Ed zoet denbosch 180110

22 januari 201000:00

Door Remco

ED: Den Haag grijpt koppositie

Hijs Hokij Den Haag is de nieuwe koploper in de Eerste Divisie. De Hagenaars versloegen achtereenvolgens Den Bosch, Dordrecht en Amsterdam. Regerend kampioen Den Bosch is bezig aan een negatieve reeks met drie verliespartijen op rij.

Met nog minder dan een maand te gaan in de reguliere competitie in de Eerste Divisie, zijn drie ploegen al zeker van de play-offs. Koploper Den Haag en naaste achtervolgers Zoetermeer Panters en Red Eagles Den Bosch kunnen zich opmaken voor de halve finales. De strijd om de vierde plek gaat vooral tussen Tilburg Trappers en Utrecht Dragons. De Tilburgers hebben weliswaar zeven punten voorsprong maar hebben ook drie wedstrijden meer gespeeld dan de ploeg uit de Domstad. Eindhoven Kemphanen, nummer zes op de ranglijst, heeft ook nog een kleine kans op verlenging van het seizoen.

Goede tijden voor Den Haag

Den Haag is bezig aan een flinke opmars. Vorige week won de ploeg van Marc Visschers afgetekend de topper tegen Den Bosch. De Hagenaars wonnen maar liefst met 7-2. Ook Dordrecht Lions was thuis niet opgewassen tegen Hijs en ging met 3-6 onderuit.

Afgelopen weekend had Hijs op papier een makkie. In de praktijk bleek de jonge ploeg van Amstel Tijgers vooral in het eerste gedeelte van de wedstrijd veel tegenstand te bieden. Den Haag kwam in de eerste periode op een 1-3 voorsprong. Vlak voor de pauze bracht Amsterdam de marge terug tot Ă©Ă©n treffer na een powerplaygoal van Jasper Jaspers.

Halverwege de tweede periode kwam Amsterdam zelfs op gelijke hoogte. Bas Britstra wou de puck uit zijn eigen vak werken maar raakte de puck maar half. Hierdoor kon Robin van Beveren profiteren en de 3-3 op het bord zetten. Inmiddels was Claudia van Leeuwen de doelvrouw van Den Haag omdat Clint Soer wegens ziekte na de eerste periode was afgehaakt.

In de tweede helft van de wedstrijd moesten de jonkies van Amsterdam toezien hoe de tegenstander ver uitliep. Nog in de tweede periode scoorde Den Haag driemaal waardoor de wedstrijd na 40 minuten beslist was. In de slotperiode walste Den Haag over de tegenstander heen en kwam de eindstand uit op 3-12. Routinier Manitas Demelinne was goed voor drie goals en jongeling Jason Sardarkhan wist tweemaal te scoren voor Den Haag. John Versteeg was uiteindelijk topscorer met Ă©Ă©n treffer en vier assists.

Zware tijden in Den Bosch

Met Den Bosch gaat het niet goed de laatste weken. Na het zware verlies in Den Haag ging de regerend kampioen dit weekend ook onderuit tegen Zoetermeer en Tilburg.

De eerste periode in de wedstrijd tegen Zoetermeer was van beide kanten voorzichtig. Het was Zoetermeer dat de eerste kansen kreeg en ook als eerste scoorde. De van een blessure teruggekeerde Mike Topic scoorde na een scrimmage voor de Bossche goal. Direct bij het begin van de tweede periode scoorde Pascal van de Velde nadat Thijs van Broekhoven een onverwacht schot van Joy Turpijn niet onder controle kreeg.

Den Bosch kwam na 34 minuten pas op het scorebord tijdens een powerplay. Huub Verdonschot wist Ruud van der Holst te kloppen op aangeven van Robert van Laarhoven. Dertig seconden later herstelde Zoetermeer alweer de marge van twee goals. De Tsjech Jan Safar schoot de puck hard in het Bossche doel: 1-3. In de derde periode liep Zoetermeer uit naar een ruime 1-5 overwinning. Het duo Steven Henwood en Joy Turpijn zorgden voor de doelpunten.

Een dag later ging Den Bosch weer onderuit, ditmaal tegen streekgenoot Tilburg. Het selectieteam van Trappers is hard aan het werk om een plek in de play-offs te veroveren en kon de winst zeer goed gebruiken. Trappers won uiteindelijk met 5-4 van Den Bosch na een sterke tweede periode. Daarin draaide Trappers een 0-2 achterstand om in een 5-3 voorsprong. Een goal van Rene Vugts in de derde periode bleek niet genoeg voor Den Bosch om met punten uit Tilburg te vertrekken.

Zoetermeer en de eredivisie

Komende zaterdag start Zoetermeer Panters rondom de wedstrijd tegen Tilburg de actie: "Samen sterk voor Zoetermeer: 500 voor de Panters". Een actie die de club naar de eredivisie moet helpen. Zaterdagavond zal sportwethouder Frans Muijzers van de gemeente Zoetermeer bij de wedstrijd aanwezig zijn om het startschot voor deze actie te geven. In een persbericht laat Zoetermeer weten een brief te hebben gestuurd naar relaties en bedrijven om steun te vinden voor de toekomstplannen. De club wil met de actie kijken of deelname aan de eredivisie vanaf volgend seizoen realistisch is.