Hys heinonen closeup 0708

6 mei 200900:00

Door Joep Meijsen

Eaters trekt Heinonen aan

Eaters Geleen heeft een opvolger gevonden voor Benjamin Finkenrath. De Limburgse eredivisionist heeft oud-Den Haag-doelman Sami Heinonen gecontracteerd.

Dat meldt de club op de eigen website. Heinonen speelde twee jaar geleden in Den Haag, waarmee hij de halve finale van de beker en het landskampioenschap wist te bereiken. In november 2007 werd hij uitgeroepen tot IJshockey.com/RBK Hockey Player of the Month voor zijn goede prestaties. Afgelopen seizoen kwam Heinonen uit voor Chamonix op het hoogste niveau in Frankrijk.

De 32-jarige Heinonen eindigde met zijn team op de elfde plaats van de veertien teams tellende liga. In de voorronde van de play-offs werd het team vervolgens door Epinal in drie wedstrijden uitgeschakeld. Chamonix is een veelvoudig landskampioen in Frankrijk, maar de laatste titel dateert alweer uit 1979. De Nederlandse bondscoach Tommie Hartogs speelde in het verleden voor Chamonix.

Heinonen heeft twee seizoenen ervaring op het hoogste niveau in Finland. Vanaf 2002-03 verdedigde hij het doel van Espoo Blues. Verder speelde zijn loopbaan zich vooral af in de tweede divisie in eigen land, de Mestis. Den Haag was zijn eerste buitenlandse club. Het is de derde officieel door Eaters gepresenteerde speler. Eerder werd bekendgemaakt dat Jeffrey van Iersel overstapt vanuit Tilburg en Nick Verschuren vanuit Eindhoven.

‘Heinonen was tijdens het seizoen 2007/2008 actief voor het team van Den Haag, waar hij een zeer solide indruk maakte en vaak als "matchwinnaar" werd bekroond. Wij verwachten dan ook met het aantrekken van Sami Heinonen een meer dan waardige vervanger te hebben gevonden voor de vertrokken Benjamin Finkenrath', zegt voorzitter Wintraeken van Geleen op de site.