ED kwartfinale Kemphanen Devils 3 0319

5 maart 201908:22

ED: Brabantse derby in halve finale

De kwartfinale in de Eerste Divisie zit erop. De grootste verrassing vond plaats in de serie tussen Heerenveen Flyers Toekomstteam en Tilburg Trappers 3 waarbij Tilburg tweemaal won. Als beloning mag Tilburg het nu opnemen tegen provinciegenoot Eindhoven Kemphanen. De andere halve finale gaat tussen GIJS Groningen en Dordrecht Lions.

UNIS Flyers Toekomstteam – Tilburg Trappers 3

Tilburg eindigde het seizoen als zesde maar in de serie tegen nummer drie Heerenveen was daar niets van te merken. In Heerenveen sloeg Tilburg al meteen toe in de eerste periode. De plaaggeest voor Flyers was Robbert Maas die met een hattrick succesvol was in de eerste twaalf minuten. Naast de goals van Maas vond er ook nog een flink opstootje plaats waarbij Tobias Meijer, Pieter Oosterhoff (Flyers), Floris van Lieshout en Mickey van Loon (Trappers) met een game misconduct naar de kleedkamer werden gestuurd.

Na de eerste pauze liep Tilburg verder uit naar 0-5 alvorens Flyers wakker werd. De Friezen kwamen terug tot 3-5, maar in de laatste twaalf minuten liep Trappers toch verder uit naar 3-8.

Een dag later eindigde de tweede wedstrijd in Tilburg ook in een 8-3 zege voor Trappers. Flyers kwam nog op een 0-1 voorsprong via Zahir Hup. Daarna was het wederom Robbert Maas met de gelijkmaker en na 33 minuten stond Trappers al met 5-1 voor. Zowel Maas als Hup noteerden die middag een hattrick.

Eindhoven Kemphanen – Nijmegen Devils 2

De serie tussen Eindhoven en Nijmegen begon vrijdagavond in het Nijmeegse Triavium. Daar had titelkandidaat Eindhoven het lang lasting met de thuisploeg. Tom Hemmes zorgde voor de Eindhovense voorsprong in de eerste periode. Via onder andere twee goals van verdediger Jordy Plug liep Kemphenen in het tweede bedrijf uit naar 1-4. Rastislav Veres, met ‘slechts’ twee punten in deze wedstrijd, bepaalde de eindstand een kwartier voor tijd op 1-5.

Ondanks de sterke tegenstand van Nijmegen, werd de terugwedstrijd in Eindhoven min of meer een formaliteit. Binnen elf minuten stond Kemphanen al met 3-0 voor door goals van Veres (2) en Olaf Schöningh. Uiteindelijk won Eindhoven met 7-1, Roderick van den Hout scoorde tweemaal. Kemphanen zag wel vrouweninternational Michelle Noë en aanvaller Jeroen Raats afhaken met blessures. Voor Raats zit het seizoen erop met een schouderblessure, Noë kreeg in het ziekenhuis een aantal hechtingen in haar elleboog.

GIJS Groningen – OrangeGas Capitals Leeuwarden

De andere titelkandidaat GIJS Groningen plaatste zich ook overtuigend voor de halve finale. In eigen huis won Groningen de eerste wedstrijd tegen het jonge Leeuwarden met 10-0. Sebastiaan Snijder had vier goals en drie assists, speler-coach David Bartos voegde twee doelpunten toe.

Een dag later gaf Leeuwarden niet op in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. De 400 toeschouwers zagen Capitals tot driemaal toe op voorsprong komen, dankzij onder andere een hattrick van Pim van der Meulen. Vier minuten voor tijd scoorde toch weer Sebastiaan Snijder de winnende goal voor GIJS: 4-5.

Foto’s: SvdS Fotografie

Dordrecht Lions – Hijs Hokij Den Haag 2

De meeste spanning zat in de kwartfinale tussen Dordrecht en Den Haag. In de eerste wedstrijd in Den Haag lag de thuisploeg lang op koers voor een overwinning. Donovan de Zwart, Thomas van Wissen en Guido Vols zorgden voor een 3-1 voorsprong na twee periodes. Jasper Busink scoorde de goal namens Dordt. In de derde periode kwam Dordrecht eerst langzij via twee powerplaygoals. Levy Galjaard en Falco Veenhuizen namen de goals voor hun rekening. Donovan de Zwart (Hijs) en Bram Mookhoek (Lions) haalden het einde van de wedstrijd niet na een match penalty wegens fighting. Tien minuten voor tijd was het Busink die shorthanded Lions voor het eerst aan de leiding bracht. Via een empty netter bepaalde Floris Veenhuizen de eindstand op 3-5.

Ook de tweede wedstrijd in Dordrecht was er volop spanning. Den Haag pakte tweemaal de leiding door goals van Luca van der Genugten en Wesley de Bruijn. Levy Galjaard en Jasper Busink brachten Dordrecht echter tweemaal weer langszij. De 2-2 van Busink viel vier minuten voor tijd. Den Haag haalde nog de goalie van het ijs in de laatste anderhalve minuut, de stand bleef 2-2. Een overtime was niet nodig omdat Dordrecht genoeg had aan een punt.

Foto’s: RenĂ© Kamps

Speelschema halve finale

De halve finales worden ook via een best-of-two serie gespeeld. Het schema ziet er als volgt uit:

Eindhoven Kemphanen (2) – Tilburg Trappers 3 (6)

Game 1 op vrijdag 8 maart, 20.30 uur in Tilburg.