ED Den Haag na afloop wedstrijd nov18

8 januari 201907:16

ED: Den Haag verrast koploper Dordrecht

Het tweede team van Hijs Hokij Den Haag bezorgde koploper Dordrecht Lions een nederlaag. Dankzij de zege van GIJS op Leeuwarden zijn de Groningers nu alleen koploper. Onderin won Den Bosch voor de tweede maal op rij, maar pakte tegenstander Amsterdam ook het eerste punt van het seizoen.

Hijs Hokij Den Haag 2 – Dordrecht Lions

Het zag er nog zo goed uit voor Dordrecht na twinting minuten ijshockey. Tim Kok had een onvervalste hattrick achter zijn naam en Lions ging riant aan de leiding met 0-3. Na de pauze kwam Den Haag echter helemaal terug in de wedstrijd. Coach Marco Kronenburg zag zijn ploeg terugkomen tot 4-4. In de slotfase van de tweede periode pakte Dordrecht shorthanded via de tweede goal van Falco Veenhuizen opnieuw de leiding. In diezelfde Haagse powerplay viel toch nog de gelijkmakende 5-5. Luca van der Genugten evenaarde de prestatie van Tim Kok door ook driemaal in Ă©Ă©n periode te scoren.

Special teams waren zaterdagavond in de Uithof van belang. In de tweede periode scoorden beide ploegen al een keer shorthanded en Hijs kwam ook tot drie powerplaygoals. Ook in de laatste periode gaf dat de doorslag. Na zeven minuten scoorde Guido Vols de 6-5 voor Hijs en twee minuten voor tijd zorgde Donovan de Zwart op de powerplay voor het slot op de overwinning.

Den Haag blijft door de driepunter op de vijfde plek met 28 punten maar houdt aansluiting met de twee Brabantse teams op plek drie en vier. Dordrecht staat op de tweede plek met 33 punten en ziet de twee Brabantse teams naderen.

Archieffoto: Robert Bos

GIJS Groningen – OrangeGas Capitals Leeuwarden

Leeuwarden bezorgde de 650 toeschouwers in Kardinge een spannende avond. Capitals nam na een kwartier spelen de leiding via een goal van Pim van der Meulen, zijn negende van het seizoen.

In de tweede periode scoorde Groningen binnen twee minuten tweemaal via Sebastiaan Snijder en Tim Bartels. Leeuwarden gaf echter niet zomaar op. Via Gill Göbel kwam Capitals weer langszij, de 31-jarige aanvaller speelde vele jaren voor GIJS en was nu dus trefzeker tegen zijn oude ploeg.

Groningen wist in de derde periode toch de punten in eigen huis te houden. Senna Miller en Sebastiaan Snijder scoorden beiden tijdens een powerplay en Danny Kersholt deed ook een duit in het zakje. Voor Kerstholt was het een speciale wedstrijd, de 35-jarige aanvaller behaalde zijn 500e punt uit zijn carrière.

ED GIJS Kerstholt 500 punt
— © Jan Kerkhof/Facebook GIJS Groningen

Red Eagles Den Bosch – Amsterdam Tigers 2

Voor de Bossche goalie David Reid zijn het mooie weken. De 18-jarige Reid behaalde zijn tweede shutout op rij. Ook de Amsterdamse goalie Danny Gelder hield 60 minuten lang zijn doel schoon. In overtime was het Chajim Bakker die de winnende treffer maakte namens Den Bosch. Dat betekende voor Den Bosch de derde overwinning van het seizoen, de ploeg staat elfde met acht punten. Het behalen van de overtime betekende voor Amsterdam het eerste punt van het seizoen. De Amsterdammers waren de afgelopen al dichtbij de eerste punten, maar kregen in Den Bosch eindelijk dan hun beloning.

Overige duels

UNIS Flyers Heerenveen 2 leek lange tijd af te koersen op een nederlaag tegen Smoke Eaters Geleen 2. De Geleense ploeg onder leiding van coach Wil Zwarthoed pakte in de eerste periode een 3-0 voorsprong. Heerenveen kwam terug tot 3-3, maar een kwartier voor tijd gaf Rolan Loos Geleen een nieuwe voorsprong. Binnen luttele seconden zorgde Joey de Jong voor de Friese gelijkmaker. In de verlenging was Jari Hiemstra de matchwinnaar namens Heerenveen. De Friezen hebben nu 25 punten uit slechts 12 wedstrijden. Geleen is achtste met 20 punten uit 15 wedstrijden.

Tilburg Trappers 3 won in een spannende wedstrijd van Nijmegen Devils 2. Max van Lieshout was belangrijk met twee doelpunten waaronder de winnende goal in overtime. Voor Nijmegen scoorde Eric Hoogvliets twee keer en Rene Vugts éénmaal. De andere Tilburgse goals kwamen op naam van Björn Willemse en Mickey van Loon. Tilburg blijft door de overwinning in het spoor van Eindhoven. Trappers heeft 30 punten uit 14 wedstrijden. Nijmegen staat nog altijd zevende met 24 punten uit 15 wedstrijden.

De wedstrijd tussen Eindhoven Kemphanen en Zoetermeer Panters was de enige wedstrijd dit weekend zonder spanning. Bij Eindhoven keerde Boris Sevo terug na een jaar afwezigheid. Met Sevo won Kemphanen eenvoudig met 12-0. Zowel Joey Beeren als Rastislav Veres scoorden vier goals, de Eindhovense shutout werd gedeeld door goalies Niels Brouwer en Lisa Daams. Daardoor blijft Eindhoven Ă©Ă©n plek en Ă©Ă©n punt boven Tilburg met wel een wedstrijd meer gespeeld. Zoetermeer is elfde met elf punten.