Eaters farrer close 0809

22 februari 200900:00

Door Joep Meijsen

Eaters schakelt Grizzlies uit

Drie van de vier halve finalisten zijn bekend. Geleen won ook de tweede wedstrijd tegen Groningen en mag in de halve finales aantreden tegen Den Haag. Steve Farrer had een goal en twee assists in de 5-2 zege.

Daarmee is de tussentijds ingelaste tussenronde bijna ten einde. In drie van de vier series heeft de hoogst geplaatste ploeg in twee wedstrijden afgerekend met het daaronder geplaatste team. Alleen in de serie tussen de nummers vier en vijf van de liga komt het aan op een beslissende derde wedstrijd. De eredivisie mag dan dit seizoen een nivellering hebben ondergaan, in de play-offs gelden schijnbaar nog andere regels.

Coach Sergey Yashin zag het zaterdagavond al somber in voor zijn manschappen. Geleen was baas in eigen huis en de Russische coach zag hoe vooral zijn tweede en derde lijn het niet konden bolwerken, waardoor er ook veel druk op zijn toplijn ontstond. Op zaterdag liep Geleen in de eerste periode uit naar een 3-0 voorsprong en amper 24 uur later werd dit kunstje herhaald.

De uit Engeland overgevlogen scheidsrechter Marco Coenen stuurde in de eerste periode in totaal vijf Groningers naar de kant en dat leverde de eerste twee treffers voor Eaters op. Een straf tegen Nick Pomponio in de openingsfase bood Even Shaw de kans met een schot de score te openen. Luttele minuten later liepen achter elkaar Noel Coultice en Preston Cicchine tegen straffen op. Nathan Daly profiteerde van het dubbele voordeel. Drie minuten later zette Steve Farrer een kroon op de openingsperiode met de derde treffer.

Dat was dus wonden likken in de eerste pauze voor Groningen, dat gesteund werd door vijfhonderd toeschouwers. Een nieuwe straf tegen Grizzlies, dat zelf overigens ook de nodige mogelijkheden kreeg op de powerplay, leidde de eerste noordelijke treffer in. Ram Sidhu scoorde shorthanded. De inleiding voor een serie straffen tegen Geleen, die Groningen de kans boden verder terug te komen in de wedstrijd. Dat gebeurde echter pas in de slotminuut van de periode. Blair Lefebvre nam de goal voor zijn rekening.

Tot een gelijkmaker kwam het echter niet meer. Eaters wist in de slotperiode via Casey Bartzen en Lance Herauf uit te lopen naar 2-5, waardoor de serie werd gewonnen. Het speelschema is nog even afwachten, aangezien Den Haag volgende week geen eigen ijs heeft. Mogelijk wordt hierom een alternatief speelschema gekozen. Woensdag nog de wedstrijd tussen Nijmegen en Heerenveen en dan is de line-up voor de halve finales compleet.