Eaters kampioensfoto 260312

18 oktober 201210:51

Door Joep Meijsen

Eaters wacht zware klus in Landshut

Geleen Eaters reist af naar Landshut voor het begin van de strijd om de Continental Cup. Met tegenstanders uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Roemenië wacht de Nederlandse landskampioen een zware klus.

Landshut is een Duitse ijshockeygrootmacht uit het verleden. Duitse ijshockeylegendes als Alois Schloder, Bernd Trunschka, Gerd Trunschka, Hans Zach, Udo Kiessling, Erich Kühnhackl en Marco Sturm droegen ooit het shirt van de club uit Nieder-Bayern. Door financiële problemen moest Landshut eind jaren negentig afhaken op het hoogste niveau in Duitsland. Afgelopen zomer zijn er pogingen gedaan terug te keren in de DEL, maar die zijn vooralsnog op niets uitgelopen.

In het ijsstadion met een capaciteit voor bijna vijfduizend toeschouwers strijdt Eaters de komende dagen voor een plek in de volgende ronde van de Continental Cup, een kunstje dat Den Haag enkele jaren geleden voor het laatst lukte. Gemiddeld was de hal bij thuiswedstrijden van de Landshut Cannibals afgelopen seizoen met bijna drieduizend toeschouwers gevuld. In een spannende finaleserie tegen de aartsrivaal van vroeger, Rosenheim, werd toen het kampioenschap in de Bundesliga binnengesleept.

Onder leiding van coach Jiri Ehrenberger, recent nog actief op het hoogste niveau bij Krefeld, heeft Landshut een sterke selectie. De ervaren Duitse aanvaller Peter Abstreiter, met honderden wedstrijden in de DEL op zijn naam is de aanvalsleider. De Canadezen Cody Thornton en Bill Trew zijn ook gevaarlijk, terwijl de club ook nog over de Let Arturs Krumnisch en de Tsjech Martin Davidek beschikt. Er is ook een Thomas Brandl, maar dat is niet de gelijknamige voormalige Duitse international.

Defensief leunt de club op de Tsjech Jakub Grof en de Duitse-Tsjech Kamil Toupal, terwijl ook DEL-veteraan Heiko Smazal van de partij is. De voormalige Duitse jeugdinternational Timo Pielmeier, ooit gedraft door de San Jose Sharks, is aan het begin van het seizoen teruggekeert in zijn geboorteland na jaren op het hoogste jeugdniveau in Canada, in de American Hockey League en vorig jaar in de ECHL. Daarmee lijkt Landshut in eigen stadion de favoriet in de poule.

Belfast Giants brengt ook een sterke selectie mee. In een oefenwedstrijd bood Tilburg Trappers de ploeg uit Noord-Ierland anderhalve maand geleden nog goede tegenstand, maar de ploeg staat inmiddels met zestien punten uit tien wedstrijden bovenaan in de eigen liga. Met tien Canadezen en een Amerikaan in de gelederen heeft Belfast een zeer internationale ploeg. Winger Gareth Roberts is de enige lokale speler in de ploeg.

De aanvallers Gregory Stewart en Noah Clake speelden ooit een aantal wedstrijden in de NHL, waarbij Clarke zelfs tot drie doelpunten kwam voor de LA Kings en de New Jersey Devils. De Britse nationale doelman Stephen Murphy speelde tot nu toe alle competitiewedstrijden voor Belfast, terwijl Andrew Fornier vorig jaar een zeer productieve speler was op het tweede niveau in Zweden. Al met al een lastige tegenstander voor Geleen.

Het Roemeense Csikszereda is de derde opponent voor Eaters bij het toernooi. De ploeg telt veel internationals en jeugdinternationals van Roemenië, terwijl er ook nog een paar spelers met zowel een Roemeens als een Hongaars paspoort rondschaatsen. De club komt uit een regio die in het verleden Hongaars grondgebied was en geldt als het belangrijkste ijshockeygebied in Roemenië. De ploeg telt verschillende spelers die afgelopen jaar actief waren tijdens het jeugdwereldkampioenschap in Heerenveen. Als imports zijn er twee Slowaken aanwezig.

De club komt uit in de zogenoemde Interliga, een gezamenlike competitie met vijf clubs uit Hongarije en drie uit Roemenië. Csikszereda eindigde vorig jaar bovenaan in de reguliere competitie, maar verloor in de halve finales van de play-offs. Geleen opent het toernooi vrijdag om vier uur in de middag tegen Belfast Giants. Op zaterdag is Csikszereda de tegenstander, terwijl Eaters op de slotdag gastheer Landshut treft.

De wedstrijden zijn onder meer te volgen via de Twitter-feed van Eaters. Ook verzorgt verslaggever Ben Dols live-verslagen voor de lokale omroep Start FM.