ED Kemphanen Breda 08122019

10 december 201911:00

ED: Eindhoven ook te sterk voor Breda

Eindhoven Kemphanen blijft ook na de elfde speeldag als enige ploeg ongeslagen in de Eerste Divisie. De regerend kampioen was met 5-2 te sterk voor Yeti’s Breda. In poule B wist Amsterdam Tigers het gat met achtervolger GIJS te vergroten. Tigers won in Utrecht terwijl Groningen onderuit ging tegen Hijs Hokij Den Haag.

Eindhoven Kemphanen – Yeti’s Breda

Bij Eindhoven maakte Mike Verschuren zijn rentree in shirt van Kemphanen. De aanvaller stapte enkele weken geleden op bij Eaters Geleen. In het Eindhovens Dagblad vertelde Verschuren over de keuze voor Eindhoven over een avontuur in de Oberliga: ‘Ik had ook de keuze om met Tilburg Trappers Oberliga te spelen, maar dat is met mijn winkel geen optie’.Verschuren heeft een brillenwinkel in Eindhoven en koos dus bewust om een niveau lager te gaan spelen en dat was even wennen voor Verschuren: 'Je hebt gewoon veel meer tijd en daardoor weet je soms niet eens wat je daarmee moet doen. Dat is echt even aanpassen.'

Verschuren kwam in zijn eerste wedstrijd na acht minuten al op het scoreformulier. Verschuren gaf een assist bij de openingsgoal van topscorer Rastislav Veres. Eindhoven, zonder de geblesseerde Damian Kluijtmans, scoorde ook de tweede goal op de powerplay. Met twee man meer op het ijs, scoorde Koen Bakker zijn derde doelpunt van het seizoen. Nog voor de eerste pauze werd het ook al 3-0 dankzij Kayo van Zoest. In de 25e minuut leek de wedstrijd beslist toen Branko Dijstelbloem de vierde Eindhovense goal scoorde. Maar Breda kwam in de derde periode toch nog terug tot 4-2. Met van Zoest en Ricky van den Boom op de strafbank, scoorde Danny Donders de 4-1 en een minuut later verkleinde Floris van Lieshout de achterstand tot 4-2. Het slotakkoord was echter voor de teruggekeerde Mike Verschuren. Met een empty netter bepaalde hij de eindstand op 5-2.

Breda zag door de nederlaag het gat met Eindhoven groeien tot negen punten. Kemphanen staat uiteraard bovenaan in poule A met 31 punten, Breda zakte naar de vierde plek met 22 punten.

Overige teams poule A

Dordrecht Lions blijft de naaste achtervolger van Eindhoven. Lions won met 2-8 van Smoke Eaters Geleen. Eaters wist Dordrecht één periode lang bij te houden. De goals van Sander van Leeuwen en Jules Vanderbooren zorgden voor een 2-2 stand na twintig minuten. In de tweede periode sloeg Lions toe met vijf onbeantwoorde goals. Milan Boer was belangrijk met een goal en drie assists. Daarnaast scoorde Sirio Barone tweemaal namens Dordrecht.

De jonge mannen van Tilburg Trappers bleken de sterkste in die andere Brabantse derby tegen Red Eagles Den Bosch. Marvin Timmer en Levi Sterke brachten Trappers op een 2-0 voorsprong in de eerste periode. Routinier Don Nichols bepaalde de eindstand al in de 37e minuut op 3-0. Het was bepaald geen vriendschappelijke derby, in totaal vielen er maar liefst 221 strafminuten. Beide ploegen kregen twee game misconducts en een match penalty voor fighting. Tilburg verkleinde met de 3-0 zege het gat met Breda tot vijf punten, Den Bosch moet nog blijven wachten op de eerste punten.

Nijmegen Devils 2 had een makkelijke week tegen Zoetermeer Panters 2, de hekkensluiter uit poule B. Nijmegen won met maar liefst 3-13. Mitchel van Holten kwam tot een hattrick en routiniers Tom Kokke, Dave Stappershoef en Eric Hoogvliets waren allen goed voor twee doelpunten. De dertiende treffer kwam op naam van de 17-jarige Zino Vallen, dat was zijn eerste doelpunt in de Eerste Divisie. Nijmegen passeerde daarmee Breda en staat nu derde in Poule A met 23 punten. Zoetermeer blijft laatste in poule B met één punt.

OrangeGas Capitals Leeuwarden – UNIS Flyers Toekomstteam

In poule B stond er ook een derby op het programma, ditmaal de Friese derby tussen Leeuwarden en Heerenveen. Met maar liefst 400 toeschouwers in de Elfstedenhal kwam Flyers na bijna tien minuten op 0-1 dankzij Tony Demelinne. Na 26 minuten verdubbelde Flyers de voorsprong via een powerplaygoal van Jeremy ten Brink. Daarna was het de beurt aan de thuisploeg dat nog voor de tweede pauze terugkwam tot 2-2. Eerst scoorde Okkema de aansluitingstreffer en Brend de Jong scoorde op bijzondere wijze de gelijkmaker. De Jong lepelde de puck weg uit het eigen verdedigingsvak, de puck stuiterde daarna voor het Friese doel en verraste daarmee goalie Robby den Edel.

In de 48e minuut leek de comeback compleet toen David Bartos zijn Capitals aan de leiding bracht: 3-2. Een late treffer van opnieuw ten Brink voorkwam 2,5 minuut voor tijd een driepunter voor Capitals. Ten Brink verraste goalie Nadia Zijlstra met een schot vanaf de zijkant waarbij het zicht van Zijlstra behoorlijk geblokkeerd werd. In de verlenging sloeg clubtopscorer Demelinne opnieuw toe. Dankzij zijn dertiende goal van het seizoen won Flyers met 3-4.

Overige teams poule B

Officieel is het geen derby maar de strijd tussen Dragons Utrecht en Amsterdam Tigers is altijd interessant omdat er vaak spelers zijn met een verleden bij beide teams. De Canadees James Mercer blijft scoren voor Amsterdam en scoorde tweemaal in de eerste periode voor Tigers. De thuisploeg scoorde ook tweemaal via Nicola Zaugg en Andrew Trapman. In de tweede periode kwam Amsterdam twee keer op voorsprong via goals van Donny Pohlman en Ivan Muso. Indy Bontan en wederom Trapman (tegen zijn oude ploeg) zorgden voor een gelijke stand na veertig minuten: 4-4. De tweede goal van Nicola Zaugg gaf Utrecht aan het begin van de derde periode de voorsprong. Maar al snel kwam Tigers langszij via Calvin Pohlman en vijf minuten voor tijd schoot Michael Mackie-Kwist Amsterdam naar de overwinning: 4-5.

GIJS Groningen zag het gat met koploper Amsterdam groeien tot zes punten. GIJS ging opnieuw zonder clubtopscorer Sebastiaan Snijder met 6-5 onderuit tegen Hijs Hokij Den Haag 2. Jelle Kronenburg en Diordy Vols hadden beiden twee treffers voor de thuisploeg. Vols scoorde de winnende goal met nog iets minder dan vier minuten te spelen.