ED Lions Kemphanen 02 dec18

1 januari 201909:00

ED: Dordrecht Lions wint van Eindhoven Kemphanen

Op de laatste speeldag van 2018 was Dordrecht Lions de grote winnaar. Lions maakte een einde aan de winning streak van Eindhoven Kemphanen. De andere koploper GIJS Groningen maakte ook geen fout tegen het tweede team van UNIS Flyers Heerenveen.

Dordrecht Lions – Eindhoven Kemphanen

Na zeven overwinningen op rij, liep Eindhoven weer eens tegen een nederlaag aan. In Dordrecht zagen 410 toeschouwers hoe de thuisploeg in de eerste periode een 2-0 voorsprong nam. In de dertiende minuut scoorden Tim Kok en Floris Veenhuizen in een tijdsbestek van 30 seconden.

Aan het begin van de tweede periode scoorde Floris Veenhuizen shorthanded zijn tweede goal van de avond. Daarna kwam de gevreesde aanvalskracht van Eindhoven op stoom. Via Jeroen Raats en Joey Beeren kwam Kemphanen terug tot 3-2. De jeugdige Levy Galjaard zorgde toch dat Lions met een marge van twee goals naar de kleedkamer kon.

In de 47e minuut liep Dordrecht via Falco Veenhuizen uit naar 5-2, maar dat was nog niet de beslissende treffer. Eindhoven kwam voor de tweede maal terug tot Ă©Ă©n doelpunt na twee goals van Damian Kluijtmans. Dat zorgde voor een spectaculaire slotfase waarin eerst Floris Veenhuizen zijn hattrick voltooide met zijn negentiende seizoenstreffer: 6-4. Nog steeds gaf Eindhoven niet op en kwam de ploeg via Joey Beeren terug tot 6-5. De genadeklap viel twintig seconden voor tijd met de tweede goal van Falco Veenhuizen: 7-5.

Eindhoven zakt door de nederlaag naar de vierde plek met 28 punten uit 14 wedstrijden. Dordrecht blijft mede-koploper en heeft nu vijf punten voorsprong op Kemphanen.

Foto's: Rene Kamps

UNIS Flyers Heerenveen 2 – GIJS Groningen

Op papier zou dit een thuiswedstrijd moeten zijn voor Heerenveen. Door de problemen met de ijshal in Heerenveen, werd deze wedstrijd echter afgewerkt in Groningen. Met 500 toeschouwers op de tribune van Kardinge viel de eerste Groningse treffer al na 98 seconden. Rodney Kuiper zorgde voor de 0-1 met zijn zevende goal van het seizoen.

Na iets meer dan een kwartier verdubbelde Dylan Foks de voorsprong tijdens de eerste Groningse powerplay van de avond. Heerenveen kwam op het scorebord dankzij een powerplaygoal van Jari Hiemstra in de 25e minuut. Nog geen minuut later was Sebastiaan Snijder trefzeker aan de andere kant van het ijs: 1-3.

In de 35e minuut zorgde Jasper Huizenga met opnieuw een powerplaygoal voor de 1-4 nadat een minuut eerder de nodige onvriendelijkheden waren te bespeuren op het ijs. Maar liefst vier Flyers en drie Groningers mochten naar de strafbank.

Aan het einde van de tweede periode kwam Flyers nog wel terug tot 2-4 via Sietse van den Brink. In de laatste periode vielen er echter geen doelpunten meer te bewonderen.

Groningen blijft samen met Lions aan kop met 33 punten uit 14 wedstrijden. Flyers volgt op de zesde plek met 23 punten uit pas 11 wedstrijden.

ED GIJS Flyers 29 dec 18
— © Rene Kamps

Overige duels

Nijmegen Devils 2 boekte vrijdagavond een knappe zege in het eigen Triavium tegen Hijs Hokij Den Haag 2. De thuisploeg was de sterkste in de shootout waarbij Willem Gloudemans het winnende penalty shot maakte. Na 65 minuten ijshockey stond er een 4-4 stand op het scorebord. Rene Vugts had twee goals en een assist voor Nijmegen. Bij Den Haag waren Marvin van Beek en Dani van Schilt beiden goed voor Ă©Ă©n goal en twee assists.

Nijmegen is door de winst op gelijke hoogte gekomen met Heerenveen. De Friezen hebben echter nog drie wedstrijden tegoed. Op de vijfde plek staat Den Haag met twee punten meer dan Heerenveen en Nijmegen.

Red Eagles Den Bosch pakte vrijdagavond de tweede overwinning van het seizoen. De Bosschenaren wonnen met 0-2 van Zoetermeer Panters 2. Den Bosch trad aan met coach Michal Rybar op het ijs en ook de ervaren mannen Chajim Bakker en Erwin Ophelders waren van de partij. Nardo Klomp scoorde de 0-1 na dertien minuten spelen. Zeven minuten voor tijd scoorde Joey Mei shorthanded de 0-2. Goalie David Reid pakte de shutout voor Den Bosch.

OrangeGas Capitals Leeuwarden ging thuis onderuit met 1-4 tegen Tilburg Trappers 3. De geboren Groninger Guy Kunst scoorde een hattrick in Leeuwarden. Jonty van den Berg zorgde voor het eerste Tilburgse doelpunt. Hessel de Jong was verantwoordelijk voor de enige treffer van de thuisploeg. Tilburg stijgt door de overwinning naar de derde plek. Tilburg heeft net als Eindhoven 28 punten maar de Tilburgers hebben nog een wedstrijd tegoed. Leeuwarden staat negende met 14 punten uit 12 wedstrijden.

Tenslotte won Smoke Eaters Geleen 2 de uitwedstrijd van Amsterdam Tigers 2. Mika Teschers scoorde tweemaal voor Geleen, Lance van Duin deed hetzelfde namens Amsterdam. Hierdoor blijft Geleen op de achtste plek met 19 punten uit 14 wedstrijden en heeft de ploeg nu 5 punten voorsprong op Capitals Leeuwarden. Amsterdam wacht na veertien wedstrijden nog op de eerste punten en blijft laatste in de Eerste Divisie.