburg kende aan het begin van de tweede periode de beste fase van de wedstrijd. Shorthanded bracht Monych na vijf minuten de achterstand terug tot één treffer. Drie minuten later was het de Finse verdediger Niko Suoraniemi die de gelijkmaker door de benen van Benjamin Finkenrath schoot.

Als geluk bij een ongeluk had de Tilburgse gelijkmaker een positief effect op de thuisploeg. Geleen pikte het niveau van de eerste periode weer op en nam weer het initiatief. Dat resulteerde al snel in een nieuwe Limburgse voorsprong die ook niet meer uit handen werd gegeven. Andrew Derton bediende Nathan Daly met een prima pass en de Canadees zette met zijn vijftiende seizoenstreffer Geleen op 4-3. Vlak daarna kreeg Erik Tummers met een penalty shot een uitgelezen kans om de voorsprong uit te breiden maar de international schoot de puck naast het doel van Billy Thompson. De beslissende vijfde treffer zou uiteindelijk toch nog in de slotfase van de tweede periode vallen. Derton stond wederom aan de basis van de treffer en Jake Brenk noteerde zijn tweede doelpunt van de avond.

Geleen kon de marge van twee doelpunten eenvoudig overeind houden in de laatste periode. Als kers op de slagroom zorgde Nathan Daly acht minuten voor tijd voor de 6-3 eindstand.

Aan kop van de erdevisie wordt het nu wel erg spannend. HYS Den Haag leidt nog altijd met 38 punten uit 18 wedstrijden. Achtervolgers Tilburg en Geleen zijn niet ver weg met respectievelijk 35 en 32 punten. Beide ploegen hebben ook nog eens een wedstrijd minder dan de Hagenezen. Tilburg mag vrijdag aantreden tegen Nijmegen en Geleen gaat zaterdagavond op bezoek in Eindhoven.